Bölcsőde és óvoda Angliában

A bölcsőde és óvoda Angliában egészen másképp működik mint ahogy azt Magyarországon megismerhettük. Az Egyesült Királyságban sajnos nincs államilag finanszírozott nevelési intézmény a gyermek 3 éves kora előtt.

A legtöbb bölcsőde és óvoda Angliában általában magán tulajdonban van és 6 hetes kortól fogad gyerekeket 5 éves korig. Minden intézmény regisztrált és évente ellenőrzik a munkájukat.

A magán intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy mennyi idős gyerekeket vesznek fel, előfordulhat, hogy már a 2 hónapos picit is el tudjuk helyezni. A legtöbb óvodai férőhelyre hónapokkal korábban helyet kell foglalni, a legnépszerűbb helyekre már születésük után azonnal beíratják a gyerkőcöt.

A Day Nursery a hét összes munkanapján egész nap nyitva van. Reggel 7 és este 7 óra között van gyermekfelügyelet. Általánosan elmondható, hogy csak 5 éves korig, az angol iskolakötelezettség eléréséig fogadnak gyerekeket.

óvóda anglia

A Day Nursery átlagosan 177 fontba kerül hetente, de néhány Londoni óvoda heti 300 fontot is elkérhet. 2 éves kor alatt általában drágább, mert a szabályok szerint több alkalmazottat kell foglalkoztatniuk.

Az alacsony jövedelmű illetve az egyedülálló szülő kérhet támogatást a helyi önkormányzattól, valamint jogosult lehet a munkahely által adható childcare voucher-re is. Ha párban éltek és csak az egyikőtök dolgozik, nem sok esély van sem a férőhelyre, sem a támogatásokra. Lehetőség van fél napos vagy fél hetes elhelyezésre is olcsóbban.

Külön csoport szobában foglalkoznak a 6-11 hónapos korosztállyal, a 11-18 hónapos korosztállyal, a 18-24 hónapos korosztállyal és a 2-5 évesekkel. Amint valamelyik gyermek betölti a szükséges kort, át kerül a másik csoportba – ezt sok pici nehezen viseli, hiszen el kell szakadnia az addigra már jól megszokott környezettől, az ismerős arcoktól, társaktól.

Ingyenes óvoda Angliában

Betöltött 3 éves kor után minden gyermek heti 15 óra ingyenes iskolára felkészítő foglalkozásra jogosult, (free early learning) ez évi 38 héten belül maximum 570 órát jelenthet. Az ingyenes óvodai foglalkozásokat Angliában az iskolaköteles kor eléréséig igénybe vehetjük.

Felvételkor  a születési időpontot veszik figyelembe a következőképpen:

 • azok a gyerekek akik január 1 és március 31 között születtek, a 3. születésnapjuk betöltése után április 1-én kezdhetik el
 • azok a gyerekek, akik április 1 és augusztus 31 között születtek, a 3.születésnapjuk betöltése után szeptember 1-én kezdhetik el
 • azok a gyerekek, akik szeptember 1 és december 31 között születtek, a 3.születésnapjuk betöltése után január 1-én kezdhetik el

Az ingyenes felkészítést nyújtó óvodákat a brit kormányzati portálon tudjátok kiválasztani. Amint kiválasztottátok a megfelelő intézményt, foglaljatok helyet minél előbb, így jó eséllyel néhány hónap múlva mehet a csemete oviba.

Az ingyenes, heti 15 órás óvodai foglalkozás igénybe vehető az alábbi intézményekben:

 • óvodák – magán intézmények is (nurseries and nursery classes)
 • játszócsoportok (playgroups)
 • iskola-előkészítő (pre-school),
 • szakképzett gyermek gondozók (childminders)
 • gyermek központok (Children’s Centres)

A kiválasztott intézményt személyesen érdemes megnézni jelentkezés előtt, de mindenképpen telefonon kérjetek időpontot a személyes találkozóra. Itt elkérheted a legutóbbi vizsgálati jelentést és megkérdezheted őket, hogy hogyan kell beiratkozni hozzájuk.

ovi anglia

A beiratkozáshoz születési anyakönyvi kivonat és útlevél szükséges. A napi néhány órás foglalkozásokra délelőtti vagy délutáni időpontot ajánlanak. A heti 15 órán felül eltöltött órák térítéskötelesek.

Kivételes esetekben Anglia területén jár az ingyenes, iskolára felkészítő elhelyezés már 2 éves korban. Ez azonban nem alanyi jogon jár, az igényléshez jogosultnak kell lenned a következő támogatások valamelyikére:

childminder angliában

Biztosítanak szabad férőhelyet a sajátos nevelésű igényű vagy fogyatékossággal élő gyermekek számára is, valamint a helyi council gondozásában lévő gyermekek számára is már 2 éves kortól. A felvétel egyébként hasonlóképpen működik mint a 3 évesek esetében.

Milyen lehetőségeid vannak a gyermeked elhelyezésére Angliában a Day Nursery-n kívül, ha még nem töltötte be a 2-3 évet, illetve ha már betöltötte, de kevés az a heti 15 órás felügyelet?

 • Regisztrált childminder – szakképzett gyermek gondozók, akik a saját otthonukban vállalnak gyermekmegőrzést. Hasonlóképp működik, mint otthon a családi napközi. Hétköznap 8 és este 6 óra között vállalnak gyermekfelügyeletet. Az áraik nagyban függenek attól, hogy hol élsz, mennyi idős a gyermek, mennyi időre szeretnéd ott hagyni. Általában 4 és 7 font között van óránként. Ők önálló vállalkozók, ezért nem kell fizetnünk utánuk járulékokat. Regisztrált childminder-t itt tudtok keresni: https://www.gov.uk/find-registered-childminder.
 • Children’s Centres – A gyermek központok nappali gyermek felügyeletet és fejlesztő oktatást biztosítanak 5 éves korig. Tanácsokat adnak gyermekneveléshez, családsegítő szolgáltatásokat látnak el szakemberekkel. Számos szolgáltatás ingyenes, de a gyermek felügyeletért itt is fizetni kell. A teljes heti ellátás díja általában 190 font. Gyermek központokat (Children’s Centres) itt tudtok keresni.
 • Nanny – azaz dada. A legdrágább gyermekgondozási lehetőség Angliában, mert a bérén kívül fizetned kell utána az adót és a járulékokat is. Egy bent lakó dada heti 280 és 380 font közötti összegbe kerülhet neked hetente, attól függően hogy hol laksz.
 • Au-pair – vagyis babysitter. Az egyik legolcsóbb gyermekgondozási lehetőség Angliában. Általában egy bent lakó babysitter heti 25-35 órát dolgozik, a hét 5 napján. Hetente minimum 65-80 font közötti fizetést kell neki adnod, plusz szállást és teljes ellátást.

Minden intézményről és gyermekmegőrzést vállaló regisztrált magánszemélyről is hivatalos jelentést készít az OFSTED nevű gyermekfelügyeleti bizottság. Ezek nyilvános adatok, itt tudjátok megnézni a kiválasztott óvoda vagy a childminder értékelését.

Ha a gyermek betölti a 4 évet és elkezd járni az állami iskola előkészítő osztályába (reception class), nem igényelhetsz tovább ingyenes gyermekfelügyeletet Angliában. Reméljük hasznosnak találtátok a cikkünket, az angliai iskolai beiratkozás menetéről a következő cikkünkben olvashattok.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .