Brexit után is maradhatnak az EU-állampolgárok Nagy-Britanniában

 TransferWise

Legfrissebb értesüléseink szerint a már Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok a Brexit után is maradhatnak az országban.

A Home Office számításai szerint a több mint 3,6 millió, az Egyesült Királyság területén élő EU-s munkavállaló 80%-a a várható brit kilépés időpontjára jogosulttá válik az állandó tartózkodásra, így lehetetlen deportálni őket.

A brit belügyminisztérium szerint ez hatból öt uniós munkavállalót érinthet, őket nem lehetne törvényesen az országból eltávolítani. A fennmaradó több mint 600 ezer ember kaphat majd amnesztiát, jogot a tartós letelepedéshez. Az amnesztia terv még gyerekcipőben jár, a pontos feltételei még nem kidolgozottak.

A brit kormány álláspontja szerint fontos a viszonosság, tehát szükséges, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai számára más európai országok hasonló jogokat biztosítsanak.

A jelenlegi brit bevándorlási szabályok szerint az uniós állampolgárok az állandó letelepedési jogot 5 éves folyamatos tartózkodással szerezhetik meg. A Home Office kérésre kiállít erről egy igazolást is, ami tavaly november óta feltétele a brit állampolgárság megszerzésének is. Arról, hogy az erről szóló igazolást a Permanent Residence Card-ot hogyan tudjátok megigényelni, itt olvashattok bővebben. [metaslider id=8796]


 TransferWise
Rita Somlai
About Rita 139 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben a nemrégiben otthonomként választott ország felfedezése mellett legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.