Brit petíció: leállítható a Brexit-folyamat?

Szombat délig több mint négymillióan írták alá azt a petíciót, amely a Brexit leállítását követeli. Vajon van rá esély, hogy egy petícióval leálljon a Brexit-folyamat?

A brit kormány hivatalos petíciós honlapján látható felhívás azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, és Nagy-Britannia továbbra is maradjon az Európai Unió tagja.

Az 50. cikk értelmében az uniós tagság megszűnik a kilépési megállapodás hatályba lépésével, illetve megállapodás hiányában a kilépési szándék hivatalos bejelentése után két évvel.     

Theresa May brit miniszterelnök 2017. március 29-én értesítette az EU-t az 50. cikkely aktiválásáról. Ennek alapján a brit kilépés határideje jövő péntek.

A petíciót péntek hajnalig több mint 2,2 millióan írták alá, mára ez a szám meghaladta a 4,2 milliót. Az aláírások száma egyetlen nap alatt csaknem másfél millióval nőtt, mivel csütörtök délelőtt még 700 ezer környékén járt.

A parlament petíciós bizottságának kimutatása szerint egyes időszakokban az aláírások száma percenként kétezerrel nőtt. Ez rekord a hivatalos petíciós kezdeményezések történetében. A petíciós honlap az óriási forgalom miatt többször is leállt.

A brit kormány ennek ellenére megkezdte azon cselekvési tervek aktiválásának előkészítését, amelyeket a megállapodás nélküli Brexit esetére dolgoztak ki több hónappal ezelőtt.

A petíció megfogalmazói szerint a brit kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból “a nép akarata”. Ezt az állítást szeretnék megcáfolni. Mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, kérik a bennmaradást pártolókat, szavazzanak az aláírásukkal.

Ezidáig a brit nagyvárosok – London, Bristol, Edinburgh, Manchester, Oxford, Cambridge, Brighton – választókörzeteiből érkezett a legtöbb aláírás.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű beadványnak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

A képviselőknek azonban elegendő csak véleményt nyilvánítaniuk a kérdésben. A petíció nem kötelezi cselekvésre sem a parlamentet, sem a kormányt.

Az Egyesült Királyságnak még jogában állna visszavonni a cikkely aktiválásáról szóló értesítést. Ez a lépés a Brexit-folyamat azonnali végét jelentené.

Theresa May miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs csütörtöki munkanapja után megerősítette azt az álláspontját, hogy nem állítja le a Brexit-folyamatot. Álláspontja szerint ez a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás eredményének “elárulása” lenne.

A Financial Times kormányforrásokból származó és meg nem cáfolt értesülései szerint May arra a döntésre jutott, hogy kész akár a Brexit-megállapodás érvénybe lépése nélkül is kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, ha továbbra sem sikerül elfogadtatnia a Brexit-megállapodást.

Erre utalnak azok a bejelentések is, amelyek szerint a brit kormány megkezdte a megállapodás nélküli Brexit esetére kidolgozott készenléti cselekvési tervek aktiválásának előkészítését.

A brit védelmi minisztérium koordinációs testülete az egyik bunkerszerű, eredetileg nukleáris óvóhelynek szánt műveleti helyiségében március 25-én hétfőn megkezdi munkáját. A testület legfontosabb feladata a segítségnyújtás megszervezése lenne, ha a megállapodás nélküli Brexit hatásai ezt indokolnák.

A védelmi miniszter már tavaly decemberben bejelentette, hogy szükség esetén a brit fegyveres erők 3500 tagja lesz készenlétben e feladatok lebonyolítására.

Mindez annak a tervnek a része, amelynek célja a lakossági ellátás folyamatosságának biztosítása gyógyszerekből, élelmiszerekből és alapvető fontosságú árucikkekből. Biztosítanák a határátkelők zökkenőmentes forgalmát, ha megállapodás nélküli Brexit esetén forgalmi fennakadásokkal fenyegető helyzet alakulna ki.

A legforgalmasabb brit kikötő, a délkelet-angliai Dover vezérigazgatója, Doug Bannister a BBC rádiónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy ha megállapodás nélküli kilépés esetén minden átkelő járművet csak kétpercnyi vámvizsgálatnak vetnek alá, az is 27 kilométeres torlódást okozna a kikötőbe vezető utakon.

A doveri kikötőn évente 2,5 millió kamion és 120 milliárd font értékű áruforgalom áramlik át. Ez a teljes brit árukereskedelem éves értékének 17 százaléka. (MTI, Angliai Kisokos)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .