Brit kilépés: sokk és bizonytalanság

A Brexit, azaz a brit kilépés mondhatni nem kis sokkot okozott az angliai magyarok körében. Kevesen fogadtak volna közülünk erre az eredményre. Mi történhetett és mi jöhet még?

 TransferWise
Mi jöhet a brit kilépés után? Nehéz megjósolni, de a mindenkit befogadó, nyitott angol társadalom és az összefogó Európa képe most mindenképp megtörni látszik.

Előzmények: A szerdai euforikus hangulat (magyar-portugál 3-3) után jött a csütörtök, a népszavazás napja. London környékén hatalmas vihar és egy hónapnyi eső előzte meg mindezt. Az egész napos káosz nem segített a brit szavazóknak, Londonban több szavazó helységet is elöntött a víz. A vonat közlekedés szinte teljesen megállt, a legtöbb vonatot törölték. Nekem például az egyébként 50 perces hazaút majdnem két órára sikeredett.

Szerintem ez az extrém időjárás is hozzájárult kicsit a maradás pártiak vereségéhez, hiszen sokan inkább otthon maradtak, míg a sokkal lelkesebb brit kilépés pártiak az eső ellenére is elmentek szavazni. Mindenesetre ezek a jelek is kicsit baljóslatúak voltak.

Az eredmények kihirdetése: Míg az első nagyváros, Newcastle a maradás mellett döntött, addig a szomszédos Sundarlandben már elsöprő fölénnyel nyertek a brit kilépés pártiak. Azért még mindig bizakodva feküdtünk le, hogy aztán másnap reggel jöjjön a sokkoló hír, győzött a Brexit oldal, a többség az EU-ból való kilépésre szavazott, ahogy erről mi is beszámoltunk.

Furcsa volt látni, hogy a Brexit tábor győzelmének kihirdetése után se Farage, se Boris Johnson nem tűnt túl boldognak. Mindketten inkább kicsit feszültnek tűntek, talán most fogták fel, hogy csak ezután jön a neheze, egy teljesen új rendszer kidolgozása. Emellett még nagyobb lett az ellentét a brit kilépés mellett szavazó Anglia és Wales (Londont kivéve, ahol a bent maradás nyert), valamint a maradást támogató Skócia és Észak-Írország között. A skótok újabb népszavazást akarnak a Nagy-Britanniától való elszakadásról. Az észak-írek az Írországhoz való csatlakozást pedzegetik, így aztán felbomolhat egész Nagy-Britannia.

Mi jöhet ezután? Igazából senki sem tudja. David Cameron lemondott. Valószínűleg Boris Johnson volt londoni polgármester lesz az utódja, aki viszont péntek reggel hatalmas fújolást kapott. A miniszterelnök lemondása várható volt, hiszen a maradás kampány veresége kicsit az ő kudarca is. Sokak szerint a Munkáspárt kevésbé meggyőző kampányolása is hozzájárult a vereséghez. Fel is merült a part vezetőjének, James Corbynnak a lemondása is. Tény, hogy a maradás mellettiek negatív kampányt folytattak, szinte kizárólag csak azt hangsúlyozták, hogy mennyire összeomlik majd a brit gazdaság és sokkal rosszabb minden az EU nélkül.

Kicsit úgy lehettek a brit kilépésre szavazók, főleg az idősebb korosztály, hogy majd mi megmutatjuk, Anglia képes egyedül is boldogulni ahogy régen, és nincs szüksége az Európai Unióra. Persze a legfőbb adu a bevándorlók megállítása volt, amit szerintük csak a kilépéssel sikerülhet. A Brexitesek, különösen persze a UKIP elnöke, Nigel Farage próbált minden problémát a bevándorlókra kenni. Véleménye szerint a túlterhelt NHS, a magas lakásárak, az alacsonyabb bérek, mind-mind a kelet-európai bevándorlók miatt van. Arról persze, hogy mennyivel járulunk hozzá mi az angol gazdasághoz, nem esett szó…

Én és az Angliában élő magyar barátaim mind csalódtunk kicsit. Senki nem gondolta komolyan, hogy tényleg megszavazzák a kilépést, minden észérv és a benn maradást támogató rengeteg híres ember ellenére. Többek közt Richard Branson, Lord Sugar és az összes Premier League is a maradás mellett kampányolt.

Persze az élet megy tovább, csak az biztos, hogy a brit kilépés hosszú folyamat lesz és hogy mennyiben fog minket, angliai magyarokat érinteni, egyelőre csak találgatni lehet, de a mindenkit befogadó, nyitott angol társadalom és az összefogó Európa képe most mindenképp megtörni látszik.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.