Bevásárlás Angliában

A lányom nagyon ragaszkodik a megszokott magyaros ízekhez, ezért igyekszem úgy főzni, hogy ismerős legyen neki. A húsleves a nagy kedvenc. Ehhez be kell szerezni a hozzávalókat itt, egy angliai városkában. Lássuk mit hol és hogyan vehetünk meg ha angolosan, valamint ha kissé több energia befektetéssel de magyarosan akarunk itt enni és élni.

Természetesen minden nagy áruházlánc, a nemzetközileg ismert márkákkal, termékekkel jelen van Angliában. Plázák, bevásárlóközpontok, szuper-és hipermarketek minden városban vannak. Kisebb boltok is vannak minden lakóövezetben. Ez utóbbiak választéka és ára nyilván eltér – akár jelentősen is – a nagyobb boltokétól. Mindenhol lehet kártyával, sőt akár telefonnal is fizetni. Gyakoriak a törzsvásárlói kártyák, az ilyen-olyan akciók, kedvezmények.

Az angolok szeretnek vásárolni, a helyi boltokban az eladók jól ismerik a mindennapi vásárlókat, vidáman cseverésznek velük fizetés közben. Jellemző, hogy a feltétlenül szükséges kommunikáción felül, az eladó barátságos kérdéseket tesz fel, felajánl segítséget a pakoláshoz, rákérdez az esti, hétvégi vagy ünnepi terveinkre, cseveg az időjárásról, teszi mindezt azért, hogy jól érezzük ott magunkat, hogy személyes élménnyé tegye az amúgy egyhangú rutin feladatot.

Szeretnek jótékonykodni az élet bármelyik területén, ez a boltok szintjén úgy jelenik meg, hogy számtalan charity shop működik, ahol önkéntesek dolgoznak és a befolyt összeget egy bizonyos szervezet munkájának elősegítésére fordítják. Ide bárki beadhatja feleslegessé vált, ám még használható tárgyait. A háztartás minden elképzelhető darabjára rá lehet találni ezekben a boltokban kedvezményes áron. Háztartási gépek, dísztárgyak, bútorok, ruhák, könyvek, gyerekjátékok és még sorolhatnám mennyi mindenre akadhatunk az ilyen típusú boltokban.

Az árakról nehéz pontos tájékoztatást adni, hisz annyiféle bolt van ahányféle igényű vásárló. Így a nagyon drága, nagyon előkelő boltok épp úgy megtalálhatók egy bevásárlóközpontban mint az egy fontos boltok. Természetesen mindenki a saját elvárásai és pénztárcája szerint vásárolhat, de az elmondható, hogy a kedvező árú termékek gyakran igen jó minőségűek, tehát nem alapvetés itt, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Mivel az étkezések nagyrészét nem otthon oldják meg, így sokkal kevesebb időt fordítanak a főzésre. Az angolok hagyományosan szívesen esznek étteremben, a helyi pubban. Rengeteg fajta étterem kínálja a világ összes konyhájának változatos ízét, házhoz szállítással is természetesen, így az otthoni főzés nem elsődleges fontosságú. Az áruházakban végtelen kínálatot találunk félkész vagy teljesen konyhakész ételekből. Fagyasztott héjában sült krumpli is kapható. 🙂

Ha azonban ragaszkodunk a magyar konyha világához, bár a kínálat óriási, a megszokott ízek felkutatására időt kell szánnunk. Van, ami egyáltalán nincs egy átlagos angol boltban, van, ami úgy néz ki, de mégsem olyan ízű. De leleményes módon bármilyen magyar, vagy egy általunk már megszokott, jól bevált termék beszerezhető a szigetországban is.

Sok olyan bolt nyílt már szerte az országban, ahol Európa más országaiból származó termékeket forgalmaznak, így egy kis sétával, vagy kocsikázással megvehető az erős paprikakrém vagy a tarhonya. Sokan fogalkoznak már azzal is, hogy otthonról elhozzák nekünk a megrendelt az árut, így a küszöbünkön landolnak az áhított finomságok. Olyan vállakozók is egyre többen vannak már, akik magyar húsárukat (kolbász, hurka,  füstölt sonka, szalonna, tepertő, stb), savanyúságot, lekvárokat készítenek és szállítanak különböző területekre. Tőlük telefonon vagy interneten lehet rendelni.

Bevásárlás Angliában

Az internetes bevásárlás Angliában teljesen természetes. A heti vagy havi nagy bevásárlást is az egyik nagy áruház honlapján intézzük. Én magam szántam rá egy kis időt, kimentem és személyes megnéztem a kínálatot, kipróbáltam egyik-másik terméket, és ma már rutinosan állítom össze az online bevásárló listám, tudom melyik cukrot, lisztet, olajat szeretném. Zöldséget, gyümölcsöt is tudok már így megbízhatóan rendelni.

Természetesen vicces dolgok azért előfordultak már velünk. Ha egy bizonyos termékből épp kifogytak, megpróbálják helyettesíteni egy másik hasonló termékkel. Egyik csokitorta helyett egy másik csokitorta, egy nagy kiszerelésű sampon helyett két kisebb stb. Ezeket a cseréket azonban nem kötelező elfogadni és ebben az esetben visszaadja a futár az árát. Egyik alkalommal zeller gumót rendeltem a húslevesemhez és hoztak helyette egy padlizsánt. 🙂

Érdemes felkutatni egy hentest, mert a nagy áruházak hús kínálatának minősége hagyhat maga után kívánnivalót. Ugyanígy a zöldség, gyümölcs, tojás minősége is sokkal jobb lehet a piacokon. Ez azonban, azt hiszem, a világ bármely tájáról elmondható.

A húslevesem elkészült, tehát: hús a hentestől, zöldség a piacról, fűszerek otthonról, leves tészta a lengyel boltból. 🙂


Tünde Ilona Nagy
About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.