Brexit: mi történt a héten?

Mozgalmas hete volt a brit parlamenti képviselőknek. Háromszor is szavaztak, azonban 12 nappal a Brexit tervezett határnapja előtt az Egyesült Királyság sorsa továbbra is bizonytalan.

Hétfőn Theresa May Strasbourgba utazott, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott. A novemberben tető alá hozott, de januárban elutasított kilépési megállapodást hétfő éjjel kiegészítették egy kötelező jogi erővel bíró dokumentummal, amely további garanciákat ígért az ír-északír határvita ügyében.

Ennek ellenére kedden újabb megalázó vereséget szenvedett Theresa May, ugyanis immár második alkalommal utasították el a Brexit-egyezményt a brit képviselők. Az előző éjjel megszületett dokumentum sem igazán győzte meg a parlamenti képviselőket. Anglia és Wales főügyésze, Geoffrey Cox szerint csökkent ugyan az esély az ír backstopra, de továbbra is bizonytalan a helyzet.

A miniszterelnök-asszony újabb megaláztatása valóságos módosítás-lavinát indított el. A képviselők próbáltak megállapodni a következő lehetséges lépésekről.

Szerdán egy újabb szavazással elutasította a londoni parlament alsóháza annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót. 

Csütörtök este a brit honatyák és honleányok arról szavaztak, hogy halasszák-e el a Brexitet, avagy sem. Jóváhagyták a beterjesztést, a többség óhaja az volt, hogy el kell halasztani a kilépést az Unióból.

Várhatóan június 30-ig kérelmezik a hosszabbítást az Uniótól, ez elegendő időt biztosítana a Brexithez kapcsolódó jogszabályok törvénybe iktatására. Ez a határidő azonban csak akkor reális, ha a parlament legkésőbb március 20-ig elfogadja a korábban már kétszer elutasított kilépési megállapodást.

Az 50. cikkely lehetőséget nyújt ugyan a március 29-i határidő kitolására, de ehhez a bennmaradó tagországok egyhangú hozzájárulása szükséges. Elméletben bármely EU-tagország megakadályozhatja a hosszabbítást, a gyakorlatban ennek kicsi a valószínűsége.

Feltételezve tehát, hogy az EU-tagállamok hozzájárulásukat adják a halasztáshoz, a Brexit késhet. Az a tény, hogy hónapokig halogatnák még az EU-ból való kilépést a britek, megmérgezi a mindennapokat és a bizonytalanságot is tovább tetézi.

A 27 állam-és kormányfő március 21-én csütörtökön az EU-csúcstalálkozón fogja megvitatni az Egyesült Királyság hosszabbítási kérelmét, és a végső ítéletet is ők fogják meghozni.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .