Diplomák és szakképesítések elismertetése Angliában

Sok angliai magyar álma, hogy a meglévő magyar diplomáját, végzettségét elismerjék Angliában is és végre a szakmájában dolgozhasson. Egy mosogatói, takarítói állás jó lehet ideig-óráig angliai tapasztalatot szerezni és fedezni a megélhetést, de nyilván nem akar senki onnan nyugdíjba vonulni. Főleg, ha komoly szakmai tapasztalattal és/vagy képzettséggel rendelkezik. Lássuk, hogyan is zajlik a meglévő diplomák és szakképesítések elismertetése Angliában?

Szeretnéd a külföldön szerzett diplomádat, szakképesítésedet, végzettségedet az Egyesült Királyságban is használni? A hitelesítés folyamatáról, az elismertetés menetéről érdemes megfelelően tájékozódni. Az Egyesült Királyságba érkező munkavállalók egy része szeretné külföldön szerzett diplomáját, szakképesítését, tudományos fokozatát vagy tanulmányait elismertetni, honosítattni.

UK NARIC a neve annak a hivatalnak, amelyikhez fordulni kell ilyen esetekben. Honlapjukon rengeteg információt, széleskörű tájákoztatást adnak a folyamatról. Legegyszerűbb az online ügyintézés. A kérelmet és a szükséges iratokat beküldjük (szkennelve a legcélszerűbb), a megfelelő összeget átutaljuk és emailben jelzik, ha még valamire szükségük van.

Mi is nyomon követhetjük az itt létrehozott fiókunkon keresztül, hogy épp hol tart az ügyünk, s végül postán is megérkezik az angol nyelvű dokumentum. A NARIC hivatala nem működtet személyes ügyfélszolgálatot, online vagy telefonos elérhetőségei vannak. Ha postán küldjük be az iratainkat, ügyeljünk arra, hogy másolatokat küldjünk, semmiképp sem az eredeti dokumentumokat.

Ez a hivatal megállapítja, hogy a külországban szerzett képesítés, végzettség, diploma milyen szintű tanulmányoknak felel meg itt, milyen tudományos fokozatot jelent ebben az országban (Statement of Comparability). Körülbelül két hét alatt megérkezik az eredmény.  Ára £55.20, gyorsított eljárás is igényelhető magasabb összegért (£136-196). Amennyiben fordíttatni is kell az adott dokumentumokat, azt is elvégzik, természetesen díj ellenében (£30).

Kérhető egy olyan dokumentum elkészítése is, amelyik tárgyalja a képesítésünk részleteit is. Ez a dokumentum bemutatja annak az országnak az oktatási paramétereit amelyikben szereztük az adott oklevelet, majd ezt összeveti a brit rendszerrel. Javaslatokat tesz a továbbtanulás, a munkavállalás lehetőségeire az Egyesült Királyságban (Career Path Report – £108). Nem vállalják azonban a jegyek, minősítések átváltását. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy a tanulmányai alatt szerzeit jegyeit eredetiben mutassa be, ha valahol kérnék azokat.

Külön szolgáltatás keretén belül egy angol nyelvi kompetenciamérést is végeznek. Ez azt hivatott bizonyítani, hogy a kérelmező angol nyelven is képes az adott szakmában érvényesülni, illetve, hogy az angol tudása magasszintű. Ez csak a nyelvi felkészültséget igazolja, a szakmait nem (English Language Assessment – £55.20).

Az Európai Unió tagországaiból érkező munkavállalók a legtöbb esetben szabadon gyakorolhatják saját országukban megszerzett képesítésük alapján a szakmájukat, de több mint száz olyan szakma van, aminek végzése külön szabályokhoz kötött Anglia illetve az Egyesült Királyság területén.

Köztük van minden olyan szakma, ami pénzzel, fegyveres szolgálattal, egészségüggyel, oktatással, joggal, egyes mérnöki tevékenységekkel, repüléssel, vezetés oktatatással kapcsolatos. Mindenképp célszerű utánajárni, hogy az adott munkakör betöltéséhez milyen iratok  kellenek, elég-e az otthon megszerzett képesítés honosítása, vagy további lépések szükségesek.Diplomák, szakképesítések elismertetése Angliában 1

Tanárok esetében nem elég a diploma elismertetése, hanem egy másik hivatalhoz (The National College for Teaching and Leadership) kell fordulni a tanári hivatás gyakorlásáshoz szükséges engedély megszerzése végett. Hasonló a helyzet a jogi vagy az egészségügyi szektorban elhelyezkedni kívánók esetében is.

Más szakmák esetében a képzés egységes az Unió tagországaiban, így azok mindenhol külön eljárás nélkül gyakorolhatók, a képesítések mindenhol érvényesek. Az ECCTIS nevű hivatal foglalkozik a különféle szakmák gyakorlásának szabályzásával. Az ő honlapjukon illetve telefonos elérhetőségeiken kell tájékozódni arról, hogy az adott szakma esetében kell-e még más hivatalhoz is fordulni.

Tapasztalataim szerint a végzettség elismertetése gördülékeny. Az azonban, hogy a munkaadók mennyire fogadják tárt karokkal a nem brit intézményben szerzett diplomákat minden esetben egyedi. Természetesen az egyenlő esélyek politikáját folytatják, ám nem mindig sikerül egyből, ha eredeti végzettségünknek megfelelő pozícióban szeretnénk elhelyezkedni. Még akkor sem, ha rendelkezünk hazánkban szerzett munkatapasztalattal az adott területen. Az Egyesült Királyságban szerzett tapasztalat, még akkor is, ha önkéntes munka révén tettünk rá szert és a magabiztos nyelvtudás növeli az esélyeinket.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.