Baba – mama foglalkozások, programok

Angliában megszámlálhatatlanul sokféle baba – mama foglalkozások, programok közül válogathatnak az anyukák és az apukák, melyek áttekintése a hűvösebb idő beköszöntével talán időszerűvé is válik. Az alábbiakban szeretnék néhány tippet adni, hogy merre induljunk, ha ki szeretnénk otthonról mozdulni.

Helyi children centre-ek

A közeledben lévő children centre-ket valószínű már jól ismered, hisz sok esetben a health visitor rendszer hozzájuk tartozik. Kérd el mindenképp az órarendjüket és nézd meg, hogy milyen programokat ajánlanak a babáknak és szüleiknek. Szinte kivétel nélkül nyújtanak segítséget szoptatással kapcsolatban és kínálnak különböző drop-ineket a gyerekek életkorának megfelelően. Érdemes a környékeden lévő több children centre-t is felkeresned és tájékozódnod a lehetőségekről, hogy el tudd dönteni, melyik programot tudod a legjobban a napi időbeosztásotokba beleilleszteni.

A children centre-k nagy előnye, hogy a helyi anyukákat fogja össze és nem titkolt célja, hogy az odajárók megismerkedjenek egymással, megosszák egymással gondolataikat, kérdésüket, problémájukat és később akár külön is összejárjanak.  Én sokáig látogattam a szoptatós kurzust, annak ellenére, hogy nem volt problémám a szoptatással. Elmentem, megszoptattam a lányomat, közben pedig egy jót beszélgettem más anyukákkal. Ezek általában ingyenesek vagy legfeljebb pár fontos hozzájárulást szoktak kérni.

Helyi templomok, könyvtárak

Nagyon sok angliai templom és könyvtár kínál programokat kicsiknek és nagyoknak. Ezeknek szintén az a nagy előnye, hogy a közeletekben vannak és még ha nem is minden esetben ingyenesek, pár fontos belépő fejében látogathatók. Sok templom a hétvégére is kínál játszóházat, így ilyenkor az egész család együtt mehet. Általában süteménnyel és üdítővel várják a szülőket. Ne rettentsen el sem a könyvtárba sem pedig a templombajárás gondolata! Nem kell sem könyvmolynak sem vallásosnak lenned, hogy részt vegyél a programokon! A könyvtárban legtöbbször éneklős-olvasós, a templomban sokszor massy play programokkal várnak.

Baby sensory foglalkozások

Az Egyesült Királyságban rengeteg baby sensory hálózat működik, ahol a kisbabáknak, totyogóknak játékos – fejlesztő foglalkozásokat tartanak. Érdemes az interneten körülnézned, hogy a közeletekben hol vannak órák. Ezek rendkívül színesek, érdekesek, szórakoztatóak és általában otthon nehezebben kivitelezhető játékokkal várnak titeket. Ezeknek az óráknak díja van, ám legtöbbször az első óra ingyenes, így el tudod dönteni, hogy szeretnétek-e tovább járni vagy sem.

Íme pár óra példaként:

Zenekedvelőknek

Hangverseny egy babának? Hát persze! A komolyzene jótékony hatása a kisbabákra régóta ismert, akkor miért ne kényeztetnétek magatokat egy kis koncertélménnyel? Az országban több zenei központ, koncert terem kínál olyan előadásokat, ahová a gyermekünkkel együtt mehetünk és együtt élvezhetjük (akár végigtapsolva és énekelve, akár felállva és táncolva) a műsorokat.

Londonban és környékén akár itt:

Babaúszás

Rendkívül kedvelt baba program az anyukák körében, mert ezen sokszor az apuka vesz részt a csemetével, amíg anyu megpihen egy kicsit. Az úszásnak, de általában a vízi programoknak rengeteg pozitív hatása van a babákra és ránk felnőttekre egyaránt.

A babaúszást általában az iskolai idő alatt oktatják, igazodva az iskolai szünidőkhöz. Jelentkezni sok esetben jóval előbb kell, mint hogy elindulna az adott félévben a kurzus, ugyanis sokszor nagy a túljelentkezés. Érdemes időben körbenézni, ha szeretnétek járni. Javaslom, hogy olyan helyszínt keressetek, ahová nem kell sokat utazni, mert ez a program aztán igazán kifárasztja a babát és anyut/aput!

Ha nem sikerült bekerülni, érdeklődjetek a helyi uszodáknál, sokszor ők is tartanak baba úszás oktatást. Itt egy rövid, nem teljes lista a kiterjedt hálózattal rendelkező iskolákról:

Baba és mama együtt mozog

Nem könnyű babával, gyerekkel időt szakítani a rendszeres mozgásra. Mire apa hazaér, anya már hulla fáradt, a hétvégéket pedig szívesebben töltjük együtt, mint egyedül az edzőteremben. Ha azonban a fejünkbe vettük, hogy mi már pedig valamit sportolni szeretnénk (akár még a babával is, ha arról van szó!) akkor íme néhány tipp, mit is keresgéljünk:

Baba – mama jóga

A jóga rendkívül jó mozgásforma, bátran elkezdhetik teljesen kezdők is, minden korosztálynak jó szívvel ajánlják. Nem kell hozzá felszerelést sem beszereznünk, csak a hónunk alá csapjuk a gyereket és indulhatunk is. Főként kisbabával érdemes részt venni rajta; egy kúszó-mászó-rohangáló sajtkukactól már nehezebben várhatjuk el, hogy szépen feküdjön a jóga matracon, amíg mi a lefele néző kutyapózt gyakoroljuk. Keress rá az interneten, hogy a közeledben hol tartanak babás jóga órákat! Íme néhány helyszín:

Torna babakocsival – Buggy Fit

Ha már úgy is megyünk sétálni és szívesebben mozgunk a jó levegőn, mint egy teremben, akkor érdemes kipróbálnunk a babakocsis tornákat a közeli parkban. De ha nem szeretnél órákra járni, akkor az interneten számtalan videót találhatsz, hogy hogyan tudod a testedet jobban átmozgatni séta közben.

Babahordozós mozgásformák

Ha már van babakocsis torna, akkor naná hogy van torna mamiknak, akik inkább hordozzák a csemetéjüket. Ha nem lenne otthon hordozód vagy nem tudod pontosan, hogyan használd, hogyan állítsd be, akkor is elmehetsz nyugodtan, az órán szívesen segítenek és adnak hordozót is. Alább néhány óra:

Ha szívesen tornáznál a babáddal, miközben hordozod, de nem szeretnél órákra járni, akkor nézd meg ezt a babahordozót, amit kifejezetten tornázáshoz alakítottak ki: http://www.smilingsling.com/

Itt pedig talász pár tippet, hogy hogyan jógázz miközben rajtad van a babád. YouTube-on pedig számtalan videót találsz erre a mozgásformára!

Mozizás a legkisebbel

Lenne kedved együtt mozizni a babáddal? Angliában ez is lehetséges! Mind a legnagyobb, mind pedig a helyi mozik kínálatában szerepelnek olyan vetítések, ahol szívesen várnak minket gyermekünkkel. Babakocsinknak biztosítanak helyet, nyugodtan megetethetjük babánkat a film közben és senki sem fog lepisszegni minket egy-egy gügyögés hallatán.

A nagy mozihálózatok kivétel nélkül biztosítanak bababarát vetítéseket:

Babamasszázs

A babamasszázs mindamellett, hogy egy fantasztikus, bensőséges élményt jelent a babának és a mamának/apának, rendkívül sok áldásos hatása van a picikre: segítheti őket a jobb alvásban, alkalmazható fogzással vagy hasfájással kapcsolatos fájdalomcsillapításra, serkenti a vérkeringést és lazítja az izmokat. Az interneten egészen biztosan találunk számunkra megfelelő kurzust; sok esetben a children centre-ek is indítanak órákat. Érdemes továbbá ezeket az oldalakat is megnéznünk:

Érdemes továbbá rendszeresen látogatni a Netmums oldalát, ahol a lakóhelyünknek megfelelő információt, segítséget, programokat találunk.

A napi rutin kialakítása fontos a babáknak, de legalább annyira nyújt segítséget nekünk, szülőknek is. Ha bármilyen programra beiratkozunk és arra rendszeresen eljárunk, az rendkívül jótékonyan tud ránk is hatni: kicsit kikapcsolódunk, eltereljük a gondolatainkat a tennivalókról, megismerhetünk más szülőket/családokat, jókat beszélgethetünk vagy megvitathatjuk kérdéseinket. A lehetőségek adottak, éljünk velük!


Angliai Kisokos

Exit mobile version