Brit kilépés: március 29-én kezdődik a Brexit

 TransferWise

Kilenc hónappal ezelőtt az Egyesült Királyság polgárai szavaztak: el kívánják hagyni az Európai Uniót. Friss híreink szerint hivatalosan a jövő szerdán indulhat a brit kilépés, március 29-én kezdődik a Brexit.

Legfrissebb értesüléseink szerint Theresa May brit miniszterelnök jövő héten szerdán indítja el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot azáltal, hogy aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője ma reggel bejelentette, hogy Nagy-Britannia Európai Uniós képviselője Sir Tim Barrow tájékoztatta az Európai Tanács elnökét Donald Tuskot arról, hogy a brit miniszterelnök március 29-én küldi meg neki a hivatalos értesítését az 50. cikkely aktiválásáról. Theresa May várhatóan még aznap a londoni parlament alsóházában is hivatalos bejelentést tesz a folyamat elindításáról.

A Downing Street szóvivője azt mondta, hogy a brit kormány szeretné a hivatalos bejelentés után a lehető leghamarabb elkezdeni a kilépési feltételekről szóló tárgyalássorozatot. Az Európai Tanács szóvivője azt mondta, hogy felkészülve várják az értesítést, az Európai Unió részéről minden készen áll az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalások megkezdésére. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jelezte, hogy az uniós intézmények készek 48 órán belül reagálni.

Theresa May korábban már többször ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy 2017 március végén elindítja a hivatalos kilépés folyamatát. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy az előre láthatóan 2 éves tárgyalási periódus után az Egyesült Királyság függetlenné váljon az Európai Uniótól 2019 március végére – hacsak a felek meg nem állapodnak egy esetleges hosszabbításról. A hosszabbításra kevés az esély, ugyanis azt minden, az EU-ban továbbra is bent maradó országnak jóvá kellene hagynia.


May korábban azt is bejelentette, hogy akkor is kilépnek az EU-ból, ha nem sikerül megállapodásra jutni a távozási feltételekről. “A megállapodás elmaradása jobb, mint egy rossz megállapodás.”

A több hetes parlamenti vita múlt héten hétfőn zárult le, amikor is a képviselők helybenhagyták a brit kilépésről szóló törvényjavaslatot, majd ezt követően II. Erzsébet királynő csütörtökön hivatalosan is a királyi jóváhagyását adta.

Korábban a Lordok háza módosító javaslatát az alsóházi képviselők érvénytelenítették, így egyelőre úgy tűnik, hogy sajnos csak a kilépési tárgyalások során fog kiderülni, mi lesz velünk, Angliában élő magyarokkal. A brit kormány megerősítette, hogy a tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában szeretne megállapodásokat elérni a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogainak garantálásáról.[metaslider id=8796]


 TransferWise
Rita Szücs
About Rita 146 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.