Child Tax Credit

Az angliai támogatások közül talán az egyik legnépszerűbb a Child Tax Credit nevű jövedelem kiegészítő család támogatás. Mi is ez pontosan? Ki lehet rá jogosult? Mi az igénylés feltétele és hol kell igényelni a Child Tax Credit-et? Milyen dokumentumokat kérhetnek? Hol tudod kiszámolni, hogy te mekkora összegre vagy jogosult? Mire kell figyelned ha már megkaptad, hogy ne veszítsd el a jogosultságot?

Mi az a Child Tax Credit? A Child Tax Credit a gyermekes családoknak és a gyermeket egyedül nevelőknek járó jövedelem kiegészítő támogatás. Ez nem családi pótlék, ne tévesszen meg! Egy kis extra segítség a gyermek nevelés költségeihez az angol kormánytól és nem befolyásolja az angol családi pótlékot.

Ki kaphat Child Tax Credit-et? 

Az angol adóhatóság által kifizetésre kerülő jövedelem pótló juttatást minden gyermeket nevelő család vagy egyedülálló személy igényelheti aki elmúlt már 16 éves és legalább 1 gyermek neveléséért felelős. Minden 16 éven aluli gyermek után igényelhető, akiért felelős vagy és minden 16-20 év közötti fiatal után igényelhető, aki nappali tanulmányokat folytat Angliában. A gyermek 16.születésnapját követő augusztus 31-én az ellátás folyósítása leáll és csak akkor hosszabbítják meg, ha tájékoztatod őket arról, hogy továbbra is tanul a csemetéd. Javasolt ilyenkor az iskola nevét, a képzés megnevezését és a képzés időtartamát is megírni a HMRC-nek még augusztus 31-e előtt. A Child Tax Credit jogosultsága nem függ munkaviszonytól, ha nem dolgozol akkor is jár. Ha dolgozol nem kell, hogy nagyon alacsony legyen a jövedelmed ahhoz, hogy jogosult lehess. Minden a körülményeidtől és a háztartásotok összes, általában az előző adóévre vonatkozó jövedelmétől függ.

Mekkora összegre vagy jogosult? Az elbíráláskor nézik a háztartás összes jövedelmét, az eltartott gyerekek számát. Vizsgálják, hogy van-e fogyatékos személy a családban akit neked kell eltartanod, vagy valamelyik gyermek fogyatékos-e. Minél magasabb a háztartás összes jövedelme, annál kevesebb Child Tax Credit-re lesztek jogosultak. Az alap összeg a 2015/2016-os és a 2016/2017-es adóévben £545 évente és az igénylő körülményeitől függően évente maximálisan az alábbi díjakat adhatják hozzá:

2015/2016 és a 2016/2017-es adóévre vonatkozóan Alapdíjon felüli maximum/év
Minden gyermek Akár £2780
Minden fogyatékos gyermek Akár + £3140
Minden súlyosan fogyatékos gyermek Akár + £1275

Az angol kormányzati oldalon van egy nagyon korrekt kalkulátor, ami néhány kérdés-felelet után megmondja neked, hogy előre láthatóan mekkora összegre lehetsz jogosult. Itt találod: https://www.gov.uk/tax-credits-calculator

Most érkeztél az Egyesült Királyságba? Mikor igényelheted? 2014. július 1-ét követően az EGT országokból az Egyesült Királyságba költözött családok (ha nem dolgoznak) csak 3 hónapos Egyesült Királyságbeli tartózkodást követően igényelhetnek Child Tax Credit-et. Van néhány kivétel, erről itt olvashattok bővebben.

Milyen dokumentumokat kérhetnek? NI number, útlevél, születési anyakönyvi kivonatok, bankszámla kivonatok vagy fizetési papír amivel a jövedelmedet bizonyítod.

Hol és hogyan kell igényelni a Child Tax Credit-et? Ha párkapcsolatban éltek, közös igénylést kell benyújtanotok. A Tax Credit Helpline-tól kérhetsz igénylőlapot: HM Revenue and Customs – Tax Credit Office, Liverpool, L75 1AZ, United Kingdom. Gyorsabb, ha telefonálsz: 0345 300 3900 (szükség esetén tolmácsot ingyen biztosítanak).

Mikor és hogyan fizetik ki? Az új igényléseket több hét alatt bírálják el. A döntésükről határozatot kapsz a lakcímedre. Előfordulhat,hogy az igénylés beadása utáni 3.hónapban kapsz először ellátást, de akkor visszamenőleg egy összegben kiutalják az angol bankszámládra. Attól kezdődően 4 hetente, általában hétfőnként utalnak angol bankszámlára, de kérelmezheted a kifizetést hetente is.

Mire figyelj, hogy ne veszítsd el a Child Tax Credit-re való jogosultságodat? Bizony érhetnek kellemetlen meglepetések, ha nem tartod be az angolok “játékszabályait”. Nincs kőbe vésve, hogy te mindig jogosult maradsz a Child Tax Credit-re! Minden támogatásra igaz, nem csak a Child Tax Credit-re, hogy minden változást ami a körülményeidet érinti, amilyen hamar csak lehetséges, be kell jelenteni. Ha ezt nem teszed meg, a további ellátásra vonatkozó jogosultságod megszűnik és az addig felvett pénzt is vissza kell fizetned.

Milyen változásokat kell bejelentened? Be kell jelentened a HMRC címére (Change of circumstances’ HM Revenue and Customs – Tax Credit Office, Preston, PR1 4AT, United Kingdom) legkésőbb a változástól számított 30 napon belül az alábbiakat:

 • megváltozik a lakcímed
 • megváltozik a munkahelyed
 • megváltozik a jövedelmed
 • megváltozik a munkaidőd
 • alkalmazottból egyéni vállalkozó leszel
 • a gyermeked betölti a 16 éves kort és nappali képzésben vesz részt továbbra is
 • a gyermeked elköltözik otthonról
 • a gyermeked vagy a partnered meghal
 • a gyermeked gondozásában regisztrált gyermekgondozó segít, akinek fizetsz
 • a gyermek gondozási költségeid drágulnak
 • új partnerkapcsolat, válás, összeköltözés
 • több mint 8 hetet töltesz külföldön
 • 28 hétnél hosszabb betegség vagy kórházi tartózkodás
 • elveszíted a tartózkodási jogodat az Egyesült Királyságban
 • börtönbüntetést kapsz

Tehát gyakorlatilag mindenféle változásról be kell számolnod a HMRC-nek. Ezen kívül minden évben kapni fogsz az adóhatóságtól egy megújító csomagot, amit kitöltve vissza kell küldened legkésőbb július 31-ig. Ha ezt elmulasztod, a kifizetéseket azonnal leállítják. Itt olvashatsz erről bővebben: Tax Credit megújítása.

Úgy érzed, valami kimaradt? Bővebb információ az angol kormányzati oldalon található: https://www.gov.uk/child-tax-credit


 • Ha szeretnél a jövőben is hasonló hasznos információhoz hozzájutni, kérlek like-old a Facebook oldalunkat:

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .