Credit check azaz hitelképesség ellenőrzés

Angliában, különféle ügyeink intézése közben gyakran találkozunk a credit check, credit score, credit report, credit history kifejezésekkel. Mind a credit check azaz hitelképesség ellenőrzés folyamatához kapcsolódnak, tehát arra vonatkoznak, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, mekkora kockázatot jelentünk az adott szolgáltatónak.

Credit check azaz hitelképesség ellenőrzés várható minden olyan angliai tranzakció során, amelyben felelősségvállalásunk, megbizhatóságunk, anyagi lehetőségeink mértéke érintett.

Ez, a számunkra is egyértelmű hitel kérelmek (lakás-, autó-, személyi hitel) elbírálási folyamatán kívül érintheti még a bankszámlanyitást, a szerződéses mobiltelefon, internet vagy vezetékes telefon vásárlási szándékunkat, a lakásbérlést, az autóbiztosítást.

A legtöbb főbérlő (landlord, landlady) is utánanéz a hitel státusznak, ám erre az írásos engedélyünkre van szüksége és nem törvényi kötelezettsége.

A hitel ellenőrzés egy folyamat, amit erre jogosított szolgáltató cég végez Nagy-Britanniában.

Létezik egy központi adatbázis, amelyikből lekérik az ügyfél hitel státuszát (credit history), azaz az összes eddigi hitel tranzakcióban érintett tevékenységére vonatkozó adatokat, ami rangsorolja egy skálán és így születik meg az ügyfél hitel értéke, a hitel pont (credit score).

Ez minél magasabb, annál jobb. A központi adatbázis felé minden olyan cég szolgáltat adatot, amelyikkel valamiféle (hitel) szerződésünk van.

Ha például van egy internet szerződésünk, akkor a szolgáltató beküldi az adatainkat a központi adatgyűjtőbe és havonta jelzi, hogy időben fizetünk-e, van-e hátralékunk, vagy bármilyen zavar a fizetés rendszerességében.

A központi adatbázisban lévő adatlapunkon az is rögzítésre kerül, ha igényeltünk egy szolgáltatást vagy hitelt, de nem kaphattuk meg.

Tehát nyomon követhető, hogy mikor, melyik cégnél, milyen hitel vagy szolgáltatás nem volt elérhető számunkra. Ezek az információk határozzák meg a kérelmező ügyfél hitel státuszát, a credit history-t.

Mivel a hitellenőrzést erre szakosodott cégek végzik, mi magunk is lekérhetjük a saját hitel státuszunkat az alábbi oldalakon akár ingyesen is:

www.equifax.co.uk  vagy www.creditexpert.co.uk.  Az Egyesült Királyságban három hitel ellenőrzést végző cég (credit report agency) működik: az Experian, Equifax és a Call Credit.

Ezek a cégek különféle forrásokhoz férnek hozzá. A személyes információktól – mint például név, születési adatok, lakcímek – kezdve a brit szavazási listákon át az esetleges bűnügyi történetünkig.

Hozzáférnek minden hitelügylettel foglalkozó, pénzügyi szervezet adatához. Megnézhetik a bevételi forrásokat, a munkahelyet, az ingatlan tulajdont.

Látják, hogy hogyan kezeltük a különféle hiteleinket a múltban, azaz mennyi kockázatot vállalnak az illető cégek azzal, hogy szerződést kötnek velünk.

A credit report nem tartlamaz információt a megtakarításainkról, a vallási, politikai hovatartozásunkról, egészségügyi problémáinkról.

A hitel ellenőrzést végző cég leellenőrzi az ügyfél nevét, címét a brit választási adatbázisban, így gondot jelenthet ha nem szereplünk rajta.

Nehézséget jelenthet az is, ha ez az első ilyen tranzakciónk, illetve, ha a vizsgálat úgy ítéli meg, hogy már túl sok a hitel tartozásunk Angliában.

Nincs feketelista, Angliában minden egyes cég maga dönti el, hogy a hitel történet alapján köt-e szerződést az adott ügyféllel. Így lehet, hogy az egyik helyen elutasítanak, míg másik cégnél megköthetjük a tervezett üzletet ugyanazzal a hitel státusszal.

Az adott cég megtagadhatja az üzletkötést ha túl kockázatosnak ítéli meg azt, vagy ajánlhat kisebb hitel összeget, esetleg magasabb kamattal is kínálhatja a hitelt.

Nem tartozik indokolni a döntését, de meg kell neveznie azt a hitel referencia ügynökséget, amelyik végezte a hitel ellenőrzésünket Angliában.

Ajánlatos időnként ellenőrizni a saját hitel státuszunkat. Az adatvédelmi törvény előírja, hogy az ügynökségek egy fix 2 GBP áron bocsássák a kérelmező rendelkezésére a credit report-ját.

Mivel a cégek mindhárom ügynökség szolgáltatásait használják, érdemes mindháromtól lekérni a rólunk vezetett hitel adatlapot. Név, születési adatok, a jelenlegi és 6 évre visszamenőleg minden angliai lakcím kell az igénylési adatlap kitöltéséhez.

Statutory credit report lesz amit kapunk, azaz egy olyan jelentés, ami a leggyakrabban lekérdezett hitel státusz információkat tartalmazza (basic credit file).

Hét munkanap alatt kell postán megérkeznie. Részletesebb elemzést magasabb összegekért kérhetünk.

Ha valami hibát észlelünk az adatlapon, azonnal jelezzük azt mind a három hitel ellenőrzést végző ügynökség felé. 28 napon belül javítaniuk kell a valótlan információt – amennyiben hitelt érdemlően bizonyítani tudjuk igazunkat.

Bonyolultnak tűnhet ez a rendszer, de valójában csak arról szól, hogy rendes, időben fizető, megbízható ügyfelek vagyunk-e.

Fontos lehet tisztában lennünk azzal ahogy ezek a külső cégek láttatnak bennünket.

Egyszóval érdemes lekérni a hitel adatlapunkat az esetleges téves vagy pontatlan információk kiszűrése és hitel-megítélésünk javítása érdekében. Különösen, ha valamilyen nagyobb üzleti tranzakcióra készülünk.

Ez az értékelés nem az emberről, hanem a hitel pontokról szól, gyűjtsünk hát minél többet!


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszik, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .