Brexit: hogyan tovább angliai magyarok?

Jelentős mérföldkő lesz az Európai Unió történelmében, de az angliai magyarok számára is meghatározó jelentőségű dátum 2019. március 29. Ekkor lesz hivatalos az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból.

Természetesen addig sok tárgyalás, döntés, intézkedés születik majd, és ezek egy része miatt talán többen döntenek a szigetország elhagyása mellett, de bőven akadnak olyan angliai magyarok, akik továbbra is itt képzelik el az életüket.

Nekik, a brit kormány hivatalos oldalán található információk szerint, jelenleg semmi teendőjük nincs, és biztosítják őket arról, hogy érdekeik nem sérülnek sem addig, sem a brit kilépés után, illetve jogaikban védve vannak és lesznek.

Nemrégiben jelentették be, hogy megegyezés született az Egyesült Királyság és az Európai Unió között arra vonatkozóan, hogy hogyan is zajlanak majd a Brexit után kezdődő új korszak első évei, az úgynevezett végrehajtási periódus.

Ez a kezdeti, átmeneti időszak fontos mind a lakosság, mint pedig az üzleti szféra számára, hisz minden érintett félnek szüksége van időre a zökkenőmentes átállásra, arra, hogy megfelelően alkalmazkodjon az új korszak rendjéhez, törvényeihez, lehetőségeihez.

2017 decemberében született megegyezés a szigetországban élő uniós állampolgárok jogairól. Ez jelenleg már törvényjavaslat, azaz készen áll az elfogadásra, és a jogerőre emelkedésre.

A megegyezés lényege az, hogy azok, akik a Brexit megvalósulásakor (2019. március 29.) az Egyesült Királyságban élnek, továbbra is maradhatnak, munkát vállalhatnak, gyerekeik folytathatják a tanulmányaikat, azaz életvitelszerűen, jogaik garantálása mellett élhetnek tovább az országban.

Az egészségügyi ellátáshoz és a szociális juttatásokhoz is változatlan formában juthatnak hozzá.

Az Európai Unió azon állampolgárai, akik a kilépéskor már öt éve életvitelszerűen élnek az országban a letelepedett státuszért folyamodhatnak, ami az ígéretek szerint egy gördülékeny adminisztrációs folyamat lesz.

Ennek birtokában minden magyar határozatlan ideig tartózkodhat majd az Egyesült Királyságban, családjával együtt, és a későbbiekben akár brit állampolgárságért is folyamodhatnak, ha úgy kívánják.

Ám a letelepedett státusz megszerzése nem kampányszerűen történik, azaz nem kell megrohamozni az illetékes szerveket, nincs ok pánikra, nem kell sietve megszerezni azt. 2021. június 30-ig kell benyújtani a kérelmeket.

Az elkövetkező hónapokban közölnek majd részleteket, jelenleg nem kell semmit tenni ez ügyben.

A múlt héten történt megegyezés kiterjeszti az állampolgárok jogainak védelmét azon uniós állampolgárokra és közeli családtagjaikra is, akik a végrehajtási periódusban érkeznek majd a szigetországba, azaz 2019. március 30-a és 2020. December 31-e között.

Ez a rendelkezés biztosítja azt, hogy akik ebben az átmeneti, türelmi időben érkeznek az Egyesült Királyságba, tisztában legyenek azzal, hogy mi vár rájuk a jövőben, és milyen lépéseket kell majd tenniük, ha itt szeretnének majd letelepedni.

Az ebben a periódusban érkezőknek, az úgynevezett “új érkezőknek” a brit Belügyminisztérium erre a célra kidolgozott rendszerében szükséges lesz regisztráltatni magukat, miután tartózkodásuk meghaladja az érkezésüktől számított 3 hónapot.

A brit kormány a hivatalos oldalán részletes tájékoztatás nyújt az eddig elért tárgyalási eredményekről is, illetve példákon át szemlélteti a tényleges kilépés utáni teendőket.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .