Donald Trump és Skócia ellentmondásos viszonya

A helyi környezetvédelmi előírások semmibevétele, a lakosok zaklatása, a miniszterelnök nyilvános sértegetése – több oka is van, amiért a skótok finoman szólva nem zárták a szívükbe az amerikai elnököt. A következő írás Donald Trump és Skócia évek óta húzódó ellentmondásos viszonyát mutatja be.

Nemzetközi boldogságkutatások alapján a britek 2016-ban november 9-én érezték a legrosszabbul magukat. Hogy miért? Mert aznap választották meg Donald Trumpot amerikai elnöknek. A politikussal kapcsolatban főleg a skótoknak vannak ellenérzéseik, mivel több vitás ügyük is volt egymással az elmúlt években.

A Fal

Pedig akár profitálhatnának is egymásból. Trump az anyja révén félig skót (apai oldalról pedig német), így nem meglepő, hogy az amúgy is megkapó szépségű Felföld az ő képzeletét is megragadta. El is határozta, hogy itt építi fel a „világ legnagyszerűbb” golfpályáját.

A helyieknek először tetszett is az ötlet. Néhányan ugyan húzták a szájukat a környezetvédelmi területek tönkretétele és a négyezer éves tengerparti homokdűnék letarolása miatt, de a többség úgy gondolta, ez nem nagy ár azért, ha cserébe – ígéretéhez híven – hatezer új munkahelyet teremt a milliárdos a környéken.

Volt azonban egy nagy probléma: a kilátás. Egy luxusszállodából, és a hozzá tartozó golfpályáról ennek is tökéletesnek kellene lennie, csakhogy néhány helyi lakos egyszerűen nem volt hajlandó eladni a birtokát Trumpnak azért, hogy ő lerombolja azt a panoráma érdekében.

Az üzletember először csak nyilvános sértegetésbe kezdett, gusztustalannak nevezve a házakat, majd elzáratta a vizet és az áramot. Végül felépített a golfpálya köré egy falat, amelynek építési költségeiről – 3000 fontról – ki is küldött egy csekket a gazdáknak.

Ez a próbálkozása ismerős lehet, ugyanis már nagypolitikai szinten is ígért hasonlót. Hogy a mexikói kormány erre hogyan reagálna (ha egyáltalán lesz a mexikói határon valaha fal), nem tudni, a skót farmerek mindenesetre egyszerűen kidobták Trump csekkjét a kukába.

Szélturbinák

Az üzletember ekkor még nem sejtette, hogy néhány parasztházikónál markánsabb építmények is veszélyeztetni fogják a csodálatos kilátást a pályájáról. A skót kormány igen szigorú szén-monoxid határértéket vezetett be az országban, ezzel összefüggésben pedig számtalan úgynevezett „szélfarmot” telepített, ahol szélturbinák sokasága termeli a megújuló energiát. Egy ilyen pedig éppen Trump Aberdeenshire-i birtoka mellett jött létre.

Az eddig is köztudott volt, hogy az amerikai elnöknek nem szívügye a környezetvédelem, ezért rögtön támadásba is lendült a tervezet ellen. Még Holyroodba, a skót parlamentbe is ellátogatott 2012-ben, ahol kifejtette, hogy Skócia „össze fog omlani”, ha ezeket a „szörnyetegeket” (mármint a turbinákat) elterjesztik az országban. Véleménye szerint a szélenergia használata kizárólag a turbinákat gyártó Kína érdeke, a megállapított szénmonoxid-határtérték pedig egyszerűen nevetséges.

2014-ben a skót függetlenségi népszavazás végül a nem szavazatok győzelmét hozta, lemondásra kényszerítve ezzel Alex Salmond első minisztert. Trump ekkor úgy nyilatkozott, hogy ha a kormány nem telepít turbinákat az országba, az emberek hajlandóak lettek volna megszavazni az elszakadást.

Politikai ellenszenv

Valahonnan a parlamenti meghallgatástól datálódott Trump és Salmond ellenséges viszonya is. Onnantól fogva folyamatosan támadta őt. A Twitteren többek között „a szabad világ legostobább vezetőjének” nevezve.

Amikor 2015-ben, tehát már lemondása után Salmond „háromszoros vesztesnek” nevezte Trumpot, ő azzal vágott vissza, hogy a volt első miniszter abszolút jelentéktelen figura. „Most komolyan, érdekel bárkit a világon a mondandója?”

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a skót parlamentben mindenki inkább Clinton győzelméért szorított. Igazából senki nem is számolt komolyan azzal, hogy Trumpból elnök lehet.

Nicola Sturgeon első miniszter úgy nyilatkozott, ha a republikánus jelölt keresni fogja telefonon, ő garantáltan „foglalt lesz a másik vonalon.” Igaz, a választások után némileg finomított az álláspontján, felhívta Trumpot, és gratulált neki a győzelemhez.

A beígért hatezer új munkahelyből végül 95 lett. Trump két golfpályája az elmúlt évben több mint egymillió fontnyi veszteséget termelt.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .