Céges autóhasználat Angliában: vásárlás, költségek, üzemanyag-elszámolás

Az Egyesült Királyságban napjainkban az új autó értékesítések több mint felét teszik ki a vállalati autók, sok egyéni vállalkozó, cégvezető életében kiemelkedően fontos szerepet játszanak, ugyanakkor számottevő költség.

Vásárlás előtt érdemes számba venni, hogy várhatóan mennyi lesz a cégautó adó, a szervízelés költsége, az útadó, a biztosítás. Nem árt tájékozódni az elszámolható költségek és a visszaigényelhető adó kérdésében sem.

Mai kisokosunkban kiderítjük, hogy mire kell figyelni, ha cégautót szeretnénk vásárolni, illetve üzemeltetni az Egyesült Királyságban. A brit céges autóval kapcsolatos szabályokról beszélgetünk szakértőnkkel, Szabó Évával az EVLAteam ügyvezetőjével.

 • Milyen adóvonzatai vannak a használt, illetve az új céges autónak az Egyesült Királyságban?

Ha egy angol cég személy vagy haszon-gépjárművet vásárol, azt általában leírhatja részben vagy egészben, mint költség. Ez azonban nem ugyanaz, mintha egy csomag papírt venne a cég, az elszámolására más mód van. Az állóeszközök után, ami például egy autó is, úgynevezett Capital Allowance-t lehet igénybe venni, amivel csökkenteni lehet az adóalapot.

Az igénybe vehető adókedvezmény sokban függ az autótól, szinte minden kocsira egyedileg kell megvizsgálni. Nagy vonalakban azonban elmondhatjuk, hogy:

 • egy teljesen új, 75g/km CO2 kibocsátású vagy elektromos autó teljesen leírható az adott pénzügyi évben,
 • egy új 75g/km és 130g/km CO2 kibocsátású autó 18%-a írható le az adott pénzügyi évben,
 • egy használt 130g/km CO2 kibocsátású autó szintén 18%-a írható le,
 • valamint bármilyen (új vagy használt) 130g/km-nél több CO2 kibocsátású autó pedig 8%-kal írható le az adott társasági adóévben.

Ezek a számok személyautókra vonatkoznak. Adózási szempontból a haszon-gépjárművek normál üzleti eszközök, mint egy nyomtató és aszerint is van meghatározva az elszámolhatóságuk, többnyire az adott üzleti évben ezért elszámolhatók.

 • Lehet-e magáncélra használni a cégautót Angliában?

Lehet magáncélra használni a cégautót, de azután a magánszemélynek adót kell fizetni, mint természetbeni juttatás után. Magáncélú használat az is, ha hazamegyünk vele a munkából.

Az ilyen természetbeni juttatás után a bérszámfejtés keretein belül számolódik ki a megfizetendő adó és járulék, így nagyban függ a cégautót használó személy adóbesorolásától és a használt autótól is az, hogy mennyit kell utána megfizetni. Itt szintén fontos befolyásoló tényező az autó CO2 kibocsátása.

 • Mi számít magáncélú használatnak és mi üzleti célú használatnak?

Ideális esetben a cégautó a cég telephelyén van. Az azt használó alkalmazott tömegközlekedéssel, gyalog vagy a saját autójával elmegy dolgozni, ott felveszi az autót, egész nap rohangál vele az ügyfelek között, majd visszaviszi a telephelyre és otthagyja. Ez csak üzleti használat.

Minden egyéb, ami ebből kilóg, magáncélú használat lenne, így például, ha reggel már azzal érkezik, ebédszünetben elszalad vele bevásárolni, majd felveszi délután a gyermekét az iskolában és hazamegy. Ezek az utak nem az üzlet érdekében történtek, így adózni kell a kocsihasználat után.

 • Szükséges-e valamilyen módon igazolni az adóhatóság felé az autóhasználat üzleti jellegét?

Ha a cégautót használjuk magáncélra, akkor külön az üzleti jelleget nem kell igazolni. Viszont van lehetőség a saját autónk üzleti célú használatának elszámolására is, ott pontos kimutatás szükséges a megtett üzleti mérföldekről és azok céljáról, mert ez az alapja az esetleges adókedvezmény igénylésnek.

 • Cégnévre, illetve a vállalkozás nevére bérelt autó esetén mi számolható el költségként?

A bérelt autó esetében kétféle bérlés lehetséges. A rövidtávon, üzleti úton bérelt autó egy üzleti megbeszélésre például teljesen üzleti költség, és elszámolhatók a felmerült költségek. Hosszútávú bérlés esetén viszont meg kell vizsgálni a bérlet típusát.

Amennyiben a bérleti szerződés végén az autó a cég tulajdonába kerülhet, akkor ugyanúgy kell eljárni, mint a tulajdonolt autók esetében.

Amennyiben az autó sosem kerül a cég tulajdonába, akkor a bérleti díjak költsége elszámolható a cégben, de a magánhasználat után magánszemélynek ilyen esetben is adózni kell.

 • Kell-e üzemanyagszámlákat gyűjteni, illetve a költségelszámoláshoz valamilyen dokumentumot vezetni?

Amennyiben az üzemanyagot a cég fizeti, akkor igen, pontos dokumentáció szükséges a cég könyvelésébe. Ebben az esetben a biztosított üzemanyag is beleszámítódik a természetbeni juttatás összegébe és növeli a személyes adókötelezettség összegét.

Amennyiben az üzemanyagot nem a cég fizeti, akkor nincsen szükség dokumentációra.

 • A vételár VAT tartalmát vissza lehet igényelni?

Haszon-gépjármű esetén igen, VAT körbe regisztrált cég visszaigényelheti a vételár ÁFA tartalmát, amennyiben az üzleti célra van csak használva. Személyautó esetében csak akkor igényelhető vissza az ÁFA, ha az autó privát használatra nem elérhető, amit bizonyítani is kell.

Lízingelt autó esetén az ÁFA tartalom 50%-a igényelhető vissza. Fontos itt kiemelni, hogy amennyiben az autó külföldről lett lízingelve (ami egyre gyakoribb), és közösségi nettó számlát kap a bérleti díjról a cég, az ÁFA tartalom felét Angliában be kell fizetni külön, mert a teljes ÁFA mentesség nem vehető igénybe közösségi nettó számla esetén sem.

Külön szabály vonatkozik olyan autókra, amik főleg taxiként vagy oktató autóként lesznek használva, ebben az esetben kérjük külön tájékozódjanak a szabályokról.

 • Javítás esetén visszaigényelhető az alkatrész, vagy a szerelés VAT tartalma?

Igen, a fenntartási, szerelési költségek ÁFA tartalma általában visszaigényelhető, akkor is, ha maga az autó ÁFA tartalma nem volt visszaigényelhető.

 • Mi a helyzet akkor, ha valaki a saját autóját használja igazoltan céges ügyekre? Számíthat-e bármilyen költségtérítésre?

Abban az esetben, ha valaki a saját autóját használja üzleti célra, akkor útnyilvántartás alapján kérhet költségtérítést a cégtől, akinek dolgozik. Az útnyilvántartásba a munkába menet és hazaút nem számolható bele, csak a konkrét üzleti ügyben megtett út.

Az első 10,000 mérföld után mérföldenként 45 penny, afelett 25 penny számolható el költségként. Amennyiben a cég ezt nem téríti meg, vagy nem teljesen téríti meg, akkor adókedvezmény kérhető az adóhivataltól. Az elszámolható költség adója visszaigényelhető ekkor, ha volt adóelőleg levonva a fizetésből.

Fontos, hogy csak az összeg adója igényelhető, nem a teljes összeg, azt nem téríti meg az adóhivatal, amit eltankoltunk.

A 45/25 penny mérföldenként nem csak az üzemanyag költséget fedezi, hanem a fenntartási és vásárlási költséget is, így külön egyéb költség vagy a vételár ilyenkor már nem számolható el.

 • Összességében, szerinted kinek éri meg Angliában cégautót venni, illetve fenntartani?

Haszon-gépjárművet használó vállalkozóknak vagy cégeknek egyértelműen céges autóval érdemes dolgozni.

Olyan vállalkozók vagy cégek, akik az alkalmazottaknak autót biztosítanak a munkavégzéshez, szintén céges autóként tegyék azt.

Abban az esetben, ha csak az ügyvezető szeretne spórolni és cégautót használni, akkor már óvatosabbnak kell lenni, gyakran többe kerül a személyi adókötelezettség, mint a megspórolt céges adó.

Elektromos autóval, néhány hibrid típusú autóval azonban spórolható meg adó, de az biztos, hogy sok számolást igényel egy ilyen döntés.

Köszönjük Évának a hasznos válaszokat. Láthatjuk, hogy mint bármi másnak, a céges autónak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Céges autóhasználat előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a ránk váró kötelezettségekről és megfontolni egy több éves tapasztalattal rendelkező szakértő tanácsait.

Ha további információra van szükségetek az angliai céges autóhasználattal, vagy magánvállalkozás indításával, angliai könyveléssel, adófizetéssel, vagy akár adó visszaigényléssel kapcsolatban, keressétek Szabó Évát és csapatát bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Telefon:
 • Irodai vezetékes: +44 1903 333 903
 • Irodai mobil: +44 7786 086 348
 • Magyar körzetszámú: +36 1 4452 325
Email:
Web: 
Skype: szabo.eva.beatrix

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .