Bérleti díjak Angliában: egy új törvény, ami a bérlőknek kedvez

Brexit ide vagy oda, nem lettek olcsóbbak a bérleti díjak Angliában az utóbbi hónapokban sem, de egy viszonylag új rendeletnek köszönhetően a horribilis kezdeti költségekből jócskán lefaraghatunk.

A 2019-es évre szóló bérleti díjakra vonatkozó tövény módosítását ugyan már februárban elfogadták, Angliában csak 2019 június elsején lépett hatályba. Az új rendelet lényege, hogy mind a bérbeadóknak, mind a bérbeadó ügynökségeknek megtiltja a sokszor felesleges és tisztességtelen rejtett díjak alkalmazását.

Az újonnan életbe lépett jogszabály értelmében tilos olyan díjakat felszámolni az ingatlan bérbeadást megelőzően vagy azzal összefüggésben, mint például „adminisztrációs díj”, „megújítási díj”, „hitelellenőrzési díj”, „bérbeadási díj”, vagy „referenciaköltségek”. Nem kérhetnek pénzt a bérlőktől a telefonhívásokért és a postázásért sem, illetve bármi másért, ami csupán az időt veszi igénybe.

Ezek a díjak a különböző ingatlan-bérbeadó ügynökségek eltérő díjazásától függően alkalmanként 200-700 GBP közötti kiadást jelentenek, amiket ezidáig előszeretettel áthárítottak a bérlőkre, illetve bérlőjelöltekre.

A bérbeadók és a bérbeadó-ügynökségek Angliában 2019. június 1-től az alábbiakért számíthatnak fel díjakat:

  • Bérleti díj (Rent)
  • Kaució (Deposit): maximum 5 heti bérleti díjnak megfelelő összeg lehet, ha az éves bérleti díj nem éri el az 50 ezer fontot, illetve maximum 6 heti bérleti díjnak megfelelő összeg lehet, ha az éves bérleti díj meghaladja az 50 ezer fontot.
  • Visszatérítendő óvadék (holding deposit) az ingatlan lefoglalására, maximum 1 heti bérleti díjnak megfelelő összegben.
  • A bérleti szerződés bérlő kérésére történő, idő előtti megszüntetésével kapcsolatos költségekre.
  • A bérleti szerződés átruházásával, megújításával, megváltoztatásával kapcsolatosan felmerülő költségekre 50 GBP kérhető el a bérlőtől.
  • Kulcsmásolási költségek, zárcsere, biztonsági eszköz cseréje, valamint ezekhez kapcsolódó üzemanyag-díjak, a ráfordított idő nélkül.
  • Közüzemi költségek, TV licence, önkormányzat felé fizetendő díjak, mint például a Council Tax.
  • A bérelt ingatlanban bérlő által történt károkozás megtérítése.
  • Késedelmes fizetésből eredő károk megtérítése.
  • Bármely egyéb, a bérleti szerződésben vállalt kötelezettség.

Mindenesetre jobb résen lenni, mert az ügynökök mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a kiesett bevételt más forrásból pótolják. Az, hogy az új törvény milyen hatással lesz az angliai bérleti díjakra, csak az idő mondja meg.

A bérleti díjakról szóló törvény módosítását Walesben 2019. szeptember elsejétől léptetik érvénybe, Skóciában azonban már korábban elfogadták. Bővebb infót a brit kormány ide vonatkozó, bérlők számára készült dokumentumában találtok.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .