Brexit: megvan a brit parlament jóváhagyása

A brit parlament hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megnyitja az utat Theresa May számára, hogy kivezesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból.

Azok után, hogy II. Erzsébet brit királynő királyi jóváhagyását adja és aláírja a törvényt, bármikor küldhet hivatalos értesítést Brüsszelnek Nagy-Britannia, hogy bejelentse a kilépési szándékát az unióból és akár napokon belül elindulhatnak a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető úton.

Korábbi értesülések szerint még ezen a héten aktiválhatják a 50. cikkelyt, – amely szabályozza a kilépés folyamatát – azonban hétfőn a Downing Street ennek a lehetőségét kizárta.

Előre láthatóan legkorábban a jövő héten, legkésőbb március végén indítják el hivatalosan is a kilépési folyamatot a britek, s ez egyben egy hosszú tárgyalássorozat kezdete is.

A brit legfelsőbb bíróság korábbi döntése alapján az EU-ból való kilépéshez parlamenti jóváhagyás szükséges. Sokan bíztak benne, hogy a brit parlament még szembe szállhat a nép akaratával és megakadályozhatja a kilépést, ez az elképzelés azonban megbukott.

Az alsóház hétfőn elutasította a Lordok Háza korábbi kezdeményezését, amelyben az itt élő uniós állampolgárok jogainak garantálására szólította fel a kormányt. Elutasította továbbá azt a javaslatot is, hogy a kilépés feltételeiről kötendő megállapodásokat terjesszék a parlament elé.

A törvényjavaslat ezek után visszakerült a brit felsőházba, ahol változtatások nélkül helybenhagyták és ezzel véget ért egy több hetes parlamenti eljárás.

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból a hivatalos bejelentéstől számítva 2 évig is eltarthat. A brit kormány jelezte, hogy a tárgyalások legkorábbi szakaszában viszonossági alapú megállapodásokat szeretne elérni az EU-ban maradó országokkal mind az unióban élő britek jogainak garantálására, mind az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogainak garantálására vonatkozóan.[metaslider id=8796]


Angliai Kisokos

Exit mobile version