Az elhízás drasztikusan növelheti a betegségek kockázatát

Drasztikusan növelheti a betegségek és a korai halálozás kockázatát az elhízás egy hosszú éveken át tartó brit tanulmány szerint.

A kutatást a napokban zajló Európai Elhízástudományi Konresszus (ECO) Glasgow-i éves ülésén mutatják be.

Az elhízás az Egyesült Királyságban élő felnőttek több mint negyedét érinti.

A szakemberek több mint 2,8 millió brit felnőtt adatait elemezték a 2000-2018-as időszakra vonatkozóan. A tanulmányba úgy kerültek be a vizsgált személyek, hogy orvosnál jártak, aki valamilyen ürüggyel megmérte a testsúlyukat.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akiknek 30-35 közötti a testtömegindexe, azoknál 70 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a normál súlyúaknál. (Testtömegindex (Body Mass Index, BMI) kalkulátort ide kattintva találtok.)

Kilencszer magasabb a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akiknek a testtömegindexe 35-40 közötti, de az alvási légzéskimaradás (apnoe) kockázata is 12-szer nagyobb, mint az egészséges súlyúaké.

A súlyosan elhízottak (40-45 közötti BMI) 12-szer nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek és 22-szer nagyobb az esélyük az alvási apnoéra.

Ezek az emberek a szívelégtelenség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint kockázataival néznek szembe, és 50 százalékkal nagyobb eséllyel idejekorán halnak meg.

“Mivel az elmúlt 30 év alatt majdnem megháromszorozódott az elhízottak száma a világon, eredményeink súlyos közegészségügyi következményekre hívják fel a figyelmet”  – mondta el Christiane Haase, a tanulmány vezető szerzője.

A szerzők kitértek arra is, hogy a kutatás eredményeit más, nem mért tényezők is befolyásolhatták. (MTI, BBC)


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

A honlapod az online névjegyed. Elkészíthetjük?

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .