BBC fizetési lista, Brexit-tárgyalások, hercegi vizit

 KreativNyelv

Az elmúlt hét talán legnagyobb port kavaró eseménye a BBC fizetési lista volt. Folytatódtak a Brexit-tárgyalások, de a számunkra legfontosabb kérdésekben megegyezés továbbra sem történt.

Az állami tévé legjobban fizetett dolgozója tavaly a Top Gear autó műsort is vezető Chris Evans volt, aki 2,2 millió fontot vitt haza. Ezzel megelőzte a Match of the Dayt vezető Gary Linekert, aki 1,8 millió fontos évi fizetéssel büszkélkedhet és a show man Graham Nortont aki 899 ezer fontos éves fizetéssel a harmadik helyre csúszott.

 TransferWise

Nemcsak a hatalmas összegek miatt háborodtak fel sokan, hanem a nemek közti egyenlőtlenség miatt is. A legtöbbet kereső női tévés a Strictly Come Dancing táncos show műsorvezetője, Claudia Winkleman lett. Claudia évi 450 ezer fontos fizetése persze csak a töredéke Evans fizetésének. Még ennél is feltűnőbb volt, hogy a 93 legmagasabban, 150 ezer font felett fizetett BBC alkalmazott között csupán egy harmad volt a női dolgozók aránya.

A belpolitikai életben továbbra is az elmúlt hetek témái domináltak. Theresa May próbált fegyelmet teremteni saját pártján belül, és a párton belüli támadások végét kérte a képviselőktől. Ahogy korábban is írtunk róla, nincs egyetértés a párton belül sem a Brexitet, sem számos belpolitikai kérdést illetően.

May szintén elrendelte a kabinet ülésekről történtek kiszivárogtatás beszüntetését, mivel a múlt héten több ott elhangzott kijelentés is napvilágra került. Ezek közé tartozott például Philip Hammond kijelentése, miszerint a közszférában dolgozók túlfizetettek.

Újabb találkozókat tartottak az Európai Uniót és a Nagy-Britanniát képviselő Brexitet tárgyaló vezetők. Kedden a tárgyalás elég rövidre sikerült, csütörtökön már tovább tartott, de továbbra sem sikerült megegyezni az uniós polgárok Brexit utáni jogait illetően és a britek által fizetett kilépési összegről sem.

A héten Vilmos herceg és családja először Lengyelországba, majd Németországba utazott, kicsit talán javítva Nagy-Britannia imázsán is.  Vilmos és Katalin ellátogatott egy náci koncentrációs táborba, ahol túlélőkkel is találkoztak.

Ezután Gdanskba utaztak, ahol hatalmas tömeg fogadta őket. Az útra elkísérte a párt két gyermekük is, György herceg és Sarolta hercegnő is. A vasárnap 4. szülinapját ünneplő György néha ugyan kicsit morcosnak tűnt, a 2 éves Sarolta igazán elbűvölő volt édesanyja mellett.

Új 10 fontos bankjegyet adtak ki az írónő, Jane Austen halálának 200. évfordulójára. Az új bankjegy szeptemberben kerül forgalomba, az írónő képmása a királynő mellett az egyetlen bankjegyen szereplő női arckép.

Megkezdte szereplését a Hollandiában rendezett Európa Bajnokságon a női angol válogatott, ami a tornagyőzelemre is esélyes lehet, első meccsükön Skócia ellen arattak fölényes, 6-0-s győzelmet.

A golf szerelmesei pedig az Open bajnokságon szoríthatnak kedvenceiknek. A Royal Birkdaleben megrendezett verseny az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező golfverseny, melyen részt vesz Justin Rose, Rory McIllroy és Jordan Spieth is.


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Itt a Te szöveges hirdetésed is futhatna! Érdekel? Katt ide.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

Enikő Blitzer
About Blitzer Enikő 54 Articles
Blitzer Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.