Brexit után a brit jogosítványt nem fogadnák el az EU országaiban

 KONYV

Az Európai Bizottság szerint megszűnik a vezetői engedélyek kölcsönös elismerése Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után. Amint vége a kölcsönös elismerésnek, az unióba készülő brit sofőrök nemzetközi engedély kiváltására lehetnek kényszerítve, ha nem születnek időközben új megállapodások a felek között.

Íme egy újabb kellemetlen hír, amivel a brit autósoknak kell szembenézniük. 2019 március 29, azaz a brit kilépés várható időpontja, a Brexit után a brit jogosítvány nem lesz érvényes az uniós utakon.

 TransferWise

Előreláthatóan az autósoknak nemzetközi vezetői engedélyt kell beszerezniük, amelyet a brit jogosítvány mellett maguknál kell tartaniuk, amikor autót vezetnek Európában.

Az Európai Bizottság kijelentette, hogy hogy mivel az Egyesült Királyság elhagyja a belső piacot, „az összes jelenlegi uniós joghoz fűződő jog, kötelezettség és előny” megszűnik.

A britek kilépése az EU-ból egyben a „vezetői engedélyek, a járműnyilvántartási dokumentumok és a járművezetői szakmai alkalmassági bizonyítványok” kölcsönös elismerésének a végét is jelentik.

Vészhelyzeti intézkedések

A Közlekedési Minisztérium szóvivője szerint a kormány jelenleg biztos abban, hogy sikerül megállapodásra jutniuk ebben a kérdésben is, azonban vannak „készenléti tervek”, ha mégsem.

Ha minden kötél szakad, van egy kiskapu: a brit sofőrök még mindig igényelhetnek nemzetközi vezetői engedélyt. Ennek alapja az 1949-es genfi Közúti Közlekedési Egyezmény, amely jelenleg 120 országban van érvényben.

Amelyik ország ezt aláírta, abban az országban érvényes nemzetközi vezetői engedély és a jogosítványuk mellett vezethetnek autót a sofőrök. Németország nem írta alá ezt az egyezményt.

Autókölcsönzés?

A megállapodás meghiúsulása egyben azt is jelentheti, hogy nemcsak, hogy nem indulhatnak útnak Európa felé az autósok brit jogosítvánnyal, hanem nem vehetnének igénybe bérautókat sem az uniós utakon és a biztosítások kötése is lehetetlen lesz.

A britek tehát hamarosan kénytelenek lesznek beszerezni a nemzetközi vezetői engedélyt, ha az EU-ban akarnak autót vezetni és szeretnék elkerülni a várhatóan súlyos pénzbüntetést, vagy az autó elkobzását.

A formanyomtatvány a postákon is igényelhető, vagy online az AA vagy RAC oldalán. A kiadott engedélyek 12 hónapig érvényesek és az utazás előtt legkorábban 3 hónappal igényelhetők.

Magyar állampolgárként az látszik logikus döntésnek, ha megtartjuk a magyar jogosítványunkat, vagy ha már brit jogosítvánnyal rendelkezünk, visszacseréljük azt magyarra.

Források: Mirror, The Sun, Auto Express, Daily Mail, Birmingham Live


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Rita Somlai
About Rita 131 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 7 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..