Bankszámlanyitás Angliában

 KONYV

Angliában bankszámlát nyitni nem sétagalopp. A bankszámlanyitás Angliában megrázó élmény lehet a magyar bankrendszerhez szokott embernek. Gyakran előfordul, hogy a bankok visszautasítanak egy-egy ügyfelet. Ez már eleve furcsa, s úgy tűnik, mintha nem állna érdekükben az ügyfeleik számát növelni. Mi ennek az oka? Hogyan nyissunk bankszámlát Angliában illetve az Egyesült Királyságban?

Ennek elsősorban az az oka, hogy a bankok kötelező jelleggel hitelbírálatot végeznek (credit check) minden bankszámla nyitás előtt, akkor is, ha nem kérünk hitelt.

 TransferWise

Egy frissen megérkezett bevándorló pedig általában nem rendelkezik jó hitelképességgel.

KIEMELT HIRDETÉSEK

Hirdess itt!

Mivel nincs hitel történelmünk az Egyesült Királyságban (credit history) hatalmas akadályokat gördíthetnek az utunkba, mielőtt nyitnak nekünk Angliában bankszámlát.

Ugyanakkor a sikeres bankszámlanyitás Angliában rendkívül fontos minden angliai munkavállalónak, mivel a munkáltatók a fizetést szinte kizárólag bankszámlára utalják. Nagyon ritka a készpénzes fizetés.

credit check angliaA lakossági alap (basic) számlacsomagok teljesen ingyenesek. Ezt értsd szó szerint, nincs havi bankszámla vezetési díj, nincs készpénzfelvételi díj (a legtöbb idegen automatából sem), nincs sms díj, nincs bankkártya gyártási díj és nincs éves bankkártya díj sem.

Az angliai bankszámlanyitáshoz szükséges eredeti papírok:
  • ID – útlevél vagy angol jogosítvány, a személyi igazolványt nem minden hivatalos helyen szeretik.
  • Proof of address – lakcímigazolás – mivel Angliában nincs lakcímkártya, hivatalosan elfogadják a következőket:

A nevedre és a lakcímedre érkezett eredeti levelet, ez lehet 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számla mint például víz, gáz, villany vagy vezetékes telefonszámla; a helyi adókról szóló számla (Council Tax Bill) amennyiben a jelenlegi adóévre szól; UK full driving licence azaz fényképes, lakcímet tartalmazó brit jogosítvány; Tenancy agreement azaz lakásbérleti szerződés; levél a munkáltatódtól aki igazolja, hogy te valóban azon a lakcímen élsz és nála dolgozol; HM Revenue & Customs adóértesítő az aktuális adóévről.

  • Néhány bankfiók minimális összegű kezdő letétet kérhet.

A bankszámlanyitás Angliában bankonként, de bankfiókonként is különböző lehet. Sok esetben az ügyintéző aktuális hangulatától is függhet (nem csak az én) tapasztalatom szerint.

Előfordult már, hogy egy brit bank nagyvárosi fiókja nem nyitott számlát valakinek aki egy vidéki kísérlettel sikerrel járt ugyanannál a banknál.

Sok fiók nem fogad el magánszemély által kiállított bérleti szerződést, csak önkormányzat (council, housing associations) vagy ingatlan iroda (estate agency) által kiállítottat.

Általánosan elmondható, hogy csak vezetékes telefonszámla levelet fogadnak el a legtöbb brit banknál, de személyes tapasztalat hogy prepaid azaz előrefizetős (feltöltős) mobiltelefon üdvözlő levelet elfogadtak.

KIEMELT HIRDETÉSEK

Hirdess itt!

Ilyet a legkönnyebb szerezni, interneten igényelsz egy ingyenes SIM kártyát a címedre, 2 napon belül megküldik, majd a levéllel bemész a bankba. Egy próbát megér.

Az első basic számla megnyitásához leginkább a következő bankokat tudom ajánlani: Lloyds Bank, Barclays, HSBC, Metro BankSantander.

Bárki bármit mond, érdemes személyesen bemenni a hozzád legközelebbi, szimpatikus bankfiókba. Online nem érdemes próbálkozni, személyesen hamarabb jutsz eredményre!

Kalkuláld bele, hogy nagy valószínűséggel még így sem fognak veled azonnal foglalkozni még akkor sem, ha minden papírod rendben van.

bankszámla nyitás angliában 2

Kérdezd meg az ügyintézőt, hogy a legegyszerűbb, alap (basic) bankszámla megnyitásához milyen dokumentumokat kérnek, és kérj egy időpontot.

Figyelj a számlanyitásnál: ne hagyd magad rábeszélni különböző biztosításokra, mert azok nem ingyenesek és nagyon borsos havidíj jöhet ki a végén.

Ha semmiképpen nem sikerül a high street-i bankoknál ingyenes basic számlát nyitnod és mindenhol elutasítanak, alternatív megoldásként tudom ajánlani a költségtérítéses számlákat, ahol nincs hitelképesség vizsgálat és szinte bárki megnyithatja, vagy az angliai magyarok körében népszerű TransferWise Borderless számláját.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszik, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

Rita Somlai
About Rita 127 Articles
Az Angliai Kisokos alapítója, főszerkesztője és kizárólagos tulajdonosa vagyok. Angliában élek 7 éve a családommal, így egész közelről van rálátásom az angliai életre. Korábban az értékesítés és a marketing minden elképzelhető területét és ranglétráját végig jártam, jelenleg az ott szerzett tapasztalataimat hasznosítom és folyamatosan képzem magam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..