Black Friday Angliában

2017-ben november 24-én van az a péntek, amelyiken milliókat költenek el az emberek a világ számos pontján. A vásárlók nagy napja ez, hisz számos üzletlánc látványos akciókkal, jelentős kedvezményekkel várja a karácsonyi vásárlási láztól fűtött érdeklődőket.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Hálaadást követő péntek az a nap, amikor a család apraja-nagyja kiveheti a részét a vásárlásból. Nem hivatalos ünnepnap, mégis aki csak teheti szabaddá teszi magát ezen a napon. A Black Friday a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvend és már Európa szerte is egyre több cég vesz benne részt.

Maga az elnevezés a hatvanas évekig nyúlik vissza, a karácsonyi vásárlási időszak kezdetét jelentette. Amikor a boltok még kézzel vezették a könyveiket, pirossal írták a veszteséget és fekete tintával a nyereséget, így a fekete szín a sikeres üzlet ígérete ennek a napnak a nevében. Nem üzleti értelemben a fekete szín az ilyenkor gyakori zsúfoltság, tülekedés, agresszió jelképe is lett, főleg a rendfenntartók szótárában.

Egyes boltok csak az utolsó pillanatban hozzák nyilvánosságra az adott napi akciókat, míg más üzletek már online, vagy kuponokkal, szórólapokkal előre tájékoztatják a vásárlókat a kínálkozó lehetőségekről. A legtöbb bolt számára az év leghosszabb munkanapja ez. Egyes kereskedők már hajnali ötkor megnyitják kapuikat a már ott gyülekező embertömeg előtt.

Black Friday Angliában2

Az internetes vásárlási lehetőségek egyre nagyobb teret nyernek ilyenkor is, mert az érdeklődők így elkerülhetik a tömeget, az esteleges csalódást, hogy a sok várakozás, tolongás ellenére sem jut nekik a kiszemelt darabból. A Black Friday Angliában 2003 óta ismétlődik minden évben egyre növekvő népszerűséggel. Az elsők között egy londoni elektronikai cég árult laptopokat 50 font alatti áron.

A sikerén felbuzdulva egyre több üzlet döntött a rendezvény mellett. 2013-ban az Asda kampányolt a Black Friday szellemiségének minél szélesebb körű elterjesztéséért, így mára a szigetországban is egyre népszerűbb. Érdekes tény azonban, hogy 2015-ben és 2016-ban épp az amerikai tulajdonban lévő Asda nem vett részt a rendezvényben. Tavaly az Ikea, a Next és Homebase szintén tartózkodott.

Az ellenzői amerikanizmusnak tartják, ami nem illeszkedik természetszerűen a brit mentalitáshoz. 2014-ben az Egyesült Királyságban a rendőrségnek számos városban kellett beavatkoznia a különféle rendbontások, verekedések, rongálások miatt.

A boltok nem voltak kellőképpen felkészülve a vásárlók tömeges fogadására és az indulatok megfelelő kezelésére. A weboldalak összeomlottak, nem tudták kezelni a hirtelen megnövekedett forgalmat. Mindennél árulkodóbb azonban a tény, hogy 2014-ben 810 millió fontot költöttek a britek ezen a napon, majdnem az előző évi összeg kétszeresét.

A legnagyobb forgalmazók közül néhány, akik részt vesznek az idei őrületben:  Argos, Amazon, Currys, River Island, Debenhams, Marks & Spencer, John Lewis, Tesco, Boots, Ebay. Sokuk weboldalán már most tájékozódhatunk a pénteki árakról, ajánlatokról. Néhány résztvevő bolt egész hétre akciót hirdet, néhányan hétvégére szólót.

Én magam nem vagyok egy lelkes vásárló, de a cikk megírásához végzett kutatómunkám közben felcsillant a szemem egy-egy ajánlat láttán. Az internetes felületek megtekintése kis erőbefektetés és a ráfordított időnk megtérül, ha rátalálunk egy kiszemelt karácsonyi ajándékra meglepően kedvező áron. Kellemes időtöltést, jó vásárt kívánok az idei Black Friday keretein belül, Angliában!


Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.

Hogyan foglalj a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.