Az Egyesült Királyság kormánya elküldte az EU-nak a javaslatait

Az Egyesült Királyság kormánya csütörtökön írásbeli javaslatokat küldött el az Európai Bizottságnak, hogy a jelenlegi holtpontról elmozdulhassanak a Brexit-tárgyalások.

A javaslatokat a jelenlegi Brexit-zűrzavar feloldása és a megállapodás nélküli Brexit elkerülése miatt dolgozta ki a brit kormány.

Az MTI szerint Mina Andreeva elmondta, hogy London csütörtökön megküldte több javaslatát a brüsszeli testületnek.

“Dokumentumok érkeztek az Egyesült Királyságtól, és ezek alapján ma és holnap technikai megbeszéléséket fogunk folytatni a vámokra, a késztermékekre, illetve az egészségügyre és növényegészségügyre vonatkozó szabályok bizonyos aspektusairól” – tájékoztatott Andreeva.

A brit (nem hivatalos) javaslatokról egyelőre azonban nem árult el további részleteket, mondván, még nem volt idő a részletes tanulmányozásukra.

Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője szerdai nyilatkozata szerint szeptember 30-ig várják az írásbeli javaslatokat a szigetországtól, különben szerinte “ennyi volt”. Az ok, hogy az október 31-re tervezett brit kilépésig másképp már nem maradna elég idő a szükséges tárgyalásokra.

Ezzel kapcsolatosan Andreeva leszögezte, hogy nincs hivatalos határidő a javaslatok megküldésére, de gyorsan fogy az idő, minden nap számít. Utalt arra is, hogy erre még az október 17-18-i, “mérföldkőnek” számító EU-csúcs előtt szükség lenne.

Pénteken Brüsszelbe látogat Stephen Barclay, a brit kormány Brexit-ügyi minisztere, hogy Michel Barnier illetékes uniós főtárgyalóval egyeztessen. Boris Johnson reméli, hogy az utolsó pillanatban sikerül megkötnie a Brexit-megállapodást. (MTI, CityA.M)

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .