Brexit után is maradhatnának UK-ben az uniós állampolgárok

Theresa May „tisztességes és komoly” ajánlata szerint az Egyesült Királyság területén élő több mint 3 millió EU-s állampolgár – ebből 1 millió londoni – a brit polgárokat megillető jogokat szerezhet és nem kell elhagyniuk az országot a Brexit után sem.

A tavaly nyári brit népszavazás óta sokan pánikba esve igényelték az állandó tartózkodásra jogosító kártyát, a Permanent Residence Card-ot, ezzel garantálva maguknak a jogot a további tartózkodásra és megteremtve az állampolgárság alapvető feltételét.

A brit miniszterelnök asszony bejelentése és a hivatalos kormányzati tájékoztató szerint azok az EU-s állampolgárok, akik minimum 5 éve folyamatosan az országban tartózkodnak, letelepedett státuszt kaphatnának.

A státusz birtokában szabadon élhetnek az Egyesült Királyság területén és ugyanolyan jogokat élvezhetnek mind az egészségügy, az oktatás, a szociális juttatások és a nyugdíjak tekintetében, mint a brit állampolgárok.

Az állandó letelepedett státusz határozatlan időre szólna és nem lesz automatikusan biztosított. Az összes EU-állampolgárnak igényelnie kell, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e már Permanent Residence Card-al, vagy sem. Vélhetően a jelenleg állandó tartózkodási joggal rendelkezők könnyített eljárásra számíthatnak.

A letelepedett státusz nem egyenértékű a brit állampolgársággal, ez utóbbi továbbra is 6 év után kérelmezhető. A megszerzett letelepedett státusz megszűnik, ha valaki 2 évig folyamatosan távol él Nagy-Britanniától, hacsak nem fűzik az országhoz „szoros szálak”.

Azok az EU-polgárok, akik Nagy-Britanniában élnek, de még nem lesz meg az 5 évük az adott határnapig, türelmi időt kaphatnának, hogy megszerezhessék az öt évet. Ez alatt az időszak alatt ideiglenes letelepedett státuszt kapnának, majd folyamodhatnának az állandó letelepedett státuszért.

Azok az uniós állampolgárok, akik a határnap után érkeznek az országba, az akkori uniós állampolgárokra vonatkozó bevándorlási törvények alapján kérelmezhetik a huzamosabb tartózkodás jogát és annak megfelelően maradhatnak az országban, amikor az kilép az EU-ból.

Minden javaslat a kölcsönösség elve alapján lesz szabályozva, ennek megfelelően May kérte az uniós vezetőket, hogy cserébe ők is garantálják az Európai Unió más országaiban élő britek hasonló jogait.

Körülbelül 1,2 millió brit állampolgár él az Unió más országaiban, az ajánlat tehát csak akkor léphet érvénybe, ha őket ugyanígy megilletnék ugyanezen jogok.

Új, uniós tartózkodási okmány

A sokak által bírált jelenlegi állandó letelepedési kártya helyett uniós tartózkodási okmány bevezetését tervezik. Ezzel az okmánnyal tudjuk majd bizonyítani harmadik fél felé, – mint például munkahely vagy közhivatalok – hogy jogosultak vagyunk legálisan élni és dolgozni továbbra is az Egyesült Királyság területén.

A megszerzett okmányt minden esetben be kell mutatni, ha az Egyesült Királyság területén munkát szeretnénk vállalni, bankszámlát nyitni, orvosi ellátást igénybe venni, lakást bérelni, vagy szociális juttatásokat, támogatásokat igényelni. Az uniós tartózkodási okmány nélkül nehezített lenne a fentiek igénybevétele.

Létrehoznak egy „felhasználóbarát” online digitális regisztrációs rendszert a belügyminisztérium honlapján. Szükség lehet biometrikus személyazonosító adatokra, mint például biometrikus ujjlenyomat-vétel és írisz-azonosítás.

A Home Office szerint az uniós polgárok képesek lesznek igényelni az új okmányt még a Brexit, azaz a brit EU-kilépés előtt, ez azonban nem kötelező. 2 éves türelmi időt hagynak minden uniós állampolgárnak arra vonatkozóan, hogy rendezze a státuszát az Egyesült Királyságban.

Házastársak, eltartott családtagok, gyerekek

Azok a családtagok, jelenlegi házastársak és gyermekek, akik még a Brexit előtt csatlakoznak, kiköltöznek a letelepedett státuszt megszerzett EU állampolgárokhoz az Egyesült Királyságba, szintén jogosultak lesznek az állandó letelepedett státusz igénylésére 5 év tartózkodás után. Ebben az esetben a „határnapot” nem vennék figyelembe.

Rossz hír a leendő házasulóknak

A leendő házastársakra előreláthatóan ugyanazon szabályok vonatkoznak majd, mint jelenleg egy brit állampolgár nem brit nemzetiségű házastársára. Az állandó letelepedett státuszt megszerzett EU-állampolgártól elvárás lesz a minimum 18,600 fontos éves kereset ahhoz, hogy az új házastársát legálisan Nagy-Britanniába költöztethesse.

Ez további 3,800 fonttal növekszik az első gyermek esetében és további 2,400 fonttal minden további eltartott gyermek után. Sok ezer pár esetében ez jelentős nehézséget jelent.

Mi lesz a diákokkal?

Az Egyesült Királyság „világszínvonalú” egyetemei sok külföldi diákot vonzanak. Továbbra is bátorítani szeretnék a diákokat arra, hogy a brit egyetemeket válasszák a továbbtanulásra.

A kormány garantálja, hogy a Brexit előtt érkező EU állampolgárok a 2017 szeptemberében és a 2018 szeptemberében induló egyetemi képzések esetében továbbra is jogosultak lesznek hallgatói támogatás és diákhitel igénylésére – amennyiben az rendelkezésre áll. A 2019 szeptemberében induló kurzusok esetében sajnos még nem tisztázott a helyzet.

Mikor lesz a „határnap”?

A miniszterelnök még nem tisztázta, hogy a „határnap” mikor kezdődik. Ezidáig még nem nevezte meg a konkrét időpontot, amelytől az 5 éves tartózkodás számítódni fog.

Egyelőre annyit tudhatunk, hogy ez az időpont nem lesz korábbi, mint az 50. cikkely aktiválásának időpontja, azaz 2017. március 29-e és nem lehet későbbi, mint a Brexit tervezett időpontja, azaz 2019. március 29.

May szerint később határozzák meg a pontos időpontot, amelytől az újonnan Nagy-Britanniába érkezőkre már más letelepedési szabályok és alkalmazási folyamatok vonatkoznak. E csoportba tartozók már nem számíthatnak arra, hogy garantáltan megkapják a letelepedett státuszt.

Az új rendszer várható költségeiről „ésszerű” díjat kívánnak megállapítani. További részleteket később árulnak el.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Exit mobile version