BBC fizetési lista, Brexit-tárgyalások, hercegi vizit

Az elmúlt hét talán legnagyobb port kavaró eseménye a BBC fizetési lista volt. Folytatódtak a Brexit-tárgyalások, de a számunkra legfontosabb kérdésekben megegyezés továbbra sem történt.

Az állami tévé legjobban fizetett dolgozója tavaly a Top Gear autó műsort is vezető Chris Evans volt, aki 2,2 millió fontot vitt haza. Ezzel megelőzte a Match of the Dayt vezető Gary Linekert, aki 1,8 millió fontos évi fizetéssel büszkélkedhet és a show man Graham Nortont aki 899 ezer fontos éves fizetéssel a harmadik helyre csúszott.

Nemcsak a hatalmas összegek miatt háborodtak fel sokan, hanem a nemek közti egyenlőtlenség miatt is. A legtöbbet kereső női tévés a Strictly Come Dancing táncos show műsorvezetője, Claudia Winkleman lett.

Claudia évi 450 ezer fontos fizetése persze csak a töredéke Evans fizetésének. Még ennél is feltűnőbb volt, hogy a 93 legmagasabban, 150 ezer font felett fizetett BBC alkalmazott között csupán egy harmad volt a női dolgozók aránya.

A belpolitikai életben továbbra is az elmúlt hetek témái domináltak. Theresa May próbált fegyelmet teremteni saját pártján belül, és a párton belüli támadások végét kérte a képviselőktől. Ahogy korábban is írtunk róla, nincs egyetértés a párton belül sem a Brexitet, sem számos belpolitikai kérdést illetően.

May szintén elrendelte a kabinet ülésekről történtek kiszivárogtatás beszüntetését, mivel a múlt héten több ott elhangzott kijelentés is napvilágra került. Ezek közé tartozott például Philip Hammond kijelentése, miszerint a közszférában dolgozók túlfizetettek.

Újabb találkozókat tartottak az Európai Uniót és a Nagy-Britanniát képviselő Brexitet tárgyaló vezetők. Kedden a tárgyalás elég rövidre sikerült, csütörtökön már tovább tartott, de továbbra sem sikerült megegyezni az uniós polgárok Brexit utáni jogait illetően és a britek által fizetett kilépési összegről sem.

A héten Vilmos herceg és családja először Lengyelországba, majd Németországba utazott, kicsit talán javítva Nagy-Britannia imázsán is.  Vilmos és Katalin ellátogatott egy náci koncentrációs táborba, ahol túlélőkkel is találkoztak.

Ezután Gdanskba utaztak, ahol hatalmas tömeg fogadta őket. Az útra elkísérte a párt két gyermekük is, György herceg és Sarolta hercegnő is. A vasárnap 4. szülinapját ünneplő György néha ugyan kicsit morcosnak tűnt, a 2 éves Sarolta igazán elbűvölő volt édesanyja mellett.

Új 10 fontos bankjegyet adtak ki az írónő, Jane Austen halálának 200. évfordulójára. Az új bankjegy szeptemberben kerül forgalomba, az írónő képmása a királynő mellett az egyetlen bankjegyen szereplő női arckép.

Megkezdte szereplését a Hollandiában rendezett Európa Bajnokságon a női angol válogatott, ami a tornagyőzelemre is esélyes lehet, első meccsükön Skócia ellen arattak fölényes, 6-0-s győzelmet.

A golf szerelmesei pedig az Open bajnokságon szoríthatnak kedvenceiknek. A Royal Birkdaleben megrendezett verseny az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező golfverseny, melyen részt vesz Justin Rose, Rory McIllroy és Jordan Spieth is.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .