Brexit bírósági döntés: mi történik most?

Brexit bírósági döntés: A legfelsőbb bíróság elutasította a brit kormány fellebezését, tehát a parlament jóváhagyására lesz szükség a hivatalos kilépési tárgyalások elindításához.

Theresa May brit miniszterelnök asszony korábbi bejelentésében arról tájékoztatott, hogy 2017 tavaszán aktiválja a lisszaboni szerződésnek az EU-tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét és ezzel elkezdődhetnek a kilépési tárgyalások.

Tavaly év végén azonban egy váratlan fordulat történt. Egy több ügyfél megbízásából eljáró ügyvédi iroda bírósági beadványa szerint az Egyesült Királyság EU tagságát törvény rögzíti, amelyet kormányzati döntéssel nem írhatnak felül.

A londoni felsőbíróság tavaly év végi döntése alapján a brit kormánynak nincs joga parlamenti döntés nélkül elindítani a kilépési folyamatot. Theresa May miniszterelnök asszony tehát saját hatáskörben nem aktiválhatja az 50. cikkelyt.

A brit kormány fellebbezett a döntés ellen, amelyet a legfelsőbb bíróság 11 tagú testülete 8:3 arányban a mai döntésével helybenhagyott. A brit parlamentnek tehát szavaznia kell arról, hogy a kormány elindíthatja-e a Brexit folyamatot.

A kormány megerősítette, hogy ez a parlamenti szavazás nem arról szól, hogy az Egyesült Királyság továbbra is az EU tagja maradjon-e avagy sem. Ez a döntés tavaly júniusban már megtörtént, nem lehet visszaút.

A Dowling Street szóvivője azt mondta, hogy „a brit emberek szavaztak, hogy el kívánják hagyni az EU-t és a kormány teljesíteni fogja a kérésüket és elindítja a hivatalos kilépési tárgyalásokat az eredeti terv szerint 2017 március végén. A mai döntés ezen semmit nem változtat.”  „Tiszteletben tartjuk a legfelsőbb bíróság döntését. Most a parlamentnek kell megszavazni a nép akaratát.”[metaslider id=8796]


Angliai Kisokos

Exit mobile version