Bonfire Night, avagy a tűzijátékok éjszakája

November 5-én sötétedés után a gyanútlan idegen gyakorlatilag szilveszter éjszakáján érezheti magát a brit utcákon. Ekkor tartják ugyanis a tűzijátékok éjszakáját, amely angolul a Bonfire Night vagy Guy Fawkes Night névre hallgat. Mit ünnepelnek ilyenkor, és miért durrogtat petárdát mindenki?

Az ünnep kissé bizarr történetre tekint vissza. 1605-ben ezen a napon próbálta meg egy csapat összeesküvő a nem sokkal korábban elterjedt puskapor segítségével levegőbe röpíteni a Lordok Házát, benne I. Jakab királlyal. Tervük kudarcba fulladt, még idejében leleplezték őket. London népe aznap éjjel mindenütt máglyát gyújtott, hogy így fejezze ki a király testi épsége megőrzése felett érzett örömét.

Annak, hogy az utca népe ilyen boldog volt a fejleményektől, valószínűleg nem elsősorban a király és a kormány iránti rajongás, hanem a merénylők motivációja volt az oka. Az összeesküvők ugyanis mind katolikusok voltak, akik az őket ért több mint fél évszázados üldöztetésért szerettek volna bosszút állni.

Korábban ugyanis I. Erzsébet királynő tűzzel-vassal üldözte a katolikusokat. Ötven évig tartó uralkodása végeztével I. Jakab követte a trónon, akihez a zaklatottak nagy reményeket fűztek, lévén a király anyja maga is katolikus volt.

Csalódniuk kellett, Jakab semmivel sem bizonyult megértőbbnek elődjénél. Ez indított fel tizenkét férfit, hogy drasztikus módszerhez folyamodjanak: 36 hordónyi puskaport rejtettek el a Lordok Háza alatti pincében, ezeket szerették volna meggyújtani, amely így reményeik szerint végzett volna a királlyal, a walesi herceggel és a parlament jó néhány tagjával is.

Valaki azonban elárulta őket. Nem sokkal a tervezett események előtt a parlament egy tagja névtelen levelet kapott, amelyben arra figyelmeztették, a kérdéses napon maradjon távol az üléstől.

A hivatalos magyarázat szerint erre azért kerülhetett sor, mert az összeesküvők nem szerették volna, hogy ártatlan (értsd: a katolikusokat támogató) áldozatai legyenek a merényletüknek. A levél azonban a királyhoz is eljutott, így a hadsereg idejében rajtakaphatta a pincében éppen egyedül tartózkodó Guy Fawkest, akit azon nyomban le is tartóztathatott.

Ma már a legtöbb történész valószínűtlennek tartja, hogy a puszta jó szándék vezette volna a levél íróját. Sokkal elképzelhetőbb, hogy a csoportba beférkőzött egy áruló, vagy akár az is, hogy a háttérből maga a kormány mozgatta a szálakat, hogy így csalja tőrbe a katolikusokat.

A társaság vezetője egyébként nem Guy Fawkes, hanem Robert Catesby volt. Annak, hogy végül Fawkes vált az események emblematikus figurájává, az a magyarázata, hogy napokig ő volt az egyetlen letartóztatott az ügyben.

Guy Fawkest és társait végül kegyetlenül megkínozták és kivégezték. A katolikusok üldözése is új szintre lépett Angliában, számos ártatlan áldozata is lett a terrornak. A november 5-i máglyagyújtás szokása pedig immár négyszáz éve töretlenül fennmaradt, bár mára némileg változott a formája.

Az ünnepnek évszázadokig egyértelműen vallási – még ha nem is az áhítatos fajta – jellege volt. A nép Guy Fawkest ábrázoló bábukat dobált tűzre, és közben a katolikusokat csúfoló rigmusokat énekelt. A huszadik századra az ünnepnek ez a mozzanata elkopott, manapság pedig már elfogadhatatlan is lenne. A máglyákat is felváltották a petárdák és a tűzijátékok.

Pont úgy, mint Magyarországon szilveszterkor, mindenki a saját maga által megvásárolt pirotechnikai eszközt robbantgatja. Aki pedig nagyobb bulira vágyik, az a város által szervezett központi ünnepségen vesz részt, ahol szintén a tűzijáték a fő attrakció. Az ilyesmit nem kedvelőknek jó hír, hogy ilyenkor egy évre kipetárdázza magát mindenki, így december 31-én nem jellemző a durrogtatás.

A négyszáz évvel ezelőtt történtek óta brit hagyomány, hogy amikor az uralkodó évente egyszer ellátogat a Lordok Házába, a mai napig szertartásosan megszemlézik előtte a pincét, nincs-e ott bármi gyanús. Egyes nyelvtörténészek szerint pedig az angol guy vagyis nagyjából ’fickó’ szó kifejezetten Guy Fawkes óta kelt önálló életre.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .