Családi pótlék Angliában-Child Benefit

 KONYV
Az angliai gyermek támogatási rendszerrel kapcsolatban rengeteg valós és már elavult információ kering az interneten napjainkban. Mi szeretnénk nektek a legfrissebb, naprakész infókat átadni ezért készítünk egy cikk sorozatot, amelyben bemutatjuk a legalapvetőbb tudnivalókat.

Az első részben az angliai családi pótlékot azaz a Child Benefit-et ismertetjük részletesen. A leírás folyamatosan frissül az aktuális szabályozás szerint. Lássuk csak, milyen feltételeknek kell megfelelnünk ahhoz, hogy igényelhessünk Angliában családi pótlékot? Mekkora összeget kaphatsz és pontosan hol és hogyan kell igényelnünk azt?

 TransferWise

A családi pótlék Angliában azaz a Child Benefit minden gyermek után folyósításra kerül, aki 16 éven aluli vagy 20 éven aluli és jóváhagyott nappali oktatásban vesz részt, valamint az Egyesült Királyság területén jogszerűen és életvitelszerűen tartózkodik.

A jelenlegi szabályozás szerint jogosult lehet az angliai családi pótlékra az a szülő is, aki az Egyesült Királyság területén él és dolgozik, de a gyermeke valamelyik EGT országban él életvitelszerűen. Ennek a jelenlegi feltétele, hogy valamelyik szülőnek meg kell fizetnie az NI járulékot, vagy jogosultnak kell lennie az alábbi támogatások valamelyikére:

 • contribution-based Jobseeker’s Allowance (JSA)
 • contribution-based Employment and Support Allowance (ESA)
 • State Pension
 • widow’s benefits
 • bereavement benefits
 • Incapacity Benefit
 • Industrial Injuries Disablement Benefit
 • Severe Disablement Allowance
 • Statutory Maternity Pay (SMP)

2014. július elseje után külföldről az Egyesült Királyságba költözött szülők csak 3 hónapos tartózkodást követően igényelhetik a Child Benefit-et a gyermekük után. Ettől a 3 hónaptól eltekintenek ha az alábbiaknak megfelelsz:

 • Valamelyik családtagod alkalmazott az Egyesült Királyságban, vagy egyéni vállalkozó.
 • UK munkáltatód elbocsátott téged vagy egy családtagodat és jelenleg munkát keresel vagy valamilyen képzésben veszel részt.
 • Átmenetileg nem tudsz dolgozni baleset vagy egészség romlás miatt, de már korábban dolgoztál az Egyesült Királyságban.
 • Általában az Egyesült Királyságban élsz, de kevesebb mint 1 évre külföldre költöztél és korábban már kaptál Child Benefit-et.
 • Általában az Egyesült Királyságban élsz és minimum 3 hónapot már éltél UK-ban mielőtt külföldre költöztél kevesebb mint 1 évre.
 • Fizettél Class 1 vagy Class 2 NI járulékot amíg külföldön dolgoztál és 3 hónapon belül be is fizetted azt, azután, hogy visszatértél az Egyesült Királyságba.

Nem csak a vér szerinti szülők igényelhetik, hanem a nevelőszülők is. Azonban 1 gyermek után csak egy személy igényelheti. A Child Benefit adómentes juttatásként adható, amíg egyik szülő sem keres többet mint £50 000 évente. A magasabb jövedelműek családi pótlékáról és az azt terhelő adó fizetési kötelezettségről itt olvashattok.

Az angol családi pótlék (Child Benefit) összege:  

 • A legidősebb, vagy egyetlen gyermek után: £20,70 hetente
 • Minden további gyermek után £13,70 hetente/gyerek

Az igénylés menete: Amennyiben még folyósítás alatt van, le kell mondani a magyar családi pótlékot a Magyar Államkincstárnál. A folyósítás előtt ellenőrizhetik, hogy lemondtad-e a magyar családi pótlékot. Angliában írásban kell igényelned, az igénylő lapot a kormányzati oldalon találod: Child Benefit claim form. Nyomtasd ki és töltsd ki az igénylő lapot. Az igénylésedhez csatolnod kell minden gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát.

A magyar anyakönyvi hivatalok már 3 nyelven állítják ki az új születési anyakönyvet, azonban ha a régi típusúval rendelkezel, még Magyarországon kérj újat. Olcsóbb, mint a hiteles fordítás. Ha még nem rendelkezel a gyermek nevére szóló születési anyakönyvi kivonattal, akkor is add be az igénylésedet minél hamarabb és küldd el a születési anyakönyvi kivonatot később pótlólag, amikor megkapod. Visszamenőleg maximum 3 hónapra adható be igénylés. Kizárólag az eredeti születési anyakönyvi kivonatot fogadják el, amit postai úton rövid időn belül vissza kapsz. A postai cím, ahová küldened kell az angliai családi pótlék igénylésedet: Child Benefit Office (GB) Washington, Newcastle upon Tyne, NE88 1ZD

Hogyan és mikor fizetik ki? Az igénylés bejelentése után 3-6 hónapon belül érkezik az első családi pótlék, a jogosultsági időre visszamenőleg is kifizetik. A további ellátást általában 4 hetente hétfőn utalják át az igénylő brit bankszámlájára. Egyedülálló szülők vagy Income Support-ra jogosultak kérhetnek heti átutalást is. Ha a már beadott kérelmeddel kapcsolatban kérdésed lenne, hívd az alábbi segélyvonalat: Child Benefit Helpline 0300 200 3100 Hívható hétfő-péntek 8-20 óra között vagy szombaton 8-16 óra között. Bővebb infó az angol kormányzati oldalon található: https://www.gov.uk/child-benefit


Rita Somlai
About Rita 131 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 7 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..