Botrányba került brit képviselők, növekvő alapkamat

 KreativNyelv

Erkölcsi botrány a westminsteri parlamentben. Botrányba került brit képviselők. Lemondott a védelmi miniszter.

Az elmúlt héten az angol parlamenti képviselőket is elérte a szexuális zaklatással foglalkozó botrány, aminek tetőzéseként lemondott Michael Fallon védelmi miniszter.

 TransferWise

Az indokot egy újságírónő kijelentése jelentette, aki szerint a miniszter egy hivatalos vacsorán a térdére tette a kezét. Fallon elismerte, hogy a múltban nem mindig viselkedett a katonáktól elvárt fegyelmezett módon, és beadta lemondását.

Csak a Konzervatív Párton belül 36 képviselővel szemben merült fel nem megfelelő viselkedés gyanúja. Köztük van Theresa May egyik legfőbb bizalmasa, Damien Green államtitkár is, aki tagadta az őt ért vádakat.

A listán szereplő botrányba került brit képviselők közül valaki prostituált szolgáltatásait vette igénybe, ketten a szeretőjüket ejtették teherbe, míg a kereskedelmi miniszter a titkárnőjével vetette meg szexuális segédeszközét.

A neveket az úgynevezett fekete könyvben rögzítették már évek óta, hogy aztán a rajta szereplőket ezzel kényszerítsék a pártiránynak megfelelő szavazásra.

Ez a módszer azonban csak újabb lesújtó információ a politikai pártok működéséről és megkérdőjelezi a pártvezetők tényleges hatalmát.

Mindenesetre a miniszterelnök most kemény fellépést ígért a hatalmukkal visszaélő képviselők ellen és elbocsátásukat tette kilátásba.

Persze nem csak a toryknál merült fel szexuális zaklatás gyanúja. Egy munkáspárti aktivista azt állítja, hogy megerőszakolták az egyik pártrendezvényen, majd arra bíztatták a párton belül, hogy ne jelentse az esetet, mivel az árthat a politikai karrierjének.

Egy másik munkáspárti képvelőt felfüggesztettek állásából, miután fény derült egy három évvel ezelőtti eset, mely során ő is egy fiatal aktivista lányt zaklatott szexuálisan.

Az angol nemzeti bank szerint 75 ezer állás lehet veszélyben a Brexit után, mivel számos bank és pénzügyi intézet a kontinensre költözhet.  Különösen akkor fordulhat ez elő, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Unióból, és ezzel elveszti különleges jogait.

Ezt megerősítendő a héten a Goldman Sachs befektetési bank vezetője jelentette be, hogy a cég nagy részét Németországba helyezhetik át.

A bank emellett a héten több mint tíz év után először emelte meg az alapkamatot, 0,25 %-ról 0,5%-ra, ezzel igyekszik ugyanis orvosolni az egyre növekvő inflációt. A növelés rosszul érinti a hitellel rendelkező ügyfeleket, viszont jól jön a megtakarítással rendelkezőknek.

Idén a vártnál egy kicsit korábban, már kedden megtudhattuk, hogy ki nyerte az egyik legnépszerűbb angol tévéműsort, a Great British Bake Off nevű süteménysütő versenyt.

S hogy mi volt a baki oka? Az egyik zsűritag, Prue Leith kedd reggel gratulált a győztesnek Twitter oldalán az esti adást megelőzve. Mint kiderült, Leith épp Bhutánban tartózkodott, és az időeltolódás miatt csúszott el az időponton.

A hétvégén tartották országszerte a Bonfire Nightot, mikor is tűzijátékkal és különféle szalmabábuk égetésével egy sikertelen király elleni merényletre emlékeznek. 1605-ben ugyanis egy Guy Fawkes nevű nemes vezérletével katolikus lázadók megpróbálták felrobbantani az angol Parlamentet a király, I. Jakab jelenlétében, ám fény derült a tervükre, és minden résztvevőt kivégeztek.


Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.

Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.