Brexit: az ír-brit határkérdések késleltetik a megállapodást

A Brexit kapcsán az ír-brit határkérdések kerültek ismét a középpontba az elmúlt héten. Újabb királyi eljegyzés előreláthatóan kisebb esküvővel és munkaszüneti nap nélkül.

Hivatalosan is bejelentették Harry herceg és Meghan Markle amerikai színésznő eljegyzését. A 36 éves Meghan hat éve a kanadai Torontóban él, itt forgatják ugyanis a Briliáns elmék (Suits) című sorozatot, aminek hírnevét köszönheti. A pár tavaly július óta van együtt, azóta már számos rendezvényen jelentek meg együtt, a múlt héten pedig Meghan a kensingtoni palotába is beköltözött.

Az esküvőt jövő májusban tartják majd a windsori kastély kápolnájában. Ezúttal azonban jóval kevesebb pompával, mint Vilmos herceg és Katalin házasságát. Sokak bánatára ez azt is jelenti, hogy ez a nap nem lesz munkaszüneti nap.

A brit kormány új tervet jelentett be a termelékenység fellendítésére, aminek középpontjában új technológiák, mint az önvezető autók, a mesterséges intelligencia, az orvosi technológia és az újrahasznosítható energia lesznek. A kétkedők szerint viszont nehezen várható fellendülés, amíg nem születik meg megegyezés az unióval a Brexit utáni új kereskedelmi szerződésekről.

Nagy-Britannia nem lesz többé a közös európai bűnmegelőzési szervezet, az Europol tagja a Brexit után, jelentette be Michel Barnier, az Unió legfőbb tárgyalója. Barnier szerint Anglia a legrosszabbkor hagyja magára Európát, mikor a legnagyobb a terrorista veszély, és csak összefogással lehet őket legyőzni.

Barnier szavai sokként érhetik a brit oldalt, akik a szavazás óta hangoztatják, hogy szeretnének a kilépés után is az Europol tagjai maradni.

A Brexitnél maradva a héten az ír-brit határkérdések kerültek ismét a középpontba. A brit kormány nem szeretne ellenőrzött határt a két ország között, de a Brexit-bizottság szerint ez elkerülhetetlennek tűnik.

Az észak-ír nacionalista párt, aki jelenleg a kormányt támogatja a parlamentben, egyenlő bánásmódot akar Észak-Írországnak Nagy-Britannia többi részével, különben visszavonhatja a konzervatív párttal kötött megállapodást.

A miniszterelnök helyettese, Damian Green ellen újabb vád merült fel szerdán. Green már eddig is vizsgálat alatt volt az irodai számítógépén talált pornó képek miatt, most azonban egy írónő állítja azt, hogy a politikus megsimogatta a térdét egy találkozó során, melyen munkát ajánlott neki.

Green tagadja a vádakat, és egyelőre a miniszterelnök is kitart mellette. Szerdán szokás szerint ő helyettesítette a Közel-Keleten tartózkodó Mayt a miniszterelnöki kérdések alatt a parlamentben.

Twitteren üzengetett egymásnak Theresa May és Donald Trump, nem éppen barátságos stílusban. A vita azután kezdődött, miután Trump egy brit szélsőjobboldali párt (Britain First) muszlim ellenes videóit osztotta meg oldalán.

May kritizálta ezt, és rossz lépésnek nevezte. Trump válaszként arra kérte Mayt, hogy ne rá, hanem inkább a Nagy-Britanniában működő radikális muszlim terroristákra koncentráljon. A Twitter háború sokakat felháborított. Ismét felerősödtek azok a hangok, melyek Trump hivatalos angliai látogatását ellenzik, és meghívásának visszavonását követelik.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .