Az egyesült királyságbeli ingatlanok ára tavaly rekordmagassággal, 10%-kal emelkedett

A megélhetési költségek válsága nem tántorította el a lakásvásárlókat, mondja a Rightmove.

Az új adatok szerint a brit ingatlanok átlagos ára 55 000 fonttal ugrott meg a járvány kezdete óta, és a megélhetési költségek válsága ellenére sem lassult a “frenetikus” piac.

A Rightmove szerint a kikiáltási árak 7400 fonttal (2,1 százalékkal) emelkedtek április és május között, így az átlag új rekordra, 367 501 fontra emelkedett.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évben 10,1 százalékkal nőttek az árak, annak ellenére, hogy aggódnak a brit gazdaság egészsége miatt.

Az ingatlankereső honlap megállapította, hogy a Bank of England negyedik egymást követő kamatemelése nem csökkentette a keresletet.

A Bank a hónap elején 1 százalékra emelte irányadó kamatlábát, és jelezte, hogy további emelésekre van kilátás az elszabadult infláció megfékezésére.

Az aktivitási szintek továbbra is jelentősek, és jóval magasabbak, mint a járvány előtt, a vásárlók száma pedig csaknem harmadával nőtt a 2019-es szinthez képest – mondta a Rightmove.

A megállapodás szerinti eladások idén eddig 12 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest, és 17 százalékkal csökkentek 2021-hez képest.

Eközben az eladásra kínált ingatlanok száma 16 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest, és 55 százalékkal 2019-hez képest. A számadatok szerint a legégetőbb hiány két és három hálószobás ikerházból van.

A Rightmove ingatlanokért felelős igazgatója, Tim Bannister azt jósolta, hogy az emelkedő megélhetési költségek és kamatlábak még ebben az évben elkezdik nyomni az árakat.

„Az emberekben felmerülhet a kérdés, hogy a lakáspiac jelenleg miért éppen a tágabb értelemben vett gazdasággal ellentétes irányba fut” – mondta Bannister.

„A mostani adatok azt mutatják, hogy akik megtehetik, az otthonukat és a költözést helyezik előtérbe, a kereslet és kínálat egyensúlyának hiánya pedig az emelkedő árakat támogatja.”

„Bár a kereslet mérséklődik a tavaly ilyenkor tapasztalt mámorító szintekhez képest, az érdeklődők száma még mindig lényegesen magasabb, mint 2019 utolsó „normál” piacán, miközben továbbra is korlátozottabb a választható lakások száma. ”

A Rightmove szerint az átlagos havi jelzáloghitel-fizetések májusban meghaladták az átlagos havi bérleti díjakat.

Az átlagos havi jelzáloghitel törlesztőrészlete egy tipikus első alkalommal vásárló lakás esetében tavaly december óta 13 százalékkal (100 GBP) nőtt tavaly december óta négy kamatemelést követően, bár ez csak 11 százalékkal (87 GBP) magasabb, mint tíz évvel ezelőtt.

Exit mobile version