Bölcsőde és óvoda Angliában

 TransferWise
A bölcsőde és óvoda Angliában egészen másképp működik mint ahogy azt Magyarországon megismerhettük. Az Egyesült Királyságban sajnos nincs államilag finanszírozott nevelési intézmény a gyermek 3 éves kora előtt.

A legtöbb bölcsőde és óvoda Angliában általában magán tulajdonban van és 6 hetes kortól fogad gyerekeket 5 éves korig. Minden intézmény regisztrált és évente ellenőrzik a munkájukat.

 TransferWise

A magán intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy mennyi idős gyerekeket vesznek fel, előfordulhat, hogy már a 2 hónapos picit is el tudjuk helyezni. A legtöbb óvodai férőhelyre hónapokkal korábban helyet kell foglalni, a legnépszerűbb helyekre már születésük után azonnal beíratják a gyerkőcöt. A Day Nursery a hét összes munkanapján egész nap nyitva van. Reggel 7 és este 7 óra között van gyermekfelügyelet. Általánosan elmondható, hogy csak 5 éves korig, az angol iskolakötelezettség eléréséig fogadnak gyerekeket.

óvóda anglia

A Day Nursery átlagosan 177 fontba kerül hetente, de néhány Londoni óvoda heti 300 fontot is elkérhet. 2 éves kor alatt általában drágább, mert a szabályok szerint több alkalmazottat kell foglalkoztatniuk. Az alacsony jövedelmű illetve az egyedülálló szülő kérhet támogatást a helyi önkormányzattól, valamint jogosult lehet a munkahely által adható childcare voucher-re is. Ha párban éltek és csak az egyikőtök dolgozik, nem sok esély van sem a férőhelyre, sem a támogatásokra. Lehetőség van fél napos vagy fél hetes elhelyezésre is olcsóbban.

Külön csoport szobában foglalkoznak a 6-11 hónapos korosztállyal, a 11-18 hónapos korosztállyal, a 18-24 hónapos korosztállyal és a 2-5 évesekkel. Amint valamelyik gyermek betölti a szükséges kort, át kerül a másik csoportba – ezt sok pici nehezen viseli, hiszen el kell szakadnia az addigra már jól megszokott környezettől, az ismerős arcoktól, társaktól.

Ingyenes óvoda Angliában:

Ehhez a tartalomhoz Prémium tagság szükséges.

Kérlek jelentkezz be a folytatáshoz, vagy regisztrálj új fiókot itt.

Ha a gyermek betölti a 4 évet és elkezd járni az állami iskola előkészítő osztályába (reception class), nem igényelhetsz tovább ingyenes gyermekfelügyeletet Angliában. Reméljük hasznosnak találtátok a cikkünket, az angliai iskolai beiratkozás menetéről a következő cikkünkben olvashattok.


 TransferWise
Rita
About Rita 93 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 6 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.

Be the first to comment

Leave a Reply