Az olaj- és gázipari cégek “obszcén” nyereséget kaszálnak, miközben kétségbeesett családok válságtámogatást kérnek az energiaszámlákhoz

A Shell és a Total több milliárd fontot ígér a részvényeseknek, miközben a háztartások az energia- és üzemanyagszámlák hatalmas emelkedésének költségeit számolgatják.

Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalatait azzal vádolták, hogy kihasználják az egyre mélyülő energiaválságot, miután milliárdos nyereséget juttattak a részvényeseknek, miközben az átlagos háztartásoknak a számlák további “katasztrofális” emelkedésével kell szembenézniük.

Egy nappal azután, hogy a szakértők arra figyelmeztettek, hogy az átlagos számlák januárra elérhetik az évi 3800 fontot, ami további milliókat taszítana az üzemanyagszegénységbe, a Shell és a Total is rekordnyereséget ért el a második egymást követő negyedévben.

A Citizens Advice közölte, hogy júliusban a tavalyi év azonos időszakához képest megháromszorozódott azoknak a száma, akik arról számoltak be, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy feltöltsék az energiaórát. A jótékonysági szervezet figyelmeztetett, hogy decemberig várhatóan több mint 200 000 embernek nyújtott válságtámogatást – ez 50 százalékkal több, mint tavaly, és háromszor több, mint 2019-ben.

A British Gas tulajdonosa, a Centrica – az Egyesült Királyság legnagyobb energiaszolgáltatója – féléves nyeresége ötszörösére, 1,3 milliárd fontra nőtt, miközben 9 millió brit ügyfele közül sokan küzdenek a számlák kifizetésével.

Csütörtökön kiderült, hogy az Ofgem energiaügyi szabályozó hatóság terveket fontolgat annak megakadályozására, hogy az előre fizetős mérőórákkal rendelkező ügyfeleknek kikapcsolják a gáz- és áramszolgáltatásukat – de csak úgy, hogy adósságba taszítják őket.

Freya Aitchison, a Föld Barátai kampányolója szerint a nyereséggel kapcsolatos bejelentések a “megtört” energiarendszer jelei. “Az emelkedő energiaárak a megélhetési válság egyik fő okozója, amely az Egyesült Királyságban emberek millióit taszította az üzemanyagszegénységbe, a Shell főnökei és részvényesei azonban még gazdagabbak lesznek az egyik legalapvetőbb szükségletünk kihasználásával” – mondta Aitchison asszony.

Dame Clare Moriarty, a Citizens Advice vezérigazgatója azt mondta, hogy a családok már most is “kemény döntésekkel” szembesülnek a növekvő számlák miatt.

“Néhányan kikapcsolják a hűtőszekrényeket és a fagyasztókat, mert nem engedhetik meg maguknak az üzemeltetési költségeket; mások a nagyszülőknél mossák a gyerekeik ruháit, mert már így is mínuszban vannak. Októberben, amikor az energiaárak ismét megugranak, a dolgok rosszról sokkal rosszabbra fordulnak” – mondta.

A Munkáspárt követelte, hogy a kormány törölje el azokat a terveket, amelyek szerint 4 milliárd fontnyi adókedvezményt nyújtana az olaj- és gázipari vállalatoknak, és sürgősen lépjen fel annak érdekében, hogy segítsen az embereknek megbirkózni a “súlyos és egyre súlyosbodó energiaszámla-válsággal”.

Ed Miliband, az árnyék éghajlatvédelmi miniszter azt mondta, hogy Nagy-Britannia energiaszámláinak válsága most sokkal súlyosabb, mint néhány hónappal ezelőtt volt.

“Miközben az olaj- és gázipari cégek rekordnyereségről számolnak be, a kormány milliárdos új adókedvezményeket javasol az olaj- és gázipar számára – ez egy obszcén döntés, amikor a családok valódi megélhetési költségekkel küzdenek” – mondta Milliband úr.

“A toryk mindkét vezetőjelöltje bebizonyította, hogy egy másik bolygón él, amikor a megélhetési költségekkel kapcsolatos vészhelyzetről van szó. Rishi Sunak foggal-körömmel ellenezte a szélsőséges adót, és több milliárdos adókedvezményt vezetett be az olaj- és gázszektor számára, míg Liz Truss úgy tűnik, úgy véli, hogy a megélhetési költségválságot úgy lehet megoldani, ha lemondunk a megújuló energiáról – a legolcsóbb energiaforrásunkról.”

Az emelkedő energiaköltségek megdobták a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatok eredményét, a Shell 11,5 milliárd dolláros (9,5 milliárd font) nyereségről számolt be az év második negyedévében.

A Shell bejelentette, hogy 6 milliárd dollárt fordít saját részvényeinek visszavásárlására, hogy ezzel is növelje részvényeinek árfolyamát – ez a lépés felháborodást váltott ki a kampányolókból, akik szerint a vállalatnak több pénzt kellene a zöld energiára való átállásba fektetnie.

“Az energiaválság váratlan nyereséget hoz a Shellnek. Ezt valóban a megújuló energiaforrásokba való befektetésre kellene fordítania. Nehéz elhinni, hogy ezt nem látják” – mondta Roos Wijker, a Follow This részvényesi kampánycsoport tagja. Wijker asszony hozzátette, hogy a Shell tavalyi tőkebefektetéseinek kevesebb mint 3 százaléka irányult megújuló energiára.

Howard Cox, a FairFuelUK kampány alapítója elmondta: “Úgy tűnik, hogy a Shell és a többi nagy olajtársaság nem ismer alázatot, mivel olyan hatalmas nyereségben úszik, amely teljes mértékben a globális olajárak kedvező emelkedésének köszönhető. Semmi köze az üzleti érzékhez, minden a puszta piaci szerencsének köszönhető”. Hozzátette, hogy a vállalatok “kihasználják a tavalyi könnyű bónuszt, hogy még tovább növeljék profitjukat azáltal, hogy lenyúlják az autósokat a kútnál” – ami szerinte “egyenértékű a bűnözői magatartással”.

Az olaj- és gázipari vállalatok következetesen visszautasították azokat a vádakat, amelyek szerint haszonszerzésre törekednek az energiaválságból, azzal érvelve, hogy jelenlegi szerencséjükkel egyszerűen csak pótolták a világjárvány első évében elszenvedett hatalmas veszteségeket, amikor az energiaárak zuhantak.

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete azonban a múlt hónapban megállapította, hogy bár a kútnál tapasztalható áremelkedés nagy részét a nyersolaj magas ára okozta, jelentős részét az olajfinomító vállalatok haszonkulcsának megháromszorozódása okozta.

Jess Ralston, az Energy and Climate Intelligence Unit vezető elemzője arra figyelmeztetett, hogy a kormány által a háztartások energiaszámláira kifizetett 15 milliárd font nagy része a gázipari vállalatok nyereségét még tovább növeli.

“Amint arra az Institute for Fiscal Studies rámutatott, a mentőcsomagra jövő télen is szükség lehet, így anélkül, hogy a kormány komoly tervet dolgozna ki az otthonok hőmegtakarítására és a meleghez szükséges gázmennyiség csökkentésére, az adófizetők pénze továbbra is az energiaipari óriásokhoz fog folyni” – mondta.

Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója azt mondta, hogy az olajipari óriás “pénzügyi erőit arra használjuk, hogy a világnak ma szükséges biztonságos energiaellátásba fektessünk be, valódi, bátor lépéseket teszünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, és átalakítjuk vállalatunkat egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaellátási jövő érdekében”.

Chris O’Shea, a Centrica vezérigazgatója azt mondta, hogy “egy erősebb vállalkozás felépítése” lehetővé tette számunkra, hogy “az iparág élére álljunk az ügyfelek védelmét és támogatását célzó intézkedésekben az emberemlékezet óta legnehezebb energiaválságban”.

Exit mobile version