Brit EU-népszavazás 2016 – Eredmények

Eldőlt a brit EU-népszavazás. A tegnap megtartott népszavazáson a Brexit támogatói arattak győzelmet, azaz szoros küzdelemben ugyan, de a kilépéspártiak győztek. Az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.

A csütörtökön megtartott brit EU-népszavazáson a kilépéspártiak győztek. David Cameron miniszterelnök lemondott posztjáról, de októberig még ellátja a tisztségét amikor is új miniszterelnököt választanak a britek.

Szoros küzdelem volt, íme a végeredmény:  Több mint 30 millió ember adta le a szavazatát a június 23-án megtartott népszavazáson. 1992 óta ez volt a legmagasabb részvételi arány a brit választásokon. A szavazók 51,9%-a mintegy 17 410 742 ember a kilépésre voksolt és 48,1 százalékuk 16 141 241 választásra jogosult polgár Nagy-Britannia EU-ban való maradását támogatta.

Skócia és Észak-Írország támogatta az EU-ban maradást, míg Anglia és Wales határozottan a Brexitre, tehát a kilépésre szavazott. Elsősorban a vidéki anglia és Wales támogatta nagy számban a kilépést, néhány angliai településen több mint 70% volt a kilépésre szavazók aránya.

Néhány kilépés-párti város:

Néhány EU-párti település:

Egy korábbi cikkünkben elemeztük már, hogy egy esetleges Brexit után mi lesz velünk, angliai magyarokkal, illetve hogyan érinthet ez a döntés bennünket, angliai magyarokat? Előrebocsátom, hogy semmiképpen sem szeretnénk sem felelőtlen kijelentéseket tenni, sem komolytalan találgatásokba kezdeni, de amennyiben már több mint 5 éve életvitelszerűen az Egyesült Királyság területén élsz és továbbra is itt szeretnél élni, a legjobb döntés a Permanent Residence Card igénylése, s ha ez megvan, a brit állampolgárság megszerzése.

A következő írásainkban igyekszünk beszámolni a legfontosabb tudnivalókról, a legújabb brit jogszabályokról, a legfrissebb brit döntésekről és általában mindenről, ami a már Angliában élő és dolgozó magyarokat és a jövőben kiköltözni vágyó magyarokat érdekelheti.[metaslider id=8796]


Angliai Kisokos

Exit mobile version