Bankszámlanyitás Angliában

Angliában bankszámlát nyitni nem sétagalopp. A bankszámlanyitás Angliában megrázó élmény lehet a magyar bankrendszerhez szokott embernek.

Gyakran előfordul, hogy a bankok visszautasítanak egy-egy ügyfelet. Ez már eleve furcsa, s úgy tűnik, mintha nem állna érdekükben az ügyfeleik számát növelni. Mi ennek az oka? Hogyan nyissunk bankszámlát Angliában illetve az Egyesült Királyságban?

Ennek elsősorban az az oka, hogy a bankok kötelező jelleggel hitelbírálatot végeznek (credit check) minden bankszámla nyitás előtt, akkor is, ha nem kérünk hitelt. Egy frissen megérkezett bevándorló pedig általában nem rendelkezik jó hitelképességgel.

Mivel nincs hiteltörténelmünk az Egyesült Királyságban (credit history) hatalmas akadályokat gördíthetnek az utunkba, mielőtt nyitnak nekünk Angliában bankszámlát.

Ugyanakkor a sikeres bankszámlanyitás Angliában rendkívül fontos minden angliai munkavállalónak, mivel a munkáltatók a fizetést szinte kizárólag bankszámlára utalják. Nagyon ritka a készpénzes fizetés.

A lakossági alap (basic) számlacsomagok teljesen ingyenesek jövedelemfeltétel nélkül is. Ezt értsd szó szerint, nincs havi bankszámla vezetési díj, nincs készpénzfelvételi díj (a legtöbb idegen automatából sem), nincs sms díj, nincs bankkártya gyártási díj és nincs éves bankkártya díj sem.

Az angliai bankszámlanyitáshoz szükséges eredeti papírok:

ID: útlevél vagy angol jogosítvány, a magyar személyi igazolványt több bankban nem fogadják el.

Proof of address: lakcímigazolás – mivel Angliában nincs lakcímkártya, hivatalosan elfogadják a következőket:

  • a nevedre és a lakcímedre érkezett eredeti levelet, ez lehet 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számla mint például víz, gáz, villany vagy vezetékes telefonszámla;
  • a helyi adókról szóló számla (Council Tax Bill) amennyiben a jelenlegi adóévre szól; 
  • UK full driving licence azaz fényképes, lakcímet tartalmazó brit jogosítvány
  • Tenancy agreement azaz lakásbérleti szerződés;
  • levél a munkáltatódtól aki igazolja, hogy te valóban azon a lakcímen élsz és nála dolgozol;
  • HM Revenue & Customs adóértesítő az aktuális adóévről.

A bankszámlanyitás Angliában bankonként, de bankfiókonként is különböző lehet. Sok esetben az ügyintéző aktuális hangulatától is függhet (nem csak az én) tapasztalatom szerint. Előfordult már, hogy egy brit bank nagyvárosi fiókja nem nyitott számlát valakinek aki egy vidéki kísérlettel sikerrel járt ugyanannál a banknál.

Sok fiók nem fogad el magánszemély által kiállított bérleti szerződést, csak önkormányzat (council, housing associations) vagy ingatlan iroda (estate agency) által kiállítottat.

Általánosan elmondható, hogy csak vezetékes telefonszámla levelet fogadnak el a legtöbb brit banknál, de személyes tapasztalat hogy prepaid azaz előrefizetős (feltöltős) mobiltelefon üdvözlő levelet elfogadtak. Ilyet a legkönnyebb szerezni, interneten igényelsz egy ingyenes SIM kártyát a címedre, 2 napon belül megküldik, majd a levéllel bemész a bankba. Egy próbát megér.

Az első basic számla megnyitásához leginkább a következő bankokat tudom ajánlani: Lloyds Bank, Barclays, HSBC, Metro BankSantander. Érdemes személyesen bemenni a hozzád legközelebbi, szimpatikus bankfiókba, hamarabb jutsz eredményre.

Kalkuláld bele, hogy nagy valószínűséggel még így sem fognak veled azonnal foglalkozni még akkor sem, ha minden papírod rendben van. Kérdezd meg az ügyintézőt, hogy a legegyszerűbb, alap (basic) bankszámla megnyitásához milyen dokumentumokat kérnek, és kérj egy időpontot.

Figyelj a számlanyitásnál: ne hagyd magad rábeszélni különböző biztosításokra, mert azok nem ingyenesek és nagyon borsos havidíj jöhet ki a végén. Néhány bankfiók minimális összegű kezdő letétet is kérhet.

Alternatív megoldások

Ha semmiképpen nem sikerül a high street-i bankoknál ingyenes basic számlát nyitnod és mindenhol elutasítanak, alternatív megoldásként tudom ajánlani a költségtérítéses számlákat, ahol nincs hitelképesség vizsgálat és szinte bárki megnyithatja, vagy az angliai magyarok körében népszerű Wise (korábban TransferWise) Borderless számláját.

About Rita 145 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója és tulajdonosa vagyok. 7 évig szívtuk a ködös Albion párás levegőjét a fiaimmal, - ahol ez idő alatt számtalan életreszóló kalandban volt részünk - mielőtt érzékeny búcsút vettünk tőle, és közelebb költöztünk szeretett szülőföldünkhöz. Kevés szabadidőmben legszívesebben a konyhában alkotok, az édesszájú családom legnagyobb örömére.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .