Családi pótlék Angliában-Child Benefit

Az angliai gyermek támogatási rendszerrel kapcsolatban rengeteg valós és már elavult információ kering az interneten napjainkban. Mi szeretnénk nektek a legfrissebb, naprakész infókat átadni ezért készítünk egy cikk sorozatot, amelyben bemutatjuk a legalapvetőbb tudnivalókat.

Az első részben az angliai családi pótlékot azaz a Child Benefit-et ismertetjük részletesen. A leírás folyamatosan frissül az aktuális szabályozás szerint. Lássuk csak, milyen feltételeknek kell megfelelnünk ahhoz, hogy igényelhessünk Angliában családi pótlékot? Mekkora összeget kaphatsz és pontosan hol és hogyan kell igényelnünk azt?

A családi pótlék Angliában azaz a Child Benefit minden gyermek után folyósításra kerül, aki 16 éven aluli vagy 20 éven aluli és jóváhagyott nappali oktatásban vesz részt, valamint az Egyesült Királyság területén jogszerűen és életvitelszerűen tartózkodik.

A jelenlegi szabályozás szerint jogosult lehet az angliai családi pótlékra az a szülő is, aki az Egyesült Királyság területén él és dolgozik, de a gyermeke valamelyik EGT országban él életvitelszerűen. Ennek a jelenlegi feltétele, hogy valamelyik szülőnek meg kell fizetnie az NI járulékot, vagy jogosultnak kell lennie az alábbi támogatások valamelyikére:

 • contribution-based Jobseeker’s Allowance (JSA)
 • contribution-based Employment and Support Allowance (ESA)
 • State Pension
 • widow’s benefits
 • bereavement benefits
 • Incapacity Benefit
 • Industrial Injuries Disablement Benefit
 • Severe Disablement Allowance
 • Statutory Maternity Pay (SMP)

2014. július elseje után külföldről az Egyesült Királyságba költözött szülők csak 3 hónapos tartózkodást követően igényelhetik a Child Benefit-et a gyermekük után. Ettől a 3 hónaptól eltekintenek ha az alábbiaknak megfelelsz:

 • Valamelyik családtagod alkalmazott az Egyesült Királyságban, vagy egyéni vállalkozó.
 • UK munkáltatód elbocsátott téged vagy egy családtagodat és jelenleg munkát keresel vagy valamilyen képzésben veszel részt.
 • Átmenetileg nem tudsz dolgozni baleset vagy egészség romlás miatt, de már korábban dolgoztál az Egyesült Királyságban.
 • Általában az Egyesült Királyságban élsz, de kevesebb mint 1 évre külföldre költöztél és korábban már kaptál Child Benefit-et.
 • Általában az Egyesült Királyságban élsz és minimum 3 hónapot már éltél UK-ban mielőtt külföldre költöztél kevesebb mint 1 évre.
 • Fizettél Class 1 vagy Class 2 NI járulékot amíg külföldön dolgoztál és 3 hónapon belül be is fizetted azt, azután, hogy visszatértél az Egyesült Királyságba.

Nem csak a vér szerinti szülők igényelhetik, hanem a nevelőszülők is. Azonban 1 gyermek után csak egy személy igényelheti. A Child Benefit adómentes juttatásként adható, amíg egyik szülő sem keres többet mint £50 000 évente. A magasabb jövedelműek családi pótlékáról és az azt terhelő adó fizetési kötelezettségről itt olvashattok.

Az angol családi pótlék (Child Benefit) összege:  

 • A legidősebb, vagy egyetlen gyermek után: £20,70 hetente
 • Minden további gyermek után £13,70 hetente/gyerek

Az igénylés menete: Amennyiben még folyósítás alatt van, le kell mondani a magyar családi pótlékot a Magyar Államkincstárnál. A folyósítás előtt ellenőrizhetik, hogy lemondtad-e a magyar családi pótlékot. Angliában írásban kell igényelned, az igénylő lapot a kormányzati oldalon találod: Child Benefit claim form. Nyomtasd ki és töltsd ki az igénylő lapot. Az igénylésedhez csatolnod kell minden gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát.

A magyar anyakönyvi hivatalok már 3 nyelven állítják ki az új születési anyakönyvet, azonban ha a régi típusúval rendelkezel, még Magyarországon kérj újat. Olcsóbb, mint a hiteles fordítás. Ha még nem rendelkezel a gyermek nevére szóló születési anyakönyvi kivonattal, akkor is add be az igénylésedet minél hamarabb és küldd el a születési anyakönyvi kivonatot később pótlólag, amikor megkapod. Visszamenőleg maximum 3 hónapra adható be igénylés. Kizárólag az eredeti születési anyakönyvi kivonatot fogadják el, amit postai úton rövid időn belül vissza kapsz. A postai cím, ahová küldened kell az angliai családi pótlék igénylésedet: Child Benefit Office (GB) Washington, Newcastle upon Tyne, NE88 1ZD

Hogyan és mikor fizetik ki? Az igénylés bejelentése után 3-6 hónapon belül érkezik az első családi pótlék, a jogosultsági időre visszamenőleg is kifizetik. A további ellátást általában 4 hetente hétfőn utalják át az igénylő brit bankszámlájára. Egyedülálló szülők vagy Income Support-ra jogosultak kérhetnek heti átutalást is. Ha a már beadott kérelmeddel kapcsolatban kérdésed lenne, hívd az alábbi segélyvonalat: Child Benefit Helpline 0300 200 3100 Hívható hétfő-péntek 8-20 óra között vagy szombaton 8-16 óra között. Bővebb infó az angol kormányzati oldalon található: https://www.gov.uk/child-benefit


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .