Brexit utáni munkavállalás

Az elmúlt hét legfontosabb hírei Nagy-Britanniából.

 TransferWise

Meghalt Charlie Grand, rendőrök ellen tüntettek, újabb tervezetek a Brexit utáni munkavállalás és a szabad mozgás kérdéseiben.

90 fokos fordulatot tett a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn, aki tagadta a BBC-nek adott múlt vasárnapi interjújában, hogy ígéretet tett volna a már meglévő tandíjak eltörlésére.

A pártvezető szerint ők csak annak vizsgálatáról beszéltek. Talán érthető, hiszen hatalmas összegről, több mint 100 milliárd fontról van szó, ami diákonként átlagosan 32 ezer fontos adósságot jelent.

Liam Fox, kereskedelemért felelős miniszter az Egyesült Államokba utazott új kereskedelmi szerződés reményében, amit azonban sok brit gazda és szervezet is ellenez.

Az aggályok között szerepel az európaitól eltérő szabályozások és előírások. Példaként az USA-ban klórral tisztítják a csirkéket, ami az Unióban nem engedélyezett. Emellett persze sokan tartanak az olcsó amerikai élelmiszerek beáramlásától, amik kiszoríthatják a hazai termékeket.

A hét elején vizsgálat indult a 20 éves Rashan Charles halálának körülményeit illetően, aki egy rendőri üldözés után Hackneyben, Kelet-Londonban egy kisboltba menekült, majd a rendőri intézkedés után nem sokkal meghalt.

A helyi rendőrkapitány szerint a férfi az őrizetbe vétele során megpróbált valamit bevenni, majd ezek után lett rosszul. A kihívott mentők sem tudtak segíteni rajta. Pénteken a Charles családja által szervezett felvonulás erőszakba torkollt, a rendőröket üvegekkel és petárdákkal dobálták meg.

A héten újabb tervezetek kerültek elő a Brexit utáni helyzetre vonatkozóan. A belügyminiszter, Amber Rudd említette, hogy Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése után is fennmaradhat a szabad munkavállalás még pár évig, egy átmeneti időszakban.

Ennek ellentmondva viszont Brandon Lewis bevándorlásügyi miniszter kijelentette, hogy a szabad mozgás a kilépéssel egy időben, 2019 márciusában megszűnik. Még most sem egyértelmű tehát, mi is lesz a helyzet a brit kilépést követően.

Ennek tisztázása azonban már nem csak az uniós munkavállalók, hanem a brit cégek érdeke is, aminek utóbbiak is hangot adtak.

Pénteken elhunyt Charlie Gard, a kisfiú, akinek életben tartásáért és esetleges műtétjéért a szülei hetekig harcoltak a bíróságon a kisfiút kezelő gyermekkórház döntésével szemben. A kórház orvosai szerint a kisfiú menthetetlen volt.

Elmondásuk szerint az Amerikában végzett kísérleti eljárás sem segített volna rajta, csak meghosszabbította volna a szenvedéseit. Ezzel értett egyet végül a bíróság is. A kisfiút csütörtökön kapcsolták le az őt életben tartó gépekről, végül egy hospice kórházban aludt el örökre.

Diana hercegnő halálának 20. évfordulóján édesanyjukra emlékezett Vilmos és Harry herceg az ITV hétfőn sugárzott különleges műsorában. A filmből kiderült, hogy Diana nem volt tipikus édesanya, minden viccben és csínyben benne volt, és erre bíztatta fiait is.

A hétvégén rendezték meg London és Surrey környékén a Prudential Ride nevű kerékpárfesztivált. A résztvevők többek közt a lezárt belvárosban kerekezhettek a Buckingham Palota, a Trafalgar tér és a St Paul katedrális mellett. A vasárnapi versenyen amatőrök és profik együtt indultak a 100 mérföldes távon, idén is több ezer lelkes néző előtt.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .