Dohányzás Angliában: fontos változások, szigorítások

A dohányzás Angliában is súlyos probléma. Becslések szerint ötből egy felnőtt dohányzik és évente 96000 ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségek miatt az Egyesült Királyságban. Az újonnan bevezetésre kerülő szigorítások, törvénymódosítások megelőző céllal elsősorban a fiatalok védelmében történnek.

Szigorúbb cigaretta csomagolási szabályok lépnek hatályba az Egyesült Királyságban ezen a hétvégén. Ronda, olívazöld csomagoláson hatalmas fotókat láthatunk a jövőben, amelyek különböző, a dohányzás okozta betegségekre hívják fel a figyelmet. A kevésbé vonzó, kevésbé dekoratív szabványosított csomagolással és az elrettentő képekkel többek között azt szeretnék megakadályozni, hogy a fiatalok teljesen magukévá tegyék ezt az egészséget károsító rossz szokást Nagy-Britanniában.

Betiltják továbbá a cigis dobozokon látható logókat, semmiféle embléma nem lesz látható, a márkanév pedig kizárólag normál betűtípusban, méretben és színben jelenhet meg. Az egyetlen megengedett ábra vagy kép az egészségügyi kockázatra felhívó figyelmeztetés lehet.

A 10-es csomagolású cigarettákat betiltották, minden doboznak legalább 20 db cigarettát kell tartalmaznia, hogy a dobozon elegendő hely legyen az újonnan bevezetésre kerülő figyelmeztetéseknek.  A zacskós cigarettadohány 10 és 20 grammos kiszerelése megszűnik, a legkisebb vásárolható mennyiség a 30 grammos csomag mától.

A gyümölcsös és fűszeres ízű cigarettákat már ezen a hétvégén betiltják, s a mentolos cigarettát lassabb ütemben ugyan, de ugyancsak kivonják a forgalomból, várhatóan legkésőbb 2020 május 20-ig.

[metaslider id=8796]Az e-cigaretták tankjai limitálva lesznek maximum 2 ml-es kapacitásra. Az e-liquidek limitálva lesznek 10 ml-re, illetve maximum 20 mg/ml nikotin tartalmuk lehet. Az e-liquidek semmilyen vitamint, színezéket illetve koffeint nem tartalmazhatnak. “Gyerekzáras” mechanikával kell rendelkeznie az e-cigarettáknak és az e-liquideknek egyaránt. A csomagolások 30%-át el kell foglalnia a különböző figyelmeztetéseknek. Az összes e-liquidet illetve e-cigarettát regisztrálniuk kell a gyártóknak az MHPRA-nél (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) .

Tavaly májusban a boltokat és a dohánytermékeket árusító üzleteket már figyelmeztették a várható törvénymódosításra, hogy legyen elegendő idejük eladni a készletet és felkészülni a változásra. Immár a türelmi időszak lejárt, s a múlt hónapban a legfelsőbb bíróság elutasította a dohánygyártók fellebbezési lehetőségét.

A dohányzás több embert öl meg világszerte, mint bármely más megelőzhető halálok. Számos szívbetegség és rákos megbetegedés kialakulásának növeli a kockázatát és közel százezer ember korai halálát okozza az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britannia az egész Unió területén híres a dohányzás szigorú törvényi szabályozásában. Tavaly októbertől például még a saját autójában sem gyújthat rá senki Angliában, ha kiskorú is ül a járműben. A mostani szigorításnak köszönhetően valószínűleg mélyebben kell a zsebébe nyúlnia minden brit dohányosnak, hiszen a legolcsóbb cigaretta ára £8.82 lesz mától.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.