Brexit után fizetős lehet az egészségügyi ellátás Angliában

A jelenleg is kormányzó brit Konzervatív Párt vasárnap ismertetett tervei szerint a Brexit után, pontosabban az átmeneti időszak lejártát követően minden újonnan érkező bevándorlónak előre kell fizetnie a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) igénybevételéért.

A brit bevándorlási szabályok módosítási programja alapján, ha a konzervatívok megnyerik a választásokat, 2021 januárjától a tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába érkezőknek egységesen 625 fontot kell letétbe helyezniük az NHS használatáért. Ez mindenkire vonatkozna, aki bármely EU-tagállamból 2021 januárja után érkezik a szigetországba.

Boris Johnson miniszterelnök a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a jövőbeni betelepülőknek “már az első naptól” hozzá kell járulniuk az NHS költségeihez.

Johnson szerint a brit adófizetőknek nagyon sok pénzébe kerülnek az állami egészségügyi rendszer által nyújtott minőségi szolgáltatások. Úgy igazságos, ha e költségekből mindenki részt vállal, aki az Egyesült Királyságban él.

Jelenleg a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a britekhez hasonlóan ingyen vehetik igénybe az NHS szolgáltatásait. A máshonnan érkezőknek 400 font egyszeri átalányt kell fizetniük.

Ha ez nem lenne elég…

A konzervatívok tervei szerint a jövőben nem telepedhetnek le Nagy-Britanniában olyanok, akiknek nincs konkrét állásajánlatuk. E kikötés alól mentességet azok kapnának, akik önálló vállalkozást indítanak.

A konzervatív kormány emellett megszüntetné a családi pótlék fizetését azon letelepedett családok esetében, akiknek gyermekei nem élnek az Egyesült Királyság területén. Egyes szociális ellátások igénybevételéhez szükséges lesz az öt évnyi folyamatos nagy-britanniai tartózkodás igazolása.

A tervek között szerepel az is, hogy a jövőben az EU-tagállamokból sem települhetnek át Nagy-Britanniába olyanok, akik hazájukban vagy máshol súlyos bűncselekményt követtek el.

Priti Patel brit belügyminiszter nyilatkozatában leszögezte, hogy a konzervatív kormány 2021 januárjától, vagyis a tervezett átmeneti időszak végétől nem érvényesíti az Európai Unión belüli szabad mozgás gyakorlatát. Ettől az időponttól azonos bevándorlási szabályozást alkalmaz az EU-ból és a világ más térségeiből érkezőkre.

Ez azt jelenti, hogy ha a konzervatívok megnyerik a decemberi választást és kormányon maradnak, mindenkire az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló bevándorlási szabályozás lép életbe 2021-től.

E szabályozás értelmében előnyben lesznek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Előnyös elbírálásra számíthatnak azok is, akik a brit üzleti szektorok számára fontos munkát képesek végezni. Kiváltságosak lesznek azok is, akik saját maguk létesítenek olyan vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat foglalkoztatnak és az Egyesült Királyságban adóznak. Előnyben részesülnek majd azok is, akik hazájukban törvénytisztelő magatartást tanúsítottak.

Mindez nem vonatkozik azokra az EU-állampolgárokra, akik már Nagy-Britanniában élnek. Ők a Brexit után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is. Ennek feltétele azonban, hogy letelepedett jogi státuszért folyamodjanak a brit belügyminisztériumhoz.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC televízióban elmondta, ha a Labour kerül kormányra, “komoly mértékben” érvényben maradna az unión belüli szabad mozgás gyakorlata Nagy-Britanniában.

Corbyn nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelent. Úgy fogalmazott: azok, akik Nagy-Britanniát választják otthonuknak, hatalmas mértékben hozzájárulnak az ország fejlődéséhez, és a munkáspárti kormány nem fog ellenséges környezetet teremteni számukra.

A Munkáspárt csütörtökön hozza nyilvánosságra választási programját. Ebben fogja részletezni a bevándorlás szabályozására kidolgozott terveit is.

A vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés a Konzervatív Párt jelentős támogatottsági előnyét jelzi. A konzervatívokra jelenleg a választók 45 százaléka voksolna, míg a Munkáspárt támogatottsága 28 százalékos. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .