Bukhat a Brexit-megállapodás?

Repül az idő, szédületes iramban közeledik 2019. márcuis 29-e, Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének napja. A hogyan továbbról azonban nem sok sejtelmünk van jelenleg, bár így két és félévnyi sodródás után már jócskán itt lenne az ideje.

Az év végén felcsillant némi reménysugár, amikor arról szóltak a hírek, hogy Theresa May megállapodást kötött az EU-val, de azt még el kell fogadtatnia a brit parlamenttel is.

December 11-re kitűzték a parlamenti szavazást, aztán jött a hidegzuhany, miszerint Theresa May az utolsó pillanatban, 10-én délután elhalasztotta azt január közepére. Meglátása szerint ez így ebben a formában szinte biztosan nem menne át a brit parlamenten.

Theresa May elmondása szerint a brüsszeli egyezményt a parlament „nagy többséggel utasította volna el”, ugyanis bár a képviselők a megállapodás legnagyobb részével egyetértettek, az úgynevezett északír „backstop” kicsapta a biztosítékokat sokaknál.

De mi is az a backstop? A Brexit-tárgyalások legvitatottabb kérdése. Egy tartalékmegoldás arra az esetre, ha az EU és az Egyesült Királyság nem tud új kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötni a 2020 decemberéig tartó kétéves átmeneti időszakban.

Célja annak biztosítása, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország között ne legyen „kemény határ”, valamint, hogy Észak-Írország továbbra is maradhasson a vámunióban és az egységes piac nagy részében.

Számos képviselő azt állítja, hogy azért nem tudja támogatni a backstopot, mert az így az Egyesült Királyságot az EU szabályaihoz kötné teljességgel beláthatatlan, meghatározhatatlan időre és ez megakadályozhatná, hogy önálló kereskedelmi megállapodásokat kössenek az unión kívüli országokkal.

A miniszterelnök kétségbeesett próbálkozása, amikor is a brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten megpróbált újabb engedményeket kicsikarni kudarcba fulladt, és kénytelen volt üres kézzel hazajönni.

Ezen persze nem lepődtünk meg, hiszen Brüsszel a lehetséges Brexit-megállapodás óta többször jelezte, hogy nem szeretné újrakezdeni a brit kilépési tárgyalásokat, és az 585 oldalas megállapodás-tervezeten – amely már tartalmazza az észak-ír backstopot is – nem kívánnak változtatni.

Mindenesetre Theresa May a már sokáig nem halogatható parlamenti szavazás előtt nyert egy kis időt. Ez alatt az idő alatt lehetősége van újabb tárgyalásokat lebonyolítani az uniós vezetőkkel és olyan biztosítékokat beszerezni, amellyel meggyőzhetné a jelenlegi megállapodás-tervezetet elutasító képviselőket és eloszlathatná az aggodalmaikat.

A megállapodás nélküli Brexitnek közép- és hosszútávon súlyos következményei lehetnek a brit gazdaságra nézve, ez egy olyan forgatókönyv, amit senki nem lát szívesen.

Még nincs minden veszve, az Európai Bíróság döntése szerint a britek egyoldalúan visszavonhatják a kilépési szándékukat, ehhez azonban szükség lenne egy második népszavazásra.

Arra, hogy a január 14-i héten parlamenti jóváhagyást kapjon a Brexit-megállapodás, a véleményünk szerint hangyányi esély van. Ez utóbbi esetben a parlamentnek haladéktalanul döntést kellene hoznia a lehetséges alternatívákról. Kíváncsian várjuk az újabb fejleményeket.

Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .