Cambridge-i látnivalók, nevezetességek

Cambridge nagyon gazdag látványosságokban, így biztosan nem fogtok csalódni, ha ide szervezitek a következő hétvégi kiruccanást. Utazzatok velünk Cambridge-be, Anglia híres egyetemi városába.

Ha van egy esőmentesnek ígérkező szabad napunk vagy egy kényelmes gumicsizmánk és elszántságunk, hogy új helyeket fedezzünk fel, érdemes ellátogatni Cambridge városába. Londonból autóval másfél-két óra alatt, de több nagyvárosból akár busszal vagy vonattal is könnyedén elérhető. Bátran ki merem jelenteni, hogy érdemes elindulni, itt meg fogjuk találni a szellemi feltöltődést és a fizikai kikapcsolódást is.

A kiránduláshoz Steven Hawking életrajzi filmje, a Mindenség elmélete (The Theory of Everything) adta az ihletet. A film nagy része Cambridge-ben játszódik, a vezető elméleti angol fizikus a Cambridge-i Egyetemen szerezte meg a doktori címét, és professzorként egészen nyugdíjazásáig itt is maradt. A filmet látva elhatároztuk, hogy Cambridge felkerül a bakancslistánkra.

Oxfordból körülbelül két óra autóút után, 10 órára érkeztünk meg. Igen, vasárnap korán reggel indultunk, ez is bizonyítja, hogy mi igazán elszántak voltunk. A belvárosban lehetetlen a parkolás, de egy kicsit messzebb, 10 perc sétára már gyorsan találtunk helyet az autónak.

Felfedező utunkat a helyi piacon kezdtük (Market Hill, Cambridge 5A Market Hill, City Centre, CB2 3NJ), délelőtt 10 és délután 4 óra között minden nap nyitva tart. A nyitáskor még nyugodtan, turisták nélkül nézelődhetünk, reggelizhetünk. Nagyon élveztük ezt a túrát. A hangulat olyan, mint egy magyar termelői piacon, de a kiabáló piaci kofákat ne várjuk, ők nem fognak zavarni minket. Az eladók csak úgy angolosan kínálják a portékákat, de a családias hangulat benne van a levegőben. Vannak házi készítésű sütemények, kézműves termékek, zöldség, gyümölcs és ha ez nem lenne elég, dél körül már ebédet is kapunk. Azoknak, akik hazai ízekre vágynak, érdemes megkeresni a lángosost. Igen, még mindig a cambridge-i piacról van szó, eredeti, magyar lángost találtunk, fokhagymával, ahogyan azt kell, és nyugodtan kérhetjük magyarul is, érteni fogják.

Nem volt könnyű otthagyni ezt a vásárt, de szerencsére a belváros kellős közepén van, innen pár lépésre már azok között az épületek között találjuk magunkat, amelyektől a lélegzetünk is eláll…

[metaslider id=8796]Az egyetemi épületek csodálatosak, igaz sokat csak kívülről nézhetünk meg, de van néhány, ahova belépő ellenében be is engednek. A jegyárak 5-8 font között vannak. A város dél körül már kezd megtelni turistákkal. (University of Cambridge 14 Pembroke Street)

Ha nyugalomra vágyunk, a központból 20 perc sétával már a botanikus kertben lehetünk (Botanic Garden 12 Bateman Mews, CB2 1NN). A belépő 5 font, de vasárnaponként ingyenes túrára is jelentkezhetünk idegenvezetéssel.

Cambridge látnivalók, nevezetességek

Itt elidőzhetünk, sétálhatunk, piknikezhetünk. Ha hétvége, akkor nekünk ebéd után alvás következik, ebben az esetben, itt a botanikus kertben. Tapasztalatból mondom, hogy még a „ködös Albionban” is meg tud pirulni az ember arca, szükség lett volna napozókrémre.

Ha a nap végére maradt még energiánk, sétáljunk vissza a központba. Mi is összeszedtük magunkat és útba ejtettük a Fitzwilliam Múzeumot, ami ingyenesen látogatható keddtől szombatig 10-17 óra, vasárnap 12-17 óra között. Mivel a múzeumról nem tudok olyan lelkes beszámolót írni, mint a vásárról, ezt mindenkinek magának kell felfedezni, múzeumrajongók előnyben.

Sétánk során felkutattuk még a Matematikusok hídját (Mathematical Bridge 16 Silver Street), ahol délutánra már a turisták is szép számban megjelentek. Nagy volt itt a nyüzsgés, de nem zavaró.

cambridge-i kirándulás

A Cam folyó partján számos helyet találunk, ahova beülhetünk egy italra, de aki szeretne, bérelhet kisebb csónakot és azzal folytathatja a városnézést. A lustábbak még evező szakembert is kérhetnek, a legtöbbjük valószínűleg az egyetem mellett vállalja ezt a kis plusz munkát, nem rossz diákmunka.

Visszamentünk az egyetem környékére, megnéztük a Corpus Órát (Corpus Clock 1-2 King’s Parade). Ez Cambridge legújabb és legjellegzetesebb állami műemléke.

mit érdemes megnézni cambridge-ben

Az Időfalónak elnevezett szerkezetet 2008-ban Steven Hawking avatta fel. Egy hatalmas óra, amit egy óriás őssáska hajt. Az órának nincsenek mutatói, a sáska percenként kinyújtja a nyelvét és széttárja állkapcsát. A számlapján LED-ek mutatják a másodperceket, a középső gyűrű a perceket, a belső az órákat.

A nap végére kellemesen elfáradtunk. Steven Hawkingot idézve: „A régi mondás szerint jobb reménykedve utazni, mint megérkezni. A felfedezések utáni vágy munkánk hajtóereje és alkotóerőnk forrása, nemcsak a természettudományban, hanem az élet minden területén.”

Nos, Cambridge-be reménykedve utaztunk, ráadásul magasra tettük a lécet, hiszen Oxfordot már alaposan bejártuk előtte, de jó volt megérkezni is. Nem csalódtunk, gyönyörű város, ahol az ellentétek, a régi és új, idősek és fiatalok, nyüzsgés és nyugalom remekül megférnek egymás mellett. S most, hogy hazafelé tartunk, arról beszélgetünk, hogy itt akár szívesen élnénk is. Talán később arról is beszámolhatok majd, milyenek azok a bizonyos szürke hétköznapok egy ilyen csodálatos helyen. Addig is, aki kedvet kapott, induljon el és fedezze fel magának Cambridge-t.


About Szabó Kitti 8 Articles
2015. szeptember óta élek Angliában, Oxfordban a párommal. Az itt tartózkodásunk legfőbb célja a nyelvtanulás, valamint szeretnénk megismerni, bejárni Angliát. Szabadidőnk nagy része kirándulásokkal telik, ezen kívül rendszeresen járok futni, szeretem a kreatív dolgokat, legyen az rajzolás, vagy akár sütés-főzés, s kihasználva az online tanfolyamok lehetőségeit, igyekszem magamat folyamatosan képezni.