Brexit-hatás: aggodalom és bizonytalanság

Nagy-Britannia választópolgárainak többsége a tavaly júniusi népszavazáson az EU-ból való kilépésre voksolt, ahogy erről mi is beszámoltunk. A brit kilépési szándék hivatalos bejelentése és a Brexit-tárgyalások megkezdése ugyan csak március végére várható, máris több okunk lehet az aggodalomra, túl sok a bizonytalanság.
Az EU állampolgárok jövője az Egyesült Királyságban továbbra is tisztázatlan

Theresa May brit miniszterelnök asszony többször hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogaival foglalkozni kell, a brit kormánynak azonban ezidáig nem sikerült megerősíteni, hogy mi fog történni az itt élő uniós állampolgárokkal, amikor Nagy-Britannia függetlenné válik az Európai Uniótól.

Egy nemrégiben kiszivárogtatott brüsszeli dokumentum szerint mivel az Egyesült Királyságban nincs népességnyilvántartás, a gyakorlatban nagyon nehéz lenne megállapítani, hogy ki tartózkodott az országban legálisan a Brexit előtt. Nagy-Britanniában nincs személyi igazolvány és nem vezetnek nyilvántartást arról sem, hogy ki mikor lépett be az Egyesült Királyság területére, vagy távozott onnan.

A tavalyi népszavazás óta drasztikusan megemelkedett az állandó tartózkodási engedélyt (Permanent Residence Card) igénylő uniós állampolgárok száma. Többen így látják bebiztosítva a jövőjüket, hogy továbbra is legálisan tartózkodhassanak és munkát vállalhassanak Nagy-Britannia területén, valamint a Brexit után is élhessék az addig megszokott életüket. Több munkavállaló beszámolt arról, hogy a munkahelye kérésére szerezte be a dokumentumot.

Az állandó tartózkodási kártya a brit állampolgárság igénylésének feltétele nekünk, uniós állampolgárok számára is, de a kiállítása nem automatikus. A kártya igénylésének pontos menetéről és az igénylés feltételeiről az alábbi cikkünkben olvashattok: Hogyan igényelj Permanent Residence Card-ot?

A gyűlölet-bűncselekmények száma drasztikusan nőtt

Rendőrségi adatok is alátámasztják, hogy a Brexit-népszavazás óta csak Londonban több mint 20%-kal nőtt a bevándorlók elleni gyűlölet-bűncselekmények száma. 2016 július és szeptember között több mint 14 ezer gyűlölet-bűncselekményt regisztráltak az Egyesült Királyságban, ez közel 50%-os emelkedést jelentett a korábbi 3 hónapban mért adatokhoz képest.

Az emberi jogi szervezetek szerint fel kell készülni a bűncselekmények számának további növekedésére, különösen a brit kilépési szándék hivatalos bejelentése, illetve az 50. cikkely aktiválásának időszakában.

A londoni székhelyű East European Resource Centre (EERC) indított egy kísérleti programot arra vonatkozóan, hogy ösztönözze az EU állampolgárokat a gyűlölet-bűncselekmények bejelentésére. Elindult egy online szolgáltatás is, ahol bejelenthetjük az erőszakos, rasszista vagy idegengyűlölő megnyilvánulást: http://www.istreetwatch.co.uk/.

Emelkedő üzemanyag-és élelmiszer árak, gyengülő angol font

A brit népszavazás óta eltelt néhány hónap alatt az angol valuta csaknem ötödével gyengült az amerikai dollárhoz képest és 11%-kal az euróhoz képest. Mi, angliai magyarok leginkább akkor érezzük a fizetőeszközünk leértékelődését, ha külföldre utazunk vagy pénzt küldünk haza. Tavaly június elején 440 Ft-ot is ért 1 GBP, ma örülünk, ha a nehezen megkeresett fontunkért 360 Ft-ot kapunk.

Egyelőre elhanyagolható mértékben, de emelkedtek az élelmiszerárak. Egy átlagos vásárlásért a szupermarketben néhány pennyvel fizetünk többet. A hal, az étolaj, a gyümölcs és a cukros ételek drágábbak lettek mint 2016 elején voltak, azonban a hús, a tejtermékek és a zöldségek árai csökkentek.

Az üzemanyagok árai jelenleg 17%-kal drágábbak, mint tavaly januárban, ez az AA szerint literenként átlagosan 15 penny drágulást jelent, vagy tankolásonként 8.25 fontot.

Növekvő légszennyezettség

A légszennyezettség értéke jelenleg 16 brit körzetben eléri vagy meghaladja a határértékeket, többek között London, Birmingham és Leeds városokban. Az Európai Bizottság figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy mielőbb tegyen lépéseket a nitrogén-dioxid szintek csökkentése érdekében, ellenkező esetben súlyos, akár több millió fontos büntetésre is számíthat. Brit környezetvédők arra hívták fel a figyelmünket, hogy a brit kilépés után senki nem lesz, aki visszafogja a légszennyezést.[metaslider id=8796]


About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.