Bölcsődei, óvodai, iskolai beiratkozás menete Skóciában

Nagy-Britannia a magyartól teljesen eltérő oktatási rendszerrel bír, ezen belül Skócia pedig némileg más, mint a szigetország többi része. Nekünk és rengeteg ismerősünknek okozott nehézséget – és némiképp csalódást – a szisztéma. Az angliai iskoláztatásról és a legkisebbek lehetséges fejlesztő foglalkozásairól korábbi cikkeinkben beszámoltunk már, itt találjátok.

Jelen írásban lépésről-lépésre bemutatjuk, hogy a bölcsődei, óvodai, iskolai beiratkozás menete Skóciában hogy zajlik. Reméljük, a Magyarországról és az Angliából Skóciába költöző családoknak egyaránt segítségére lesz.

Iskola

Kezdjük az iskolával, mert az a legegyszerűbb! Skóciában a tanév augusztus 15 körül kezdődik (településenként néhány napos eltérés előfordulhat) és június utolsó hetében ér véget. Az általános iskola (primary school) hét-, a középiskola (hivatalosan secondary school, a köznyelvben inkább high school) hat évfolyamos.

Iskolaelőkészítő osztály (reception class) Skóciában nincs. A gyerekek 4,5 és 5,5 éves koruk között kezdik az első osztályt, amely az angol rendszertől eltérően a Primary 1 (P1) nevet viseli. A középiskolát 11,5-12,5 éves koruk között kezdik a Secondary 1 (S1) nevű évfolyamon.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2017 augusztusában a 2012 márciusa és 2013 februárja között született gyerekek kezdik az általános iskola első osztályát, a 2005 márciusa és 2006 februárja közöttiek pedig a középiskolát.

Hogy kiválasszuk, melyik iskolába fog járni a gyermekünk, első körben nézzük meg, hogy lakóhelyünk melyik intézmény körzetébe (catchment area) tartozik. Skóciának erre nincs egységes adatbázisa, de a települések nagy része kínál ilyen szolgáltatást a honlapján. Döntsük el, hogy katolikus vagy felekezeten kívüli oktatást szeretnénk-e.

A katolikus iskolák igen népszerűek, mivel nem csak a vallásosos családok gyermekeit fogadják, és általános vélekedés szerint szigorúbbak, mint a felekezeten kívüli intézmények. Ezekben az iskolákban felülreprezentáltak a lengyelek és – némileg talán meglepő módon – a muszlimok. Érdekesség, hogy Glasgow egyetlen tiszta lányiskolája, a katolikus Notre Dame High School tanulóinak közel fele muszlim vallású.

Amennyiben körzeten kívüli iskolába szeretnénk a gyermekünket beíratni, felvételi kérelmet (placing request) kell benyújtanunk az illetékes önkormányzathoz. Az ehhez szükséges formanyomtatvány az önkormányzatok (council) honlapjáról letölthető. Ez az általános- és a középiskolákra egyaránt igaz, ez utóbbiak is körzetes rendszerben működnek, felvételi nélkül.

Ha megvan az iskola, jelentkezzünk be beiratkozni. Szükségünk lesz a gyermek útlevelére, születési anyakönyvi kivonatára (ha nem többnyelvű, előtte hivatalosan le kell fordíttatni), a szülők munkáltatói igazolására, és egy igazolásra a lakcímünkről. Ez általában kettő darab, a címünkre érkezett hivatalos levelet jelent, de ha csak nemrég érkeztünk, elfogadják a lakásbérleti szerződést is.

Ekkor mondják el azt is, hogy hol tudjuk beszerezni az egyenruhát. Más költségünk nem lesz, a tanulók még tolltartót sem visznek magukkal az iskolába.

Idősebb gyerekek szüleinek gondot okozhat, hogy a gyerek legalább egy, de valószínűleg inkább két évfolyammal feljebbi osztályba fog kerülni, mint Magyarországon. Az általános tapasztalat szerint ez semmi nehézséget nem okoz, mert egy skót hetedikes nem jár előrébb tananyagban, mint egy magyar ötödikes.

Mivel egy adott skóciai évfolyam összetétele fél évvel fiatalabb, mint ugyanaz az évfolyam Angliában, az innen érkezőkkel is előfordulhat, hogy a gyerekük hirtelen ugrik egy osztályt, de általános iskolában ez sem fog különösebb problémát okozni.

Óvoda

Az óvoda már keményebb dió, mivel nem kötelező, ezért néha igen sokat várhatunk amíg helyet kapunk. 3 éves kor felett minden gyereknek jár heti 15 (évi 600) ingyenes óra az óvodában. Ez a magánintézményekbe járókra ugyanúgy vonatkozik, ez az összeg esetükben iskolaidőben le lesz vonva a díjból. Iskolaidőn kívül nekik is a teljes összeget kell kifizetniük.

Angliától eltérően Skóciában jelenleg nem jár heti 30 ingyenes óvodai óra a dolgozó szülők gyermekeinek sem.

Először azt gondoljuk végig, mikor szeretnénk, hogy gyermekünk óvodába járjon. Ahol nem dolgozik mindkét szülő, valószínűleg csak félnapos ellátásba veszik be a kicsit. Döntsük el, hogy délelőtt vagy délután szeretnénk-e ezt igénybe venni.

Délutános csoportba egyszerűbb bekerülni, de ha a gyermekünk még stabilan igényli az ebéd utáni alvást, ez valószínűleg nem lesz opció. Ha nincs, aki a gyerekre nap közben felügyeljen, csak az egész napos változat jöhet szóba, magánóvodákban pedig arra is van lehetőség, hogy ne minden nap járjon a kicsi.

Ha ezt eldöntöttük, nézzük meg, hogy igényeinknek megfelel-e az állami óvoda, vagy csak magánintézmény jöhet-e szóba. Elvileg az állami ovik is biztosítanak egész napos helyeket. Ezek száma azonban erősen korlátozott, ezért két teljes állásban dolgozó szülőnek szinte biztos, hogy a magánóvoda lesz a megfelelő választás.

Ezek díja naponta 40 font körül mozog, (ebből jön le a 600 óra kedvezmény), a félnapos ellátás olcsóbb, és a délelőtt rendszerint többe kerül, mint a délután.

Ha az állami óvoda mellett döntünk, válasszunk ki többet is a környékünkön, ugyanis sok városban kérik a jelentkezéskor, hogy két-három intézményt is jelöljünk meg. Itt is szükségünk lesz az iskolánál már említett iratokra. Ha beadtuk a papírokat, nincs már dolgunk, mint várni. Hónapokat.

Az idősebb gyerekek előnyt élveznek, tehát egy 4 évest valószínűleg előbb vesznek fel, mint egy 3 évest. Vegyük figyelembe, hogy az állami óvodák az iskolai szünetek idejére bezárnak.

Tehát hiába költözünk nyáron, az ügyintézéssel valószínűleg meg kell várnunk a nyári szünet utolsó néhány napját, amikor a dolgozók már bent lesznek, ez az úgynevezett in-service day. Ez nevelés nélküli munkanapot jelent, és év közben is lesz belőle három-négy.

A felsőoktatási intézmények is tartanak fenn óvodákat a dolgozóik és a hallgatóik részére, ezeknek egyetemistaként mindenképp érdemes utána kérdezni, ugyanis az ösztöndíjból nem fogja magánóvodára futni, az állami munkarendje pedig nem feltétlenül illeszkedik az órarendünkhöz.

Bölcsőde

Ezt az intézménytípust is nursery-nek nevezik, ám más elven működik, mint az óvoda. 2 éves kortól azok a családok, akik bizonyos támogatásokra jogosultak, elvileg ingyenesen vehetik igénybe a heti 15 órás bölcsődei ellátást. Ezen ellátások teljes listája itt található.

A többiek nagyon kedvező áron – havi 60 font körül – írathatják három órára állami bölcsibe a gyermeket – már ha találnak helyet.

Ez a félnapos ellátási forma ugyanis rendkívül népszerű, ezért az intézmények arra szokták kérni a szülőket, hogy már a gyermek megszületésekor regisztráljanak be, hogy kétévesen helyet kaphassanak. Az állami bölcsi mindig az óvoda egy külön termében kap helyet, ezért ott kell érdeklődni a feltételekről.

Ha a gyermek fiatalabb, vagy dolgozunk, ezért egész napra meg kell oldani a felügyeletét, sajnos csak a fizetős megoldások jöhetnek szóba. Egy átlagos magánbölcsi a hét öt napján igénybe véve 800 font körüli összegbe kerül – minél fiatalabb a kicsi, annál drágább.

Ezen kívül kérhetjük úgynevezett childminder segítségét, akik szintén jól képzett, szigorú szabályoknak megfelelő szakemberek, és a saját otthonukban vigyáznak maximum öt kisgyermekre. Óradíjuk Glasgow-ban 4 font, Edinburgh-ban 5 font körül mozog.

Itt kereshetünk childmindert. Alacsony jövedelmű családként megoldhatatlannak tűnik a helyzet, de nem az, ugyanis számos kedvezmény és támogatási forma vehető igénybe, amelyek pontos listáját itt érhetjük el.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .