Botrányba került brit képviselők, növekvő alapkamat

 TransferWise

Erkölcsi botrány a westminsteri parlamentben. Botrányba került brit képviselők. Lemondott a védelmi miniszter.

Az elmúlt héten az angol parlamenti képviselőket is elérte a szexuális zaklatással foglalkozó botrány, aminek tetőzéseként lemondott Michael Fallon védelmi miniszter.

Az indokot egy újságírónő kijelentése jelentette, aki szerint a miniszter egy hivatalos vacsorán a térdére tette a kezét. Fallon elismerte, hogy a múltban nem mindig viselkedett a katonáktól elvárt fegyelmezett módon, és beadta lemondását.

Csak a Konzervatív Párton belül 36 képviselővel szemben merült fel nem megfelelő viselkedés gyanúja. Köztük van Theresa May egyik legfőbb bizalmasa, Damien Green államtitkár is, aki tagadta az őt ért vádakat.

A listán szereplő botrányba került brit képviselők közül valaki prostituált szolgáltatásait vette igénybe, ketten a szeretőjüket ejtették teherbe, míg a kereskedelmi miniszter a titkárnőjével vetette meg szexuális segédeszközét.

A neveket az úgynevezett fekete könyvben rögzítették már évek óta, hogy aztán a rajta szereplőket ezzel kényszerítsék a pártiránynak megfelelő szavazásra.

Ez a módszer azonban csak újabb lesújtó információ a politikai pártok működéséről és megkérdőjelezi a pártvezetők tényleges hatalmát.

Mindenesetre a miniszterelnök most kemény fellépést ígért a hatalmukkal visszaélő képviselők ellen és elbocsátásukat tette kilátásba.

Persze nem csak a toryknál merült fel szexuális zaklatás gyanúja. Egy munkáspárti aktivista azt állítja, hogy megerőszakolták az egyik pártrendezvényen, majd arra bíztatták a párton belül, hogy ne jelentse az esetet, mivel az árthat a politikai karrierjének.

Egy másik munkáspárti képvelőt felfüggesztettek állásából, miután fény derült egy három évvel ezelőtti eset, mely során ő is egy fiatal aktivista lányt zaklatott szexuálisan.

Az angol nemzeti bank szerint 75 ezer állás lehet veszélyben a Brexit után, mivel számos bank és pénzügyi intézet a kontinensre költözhet.  Különösen akkor fordulhat ez elő, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Unióból, és ezzel elveszti különleges jogait.

Ezt megerősítendő a héten a Goldman Sachs befektetési bank vezetője jelentette be, hogy a cég nagy részét Németországba helyezhetik át.

A bank emellett a héten több mint tíz év után először emelte meg az alapkamatot, 0,25 %-ról 0,5%-ra, ezzel igyekszik ugyanis orvosolni az egyre növekvő inflációt. A növelés rosszul érinti a hitellel rendelkező ügyfeleket, viszont jól jön a megtakarítással rendelkezőknek.

Idén a vártnál egy kicsit korábban, már kedden megtudhattuk, hogy ki nyerte az egyik legnépszerűbb angol tévéműsort, a Great British Bake Off nevű süteménysütő versenyt.

S hogy mi volt a baki oka? Az egyik zsűritag, Prue Leith kedd reggel gratulált a győztesnek Twitter oldalán az esti adást megelőzve. Mint kiderült, Leith épp Bhutánban tartózkodott, és az időeltolódás miatt csúszott el az időponton.

A hétvégén tartották országszerte a Bonfire Nightot, mikor is tűzijátékkal és különféle szalmabábuk égetésével egy sikertelen király elleni merényletre emlékeznek. 1605-ben ugyanis egy Guy Fawkes nevű nemes vezérletével katolikus lázadók megpróbálták felrobbantani az angol Parlamentet a király, I. Jakab jelenlétében, ám fény derült a tervükre, és minden résztvevőt kivégeztek.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

 TransferWise
Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .