Babavárás Angliában

Az egyik legnagyobb izgalom az életben a terhességi tesztet lesni: egy csík vagy két csík? És, igen, határozottan két csík, kezdődhet az életre szóló kaland, világra hozni és felnevelni egy új csodalényt. Gyerekünk lesz, itt, Angliában!

Szerencsés esetben ekkorra már regisztráltunk egy háziorvosi rendelőben, de ha nem, ezt gyorsan tegyük meg. Minél korábban értesítsük a háziorvosunkat a terhességről. A rendelőben minden további lépésről felvilágosítást kapunk.

A terhesgondozó a következő állomás, itt ismerjük meg a védőnő-szülésznőt, aki végigkíséri a terhességünket és bizonyos esetekben ő lehet az, aki a szüléskor is velünk van (például otthon szülés).

A háziorvos és a szülésznő együtt végzik a terhesgondozást, időnként egy nőgyógyásszal karöltve. Amennyiben valamilyen egészségügyi problémánk van, haladéktalanul jelezzük feléjük, hogy további szakembereket vonhassanak be a terhesgondozás folyamatába. Nyugodtan szóljunk akkor is, ha nyelvi akadályokkal küszködünk.

Mindenféleképpen segítséget kapunk az egészséges életmód, táplálkozás, mozgás és minden szokásos terhesség alatt fellépő jelenséggel kapcsolatban. Számtalan csoporthoz lehet csatlakozni a terhesgondozó központ, illetve a gyerekközpontok révén: szoptatás, jóga, kismamaklub.

Első terhesség esetén 10 terhesgondozási találkozóra kell számítani, további terhességek esetén 7, sajátos esetekben ennél többre. Erről írásos tájékoztatót kapunk, az orvos és a védőnő előre elmondja a várható vizsgálatok mikéntjét és időpontját és mindenképp értesítenünk kell őket, ha valamelyik időpontra nem tudunk elmenni.

Ezek a találkozások történhetnek az otthonunkban, a háziorvosi rendelőben, a terhesgondozó központban, a kórházban. Mindenképp olyan környezetet igyekeznek biztosítani, ahol kényes témákról is nyugodtan beszélhet a várandós kismama (családon belüli erőszak, veszélyeztetettség, drog stb) Tájékoztatást kap az anya a szociális kérdésekről, támogatásokról.

Miután közöltük a terhesség tényét orvosunkkal, megkapjuk  az első terhesgondozási találkozó időpontját. Szintén ekkor tájékoztatnak az ajánlott étrendről, életvezetési tanácsokat adnak, a D-vitamin és folsav szedésére vonatkozóan is ellátnak a szükséges információkkal.  Itt kell szólnunk, ha bármilyen fennálló betégségünk van (cukorbetegség, magas vérnyomás, stb), a családban, vagy esetleges előző terhességeknél előforduló rendellenességekről.

8-12 hetesen van a következő vizsgálat, ez kétórás is lehet. Ultrahangos vizsgálat is történhet ilyenkor. Itt a magzat fejlődéséről, a terhesség fázisairól, és a szülési terv kidolgozásáról lesz szó. Tájékoztatnak továbbá a különböző kismama foglalkozásokról, az anyasági és apasági segélyekről és a további vizsgálatokról.  A vizelet fehérjevizsgálata, BMI kalkulálás történik. Vérvételre is sor kerülhet, sőt néhány esetben az apa vérének vizsgálatára is szükség lehet.

Babavárás Angliában

Számos kérdésünk lehet ilyenkor, jobb ezeket előre összeírni és felkészülni azokra is, amiket tőlünk kérdezhetnek: az utolsó menstruáció első napja, betegségeink, családi állapot, etnikai hovatartozás, munka, lakás, érzelmi állapot. Ez a beszélgetés a legjobb alkalom arra, hogy minden esetleges kérésünket előadjuk, kérdéseinkre választ kapjunk, bármilyen segítségre való rászorultságunkat feltárjuk.

8-14 hetesen történik meg az az ultrahang vizsgálat, melynek során meggyőződnek a terhesség fejlődéséről, meghatározzák a szülés várható időpontját. Megjegyzendő, hogy a vizsgálatokat minden esetben csak ajánlják, és a kismamának kell eldöntenie, hogy az adott vizsgálatot el kívánja-e végeztetni. Így van ez az oltásokkal is, az influenza elleni  és a szamárköhögés elleni védőoltásokat például ajánlják a terhes anyáknak.

A rutinvizsgálatok során a vizelet vizsgálatára kerül sor, vérnyomásmérés történik, és mindig nagy gondot fordítanak a lelki állapot feltérképezésére. Ezeken kívül a soron következő vizsgálatokon ellenőrzik a vérképet, a vérszegénységre utaló jeleket, figyelemmel követik a kismama súlygyarapodását.

Minden leletet, terhességre vonatkozó információt, illetve a kismama által kitöltött többoldalas kérdőívet, egy lefűzős mappába gyűjtenek össze. Ez a mappa mindenkor legyen nálunk, bármilyen váratlan esemény miatt bekövetkezendő orvosi beavatkozás esetére.

18-20 hetesen történik a fejlődési rendellenésségek szűrését célzó ultrahangvizsgálat. A  28 hetes találkozón kapják meg az RH negatív vérű anyák az első anti-D anyagot. A 34 hetes találkozón és azt követően, a terhes anyák tájékoztatást kapnak a koraszülésről, a szülés első jeleiről, a szülés folyamatáról, a szoptatásról és a csecsemőgondozásról, a szülés utáni depresszióról, stb.

A 41. héten felajánlják a hüvelyi vizsgálatot, ami akár a szülés megindulását is előidézheti, valamint a szülés megindítása is választható ekkor.  Amennyiben ettől eltekintünk és a baba a 42. héten sem születik még meg, akkor a kismamát állandó megfigyelés alá helyezik.

A szülés helye megválasztható, lehet kórházban szülni, úgynevezett szülőközpontokban (szülésznővel) vagy otthon. Ez természetesen függ a baba és a mama egészségi állapotától, a különböző veszélyességi faktoroktól, illetve a lakóhely lehetőségeitől, de elsősorban a kismama számára legmegfelelőbb környezet biztosítása a cél.

A terhesség alatt erősen ajánlják az úgynevezett szülési terv elkészítését (okos telefonra alkalmazásban is elérhető). Ez a terv az anya választásait tartalmazza a szülésre és az újszülött gondozására vonatkozóan. Az anya dönt a szülés helyéről és annak mikéntjéről.

Ő dönti el, hogy ki legyen ott vele, milyen eszközöket kíván igénybe venni a vajúdás alatt (bordásfal, fürdő, aroma, zene), milyen kezeléseket fogad el (fájdalomcsillapító, vákuum, fogó használat), az újszülött milyen bánásmódban részesülhet, hogyan tervezi az anya táplálni a gyereket vagy hogy beleegyezik-e a K vitamin beadásába.

Különleges kérései is lehetnek, például, ha nyelvi korlátokkal küzd, akkor kérhet valakit, aki beszéli az anyanyelvét. Ugyancsak itt jelezheti a kismama ha étrendi vagy vallási elvárásai vannak.

A terhesség alatt követni kell, tehát az orvos, majd a szülésznő útmutatásait, rendszeresen eljárni ezekre a terhesgondozási tanácsadásokra, szűrővizsgálatokra. Érdemes valamilyen csoporthoz csatlakozni, hogy hasonló cipőben járó ismerősökre tegyünk szert.

Tornázzunk, maradjunk aktívak, pozitívak, várjuk örömmel a babát. Készüljünk fel arra, hogy kórházi szülés esetén is általában csak egy éjszakát töltünk majd a kórházban. Az egészséges terhesség és a komplikációmentés szülés érdekében megtett lépések mellett fontos tájékozódnunk még a gyermekvállalás anyagi vonatkozásairól is.

A várandós nők ingyenesen válthatják ki a receptjeiket, ingyenes fogászati ellenőrzésre jogosultak. Bizonyos esetekben ingyenes tej, zöldség, gyümölcs és vitamin ellátásra is jogosultak lehetnek. Az anyasági járadékot a 26. hét után lehet kérelmezni.

Babavárás Angliában2

Amennyiben a terhes nő munkaviszonnyal rendelkezik, annak hosszától függetlenül, jár neki 52 hét szülői szabadság, amiből 26 hét rendes szülési szabadság, 26 hét pedig kiegészítő szabadság. Az apa is igényelhet szülői szabadságot, sőt ezeket a heteket a két szülő megosztva is igénybe veheti, akár egyidőben is, hogy a baba számára a megfelelő családi környezetet biztosítani tudják.

A terhesség alatt természetesen lehet dolgozni, ám a munka megszüntetésének várható dátumát 15 nappal korábban a munkáltató felé jelezni kell. A rendes anyasági szabadság után vissza lehet menni dolgozni, ám ebben az esetben a gyerek megfelelő elhelyezéséről gondoskodni kell. Ennek többféle módja van, a bölcsődei elhelyezéstől, a rugalmas munkaidőn át, a nagymama, vagy valamelyik családtag gyerekfelügyelet vállalásáig, és ezektől függően különféle támogatások vehetők igénybe.

A babavárás Angliában is, mint mindenhol örömteli és izgalmas időszak a családok életében, ám a folyamat sokban különbözik a Magyarországon megszokottól. Akik otthon is szültek már, és itt vágnak bele újra a nagy kalandba számítsanak különbségekre. Nem jobb, vagy rosszabb, egyszerűen más.

Vannak, akik hazamennek szülni, de szép számmal akadnak babáiknak itt életet adó, boldog magyar édesanyák. Egy biztos, az angol hozzáállás azt erősíti, hogy a szülés természetes folyamat, a gyermek a család, és ezáltal a társadalom legfőbb értéke.


MÉG TÖBB CIKK A TÉMÁBAN:

Mit vigyünk magunkkal a kórházba szüléskor?

Baba-Mama foglalkozások, programok

Ajánlott védőoltások Angliában

About Nagy Tünde Ilona 37 Articles
Nevem Nagy Tünde Ilona, angol - finn nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár végzettségem van. Éltem már több országban, kis- és nagyvárosban, jelenleg Angliában élek. Férjem munkája miatt költöztünk ide 2014 nyarán. Van egy tizenéves éveiből már kinőtt fiam és egy lassan belenövő lányom. Nyelvtanítással foglalkozom hosszú évek óta, az emberi lélek rejtelmeinek jó ismerője vagyok, blogot írok. Szabadidőmben sokat olvasok, ismerkedem a világgal, szívesen főzök.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .