Drága a lakbér Angliában? Így igényelj segítséget

Egész Angliában, de különösen Londonban drága az ingatlan bérlés, azonban a helyi önkormányzatok bizonyos feltételek mellett bőkezű segítséget nyújtanak az arra rászoruló embereknek.

Mai cikkünkben remélhetőleg minden, eddig megválaszolatlan kérdésedre választ tudunk adni az angliai lakhatási támogatás, azaz a Housing Benefit igénylésével kapcsolatban.

Mi az a Housing Benefit?

Housing Benefit a neve annak a szociális támogatási formának, amit Angliában a legtöbb típusú albérlet (lakás, ház, vagy akár egy szoba) bérleti díjának fedezéséhez nyújt a helyi Council az arra rászoruló személyeknek. A lakhatási támogatás azaz a Housing Benefit Angliában segít az embereknek kifizetni a lakbért, függetlenül attól, hogy dolgoznak-e vagy munkanélküliek.

Ki igényelhet Housing Benefit-et?

Bárki igényelheti, aki köteles lakbért fizetni a saját otthonára. Kérelmezni lehet attól függetlenül, hogy a bérbeadó magánszemély-e vagy cég, önkormányzat vagy esetleg lakásszövetkezet. Alapvető követelmények:

 • legalább 3 hónapja az Egyesült Királyságban él és letelepedett státuszú,
 • alacsony jövedelmű vagy jogosult valamilyen ellátásra a következő hivataloktól: Department for Work and PensionsPension Service,
 • megtakarításai nem haladják meg a £16,000-ot,
 • az általa lakott ingatlanra bérleti díjfizetési kötelezettsége van,
 • elfogadható igazolásokat nyújt be a helyi Council-nak a fentiekről – határidőn belül.

Itt tudod ellenőrízni egyszerűen, hogy jogosult vagy-e a lakbértámogatásra vagy bármilyen más szociális segélyre Angliában: https://www.gov.uk/benefits-calculators.

Ki nem jogosult Housing Benefit-re?
 • a megtakarítása több mint £16,000,
 • aki a közeli hozzátartozója otthonában él,
 • aki nappali tagozatos diák – kivéve a fogyatékkal élők.
Hogyan kell igényelni a Housing Benefit-et?

Először is ellenőrízd le ezen az oldalon a postcode (irányítószám) beírásával, hogy jogosult lehetsz-e az Universal Credit nevű általános támogatásra. Ha igen, akkor azt kell igényelned, ugyanis a Housing Benefitet néhány UK településen már beolvasztották az általános támogatásba. Korábbi cikkünket a témában ide kattintva olvashatod el.

A Housing Benefit igénylését a helyi önkormányzat (Council) honlapján indíthatod el. Ezen az oldalon szintén a postcode beírásával gyorsan a helyi szervekhez navigálnak.

A kérelem beadására érdemes rászánni egy nyugodt órát. Legyen kéznél minden szükséges adat. Ha valamiért meg kell szakítanod az igénylést, elmentheted, és lehetőséged van később ott folytatni, ahol abbahagytad.

Mikor lehet beadni az igénylést Housing Benefit-re?

Amikor tudomásodra jut, hogy jogosult lehetsz a lakbér támogatásra, amilyen hamar lehetséges, add be az igénylést. Különösen indokolt esetben egy-két hétre visszamenőleg is folyósíthatják a támogatást, de jobb késlekedés nélkül elküldeni az igénylést, mert a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy csak az igénylés napjától fizetnek.

Mekkora összegre lehetsz jogosult?

Az, hogy pontosan mennyit kaphatsz függ attól is hogy hol laksz, mennyi bérleti díjat fizetsz és mekkora jövedelemmel rendelkezel te és a veled együtt élő személyek. A Housing Benefit fedezheti akár a teljes bérleti díjat és azokat a költségeket is, amik szerepelnek a bérleti díjban.

A lakbér támogatás nem fedezi azokat a rezsi számlákat, amik nem a bérleti díj részei, mint például áram, fűtés, melegvíz. A rezsitámogatás sem ismeretlen fogalom az Egyesült Királyságban, kérhetünk segítséget az energiaszámlák, a fűtésszámlák kifizetéséhez és az ingatlan szigeteléséhez, korszerűsítéséhez is.

Ezen a kormányzati oldalon találtok egy benefit-kalkulátort, amely ugyan – az oldal szerint – nem brit állampolgárok és tanulók esetében nem ad egyértelműen pontos eredményt, a nekünk megállapítható támogatás hozzávetőleges összegéről ad némi felvilágosítást.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

Az igénylés sikeres beküldését követően (vagy az igénylés utolsó oldalán) mindenki kap egy személyre szabott listát arról, hogy milyen dokumentumokat kérnek tőle, és azt hová, milyen határidőn belül kell eljuttatni. A következő dokumentumokat szinte minden esetben kérik:

 • útlevél, vagy személyi azonosító igazolvány, vagy brit jogosítvány,
 • NI szám,
 • bérpapírok (payslips),
 • utolsó 3 havi bankszámlakivonat,
 • egyéb, nekünk jelenleg járó támogatásokról, segélyekről szóló határozat,
 • bérleti szerződés vagy Rent Book.

Az igénylés beadásától kezdve 1 hónapon belül be kell nyújtanunk minden, általuk kért iratot. A legjobb, ha személyesen visszük be a megadott címre, ahol lemásolják a papírokat és adnak egy elismervényt az átvételről.

Abban az esetben, ha az illetékes szervek nem kapják meg hiánytalanul és határidőn belül a dokumentumokat, megszüntetik az eljárást. Amennyiben hibát találnak, csupán felfüggesztik azt és természetesen erről értesítik is az ügyfelet.

Mikor kezdik folyósítani a Housing Benefit-et?

A hiánytalanul beadott dokumentumok után általában 1 héten belül megérkezik a határozat, és ha jogosultak vagyunk az angliai lakbértámogatásra, a beadástól számított 2 héten belül várható a pénz a kérelemben megjelölt bankszámlára. Ezt követően vagy 2 hetente, vagy 4 hetente, vagy havonta utalnak. Ha te hetente fizetsz lakbért, de csak havonta kapnád meg a támogatást, érdemes ezt jelezni a Councilnak és kérelmezni a gyakoribb utalást.

Hogyan és kinek fizetik?

Többnyire az igénylőnek fizetnek. Önkormányzati bérlők esetében a bérleti díjból kerül levonásra, tehát nem kapod meg a pénzt. Ha privát úton bérled a lakásodat, döntően a bankszámládra fizetik ki a téged megillető lakhatási támogatást. Fontos, hogy amennyiben a bérbeadó jelzi a helyi council felé, hogy több mint 8 hetes lakbérfizetési hátralékban vagy, kérelmezheti, hogy közvetlenül neki fizessenek.

Mennyi ideig lehetsz jogosult a Housing Benefit-re?

Igen, meglehetősen drága a lakbér Angliában azonban ezt – rászorultsági alapon – kitűnően kompenzálják a Housing Benefittel. Hogy meddig, az előttünk is rejtély, hiszen a Brexit már itt van a küszöbön és már több éve zajlik az átállás egy új rendszerre. Az Egyesült Királyságban egyre több helyen vezetik be az Universal Credit nevű általános támogatást, ami felváltja a jelenlegi Housing Benefitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .