Ballagási ünnepségek Nagy-Britanniában

Véget ért a tanév, lezajlottak a ballagási ünnepségek Nagy-Britanniában is, már ahol voltak.  Milyen műsorokkal készültek a tanulók, és mire számíthatunk, ha hamarosan a mi gyerekünk hagyja el valamelyik oktatási intézményt? Ennek járunk most utána.

Óvoda

Magyarországtól eltérően az óvodai ballagás nagyon rövid múltra tekint vissza Nagy-Britanniában. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy itt az ovit elhagyó korosztály sokkal fiatalabb, mint otthon – 6-7 helyett csupán 4-5 éves. A szokás a kétezres években gyűrűzött be Amerikából, annak minden külsőségével együtt.

Már az esemény angol neve – nursery graduation, vagyis nagyjából diplomaosztó – is mosolyt csalhat az arcokra, amit csak fokoz maga az ünnepség látványa.

A kicsik egyetemista stílusú köpenyben és kalapban vonulnak végig a könnyező szülők között, majd egyenként a színpadra vonulva átveszik az oklevelüket, amely az óvoda sikeres elvégzéséről tanúskodik. Utána előadnak egy rövid kis műsort, majd a végén sütemény és üdítő várja a büszke rokonokat.

Növekvő népszerűsége ellenére még manapság sem tart minden óvoda ballagási ünnepséget, és a szülők között is ellentmondásos a megítélése. Bár a ceremónia általában szép emlék a családnak, vannak, akik aggodalmukat fejezik ki az esemény üzenete miatt. „Ez az egész teljesen értelmetlen.

Mégis mit jelent az, hogy valaki „kijárta az óvodát”? Ezzel azt hitetjük el a gyerekekkel, hogy az határozza meg, hova tartoznak, hogy honnan kapnak ajándékot.” – vélekedett például a szociológus Joel Best.

Általános iskola

A brit iskolákban nem jellemzőek a magyar értelemben vett ünnepségek, így nem különösebben meglepő, hogy kimondott ballagási szertartást sem tartanak. Nincsen tehát ünneplő ruha, virágcsokrok és fárasztó igazgatói beszédek. A végzősöket azonban itt is elbúcsúztatják.

Sok iskolában hagyomány, hogy a hatodikosok (vagy hetedikesek – attól függ, melyik országrészről beszélünk) körbejárják az osztálytermeket az utolsó napjukon, és mindenkivel aláíratják az iskolai pólójukat. Ez még a szülők nélkül tartott része a búcsúnak.

Magára a ceremóniára az utolsó – egyébként hetente megtartott – assembly, magyarul iskolagyűlés keretében szokott sor kerülni, amely ilyenkor kivételesen a szülők számára is nyitott.

Az esemény, bár megható, nem olyan emelkedett, mint a magyar iskolákban. Senki nincs ünneplő ruhában, az igazgató buzdító beszéde is elmarad a hazafiságról és a felnőtt élet kihívásairól (ez utóbbi 11-12 évesen tényleg furcsán is hatna).

Ehelyett a gyerekek vannak a középpontban. Műsort adnak elő, képeket vetítenek ki kiskorukból és az osztályok életéből a kezdetektől fogva. Megszokott, hogy az ünnepség keretében mindegyik végzős megkapja a választott középiskolája egyen nyakkendőjét, mintegy útravalóul.

Középiskola

Meglepő módon a középiskola elvégzésekor még annyira sem szokás ünnepélyesen elbúcsúzni a végzősöktől, mint az általánosban. Sokan azzal magyarázzák ezt, hogy a vizsgaeredmények csak augusztusra érkeznek meg, így semmi értelme nem lenne júniusban bármit is ünnepelni.

Az angolok nem is igazán szeretik, ha az amerikaiak erről érdeklődnek, mint mondják, ezt csak a tengerentúliak bolondériája, hogy folyamatosan ballagnak valamilyen iskolából.

Próbálkozások azért vannak. Még 2004-ben vetette fel az akkori oktatási miniszter, David Miliband, hogy amerikai mintára az angol iskolák is bevezethetnék a ballagási ünnepséget azon tanulók számára, akik sikeresen elvégezték a sixth form-ot.

Véleményét többek között azzal indokolta, hogy egy ilyen elismerés segíthetne javítani az egyébként botrányos középiskolai lemorzsolódási arányokon.

Hiába karolta fel azonban több önkormányzat is az ötletet, az azóta eltelt 13 évben nem terjedt el Angliában a középiskolai ballagási ünnepség. Legfeljebb az utolsó iskolagyűlésen szól pár szót a végzősökhöz az igazgató.

Az idők azonban változnak. Az idén érettségizők jellemzően még nem ballagtak el az óvodából sem, a mostani ovisok generációjának viszont talán már arra is lesz igénye, hogy a középiskolától is ünnepélyesen búcsúzhasson el.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .