Brexit utáni jogaink, ascoti derby, szokatlan meleg

Megtartották az ascoti derbyt, zajlik a Glastonbury Fesztivál. Szokatlan hőség tombolt néhány napig Londonban, hivatalba lépett az új brit kormány és terítékre kerültek a Brexit utáni jogaink is.

A héten a legtöbb híradás még mindig a múlt heti Grenfell Towerben pusztító tűzzel és annak következményeivel foglalkozott. Szerdán a királynő felolvasta a Theresa May vezette konzervatív kormány programját. Tervezet született az uniós polgárok, így az angliai magyarok Brexit utáni jogairól is.

A hét sajnos megint egy terroreseménnyel kezdődött. A londoni Finsbury Parknál egy 44 éves cardiffi férfi kisteherautójával az esti imáról hazatérő muszlimok közé hajtott.

A merényletben egy ember vesztette életét, kilencen pedig kórházba kerültek súlyos, életveszélyes sérülésekkel. A merénylő életben maradt, köszönhetően az egyik helyi vallási vezetőnek, aki megvédte őt a feldühödött tömegtől a rendőrök kiérkezéséig.

Szerdán a királynő ismertette a kormány új programját az országgyűlés hivatalos megnyitóján, mely elsősorban a Brexitről és az ezzel kapcsolatos tárgyalásokkal foglalkozik.

Az északír unionista párttal ugyan még mindig nem sikerült megegyezni a konzervatívoknak, de mindkét párt szerint már közel vannak a megállapodáshoz.

Talán a minket, angliai magyarokat leginkább érintő fejlemény az Angliában élő európai uniós állampolgárok Brexit utáni jogaival foglalkozó tervezet volt. A brit miniszterelnök csütörtökön ismertette a tervezetét az uniós vezetőknek.

A javaslat szerint minden, már legalább öt éve Nagy-Britanniában élő uniós polgár megkapná a letelepedési státuszt.

Ezzel mindenkinek ugyanolyan jogai lennének a munka, az egészségügyi ellátás és a különböző szociális juttatások terén, mint a briteknek. Azok, akik ennél kevesebb ideje élnek az országban, esélyt kapnának, hogy megszerezzék ezt a státuszt.

Persze, hogy ez pontosan mit is jelent, még nem világos, az Európai Unió vezetőinek bírálata után valószínűleg újabb változatok születnek majd.

A héten tovább folytatódtak a múlt heti toronyház-tűz okait feltáró vizsgálatok. A rendőrség szerint az épület szigetelése és a burkolóanyag nem ment át a tűzvédelmi vizsgálaton, a tűz kiváltó oka pedig egy meghibásodott hűtő volt.

Még vizsgálják, hogy az építkezésben használt anyagok illegálisak voltak-e, és indítanak-e vizsgálatot emberölés gyanújával.

Pénteken Camden önkormányzata elrendelte több száz lakás evakuálását az épületeket érintő tűzvédelmi aggályok miatt. A kerület toronyházaiban ugyanazt az anyagot használták, mint a Grenfell Towerben.

A helyi önkormányzat képviselői a tűzvédelmi vizsgálatok után úgy találták, hogy nem biztonságos továbbra is az épületekben maradni. A kissé kapkodó döntés után több száz ember hagyta el a lakását és töltötte az éjszakát ideiglenes szállásokon.

A héten tartották az egyik leghíresebb és legnagyobb hagyománnyal bíró lóversenyt, az ascoti derby-t, ahol természetesen a királynő és számos híresség is megjelent.

A zenerajongók Somerset felé vették az irányt, hiszen a héten rendezték a Glastonbury fesztivált többek között a Foo Fighters, Ed Sheeran és a Radiohead közreműködésével.

S végül egy kis időjárás. Szokatlan meleg volt Angliában is a héten, szerdán mérték az elmúlt 41 év legmelegebb napját, a londoni Heathrow repülőtérnél 34,5 fokot mutattak a hőmérők.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .