Az 5 legjobb ingyenes nyelvoktató alkalmazás

Egy korábbi cikkemben összeszedtem a tapasztalataim szerint leghasznosabb online nyelvtanulási lehetőségeket.

Ezúttal viszont egy sokkal kötetlenebb módszernek néztem utána, mellyel akár a fürdőkádban fekve is fejleszthetjük nyelvtudásunkat.

Mindössze egy okos telefon szükségeltetik hozzá és pár perc naponta az amúgy is drága időnkből. De egy kis agytorna ugye mindent megér. Nem is szaporítom a szót, jöjjön az öt leghatásosabb nyelvoktató alkalmazás.

1. DUOLINGO

A Duolingo nagyon elnyerte tetszésemet, ugyanis letölthető iOS és Andorid rendszereken kívül már Windows Phone-ra is, amellett, hogy nem csak telefonokon elérhető. És persze nyelvtanulási szempontokból is jól remekel.

Az egész lényege a játékos oktatás, ugyanis szinteket kell teljesíteni, de nem elég csak ész nélkül kattintgatni, ugyanis már egy kis hibáért is veszthetünk az „élet” pontjainkból. Szóval ilyen módon egy kicsit próbálják izgalmasabbá is tenni a tanulást.

Akiben pedig él egy kicsit a versenyszellem, attól sem kell félnie, hogy majd megunja és abbahagyja, hiszen egy ún. széria-számlálóval azt is számon tartják, hogy hány napot tölt az illető egyvégtében tanulással.
A leckék témákra vannak bontva és arra koncentrált feladatokat állítanak a résztvevők elé.

A példamondatok mindig egy-egy új szót tartalmaznak. Ezeket több ízben is jól begyakoroltatnak hallás utáni értéssel, kiejtéssel, fordítással, de még feleletválasztós kérdésekkel is. A szintugró teszt pedig egy kiváló visszajelzés a tanuló számára, hogy mennyit fejlődött a leckék során.

Nagy előnye a Duolingonak, hogy azonnal leellenőrizhető a feladat. Nem kell egyetlen leckéért sem plusz pénzeket fizetni és a szintugrás lehetőségével mindenki a saját szintjének megfelelő leckéket végezheti. Bár néha igen „érdekes” mondatokkal találkozni, hasznosnak és jó szórakozásnak találtam ezt az alkalmazást.

2. BUSUU

Ez az alkalmazás szintén elérhető telefonon és számítógépen is. Leckéinek  típusa kicsit hasonlít a Duolingoéra, viszont a nyelv szintje azonnal kiválasztható. Nem kell szinteket ugrani érte és alapjába véve sem egy túlélőjátszma. Százalékosan jelöli, hogy mennyit teljesítettünk az adott leckéből, emellett külön van gyakorló és szószedet rész is.

A Busuun rengeteg különböző nemzetiségű tanulóval találkozni, akikkel fel lehet venni a kapcsolatot írásban, szóban, de akár videó beszélgetésre is van lehetőség.

A gyakorló fül alatt pedig olyan feladatokat lehet megoldani, melyeket társaink javíthatnak ki. De nem csak írott anyagokról beszélek, hangfelvételeket is küldhetünk egymásnak, melyeket a másik fél kijavít vagy az égbe magasztal, hogy kicsit növelje az önbizalmunkat.

Izgalmasnak találom, hogy különböző nemzetiségű emberekkel vehetem fel a kapcsolatot és együtt gyarapíthatjuk egymás tudását a Busuun keresztül.

3. MEMRISE

Ez az alkalmazás inkább a szókincsre összpontosít. Különböző kreatív és humoros módokon segít memorizálni az adott szót. Egy szót ugye a legkönnyebben, tartósan úgy jegyzhetünk meg, ha azt köthetjük valamihez. Ez az alkalmazás ezt segíti elő.

Több lapnyi kurzus közül lehet kiválasztani a legtesthezállóbbat, melyeket maguk a tanulók kreáltak. Tehát minden szónál olyan segítő kártyák találhatók, melyeket különböző kultúrájú és nézőponttal rendelkező személy alkotott, így egyszerűbben megtalálhatja mindenki a neki megfelelőt.

Attól sem kell félni, hogy esetleg egy-egy szó elfelejtődik, mert el lehet menteni a leckéket, így bármikor visszaugorhatunk meglesni egy már tanult kifejezést.

Nagyon jó módszerekkel gyakoroltat be kisebb egységenként szavakat, így azok garantáltan elraktározódnak. Hasznos alkalmazás, ajánlom bárkinek, aki a szókincsét szeretné fejleszteni.

4. LEARN INVISIBLE

Ez is egy szókincsfejlesztő alkalmazás iOS-ra, melyet magyarok fejlesztettek ki. A lényege, hogy a segítséget apránként kapjuk meg, ahelyett, hogy magolnánk a szót és annak jelentését.

Kimondja a szavakat és mi is kimondhatjuk őket, melyet rögzíteni is lehet. A szó jelentését apró képrészletekből tudhatjuk meg, majd kikérdezéskor ugyanez, annyi csavarral, hogy a szóalak ellenőrzésekor csak homályosan látjuk a betűket, így a pára letörlésével tűnik majd elő láthatóan.

A nehézséget okozó szavakat automatikusan összegyűjti, melyet hangfájlként lehet aztán lejátszani. Így a gyakorlás sem okozhat gondot. Egyszerre hat a látásra, hallásra, tapintásra és fejleszthetjük vele kiejtésünket.

5. XEROPAN

Ez a szintén magyar fejlesztésű alkalmazás videókkal, hangfelvételekkel, szövegekkel és nyelvtani anyagokkal gyarapítja nyelvtudásunkat. Emellett különböző tesztekkel próbára is tehetjük magunkat, egyfajta visszajelzésként.

Apropója, hogy az anyagait a való életből szedi és nem kreálja őket. Cikkeket, videókat, hangfájlokat dolgoz fel különböző témákban tananyagként.

Ajánlom azoknak, akik tanulás közben szeretnek informálódni is a nagyvilágból olyan témákban, mint divat, művészet, sport, technológia vagy gasztronómia. Módszere interaktív és, mint a fentiek is, játékosan fejleszti a nyelvtudást.

Ennyit tehát az appokról, de ne felejtsük el, hogy nem egy komplett nyelv elsajátítására teremtették ezeket, csupán segítő kézként. Tökéletesek a szókincs fejlesztésére, jó kis agytornára egy zsibbasztó nap után és legfőképp gyakorlásra, ami nélkül ugye nincs nyelvtudás.

A legjobb, ha minden opciót kihasználunk, ami csak rendelkezésünkre áll gyakorolni a nyelvet, legyen az bármilyen könyv, film, alkalmazás, weboldal vagy egy tanár, esetleg beszélgetőpartner. Minél több felől érkezik az információ, annál sokoldalúbbak és biztosabbak leszünk nyelvtudásunkat illetően. Eredményes nyelvtanulást kívánok!

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .