Brit munkáspárti vezető: “lemondok, ha a járványelőírások megsértése miatt megbírságolnak”

Forrás: MTI

Fotó: WIktor Szymanowicz/AFP

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője hétfőn bejelentette, hogy lemond tisztségéről, ha a koronavírus-járvány idején elrendelt korlátozások megsértése címén a rendőrség pénzbírsággal sújtja.

Sir Keir Starmer nyilatkozatának előzményeként az észak-angliai Durham városának rendőrsége közölte: vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy Starmer megsértette-e a járványügyi előírásokat, amikor tavaly április 30-án látogatást tett a Munkáspárt helyi parlamenti képviselőjének választókerületi irodájában.

A látogatásról nemrégiben előkerült egy filmfelvétel, amelyen az látszik, hogy a Labour vezetője sört iszik az irodában. A helyiségben mások mellett jelen volt Angela Rayner, Starmer helyettese, a Munkáspárt második embere is.

Hétfőn Rayner is bejelentette, hogy szintén távozik tisztségéből, ha a rendőrség pénzbírságot ró ki rá.

A durhami rendőrség először azt közölte, hogy nem látja indokoltnak az ügy kivizsgálását, ám a múlt héten mégis úgy döntött, hogy vizsgálatot indít.

Starmer hétfői sajtónyilatkozatában kijelentette: teljesen egyértelmű számára, hogy az összejövetelen nem történt szabálysértés, ő mindig betartotta az előírásokat. Elmondta: ezt feleségével együtt olyan szigorúan vették, hogy apósát sem látogatták meg, amikor a korlátozások idején feleségének édesanyja elhunyt.

Hozzátette ugyanakkor: “természetesen” lemond, ha a rendőrség a vizsgálat eredményeként úgy dönt, hogy pénzbírsággal sújtja.

Az ügy különös jelentőségét az adja, hogy a Munkáspárt vezetése és személyesen Starmer is hetek óta követeli Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök lemondását, miután Johnsont a koronavírus-járvány megfékezésére saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértése címén a londoni rendőrség a múlt hónapban pénzbírsággal sújtotta.

Ugyancsak pénzbüntetést rótt ki a Scotland Yard a kormányfő feleségére, Carrie Johnsonra, valamint Rishi Sunak pénzügyminiszterre.

Ennek előzményeként kiderült, hogy Johnson hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, a kormányfő azonban többször is jelezte, hogy nem kíván távozni hivatalából.

Sir Keir Starmert – aki 2008-tól öt éven át az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) igazgatója volt – 2020 áprilisában választották a Munkáspárt vezetőjévé. Elődje, Jeremy Corbyn azután mondott le, hogy a 2019 decemberében tartott nagy-britanniai parlamenti választáson a Labour 1935 óta nem tapasztalt súlyosságú vereséget szenvedett.

Exit mobile version