Autó fenntartása Angliában

Az autó vásárlásáról szóló korábbi két cikkemben szó volt arról, hogy maga a vásárlás milyen költségeket von(hat) maga után ha új autót veszünk és amennyiben használt autót vásárolunk itt, Angliában. A következőkben arról írok, hogy az autó fenntartása Angliában milyen költségekkel jár.

Törlesztő részlet

Először is, ha hitelre vettük az autót, akkor a szerződésünk futamidejének lejártáig havi törlesztő részletet kell fizessünk. Ez az összeg pontosan kell, hogy szerepeljen a szerződésünkben. Ez egy olyan költség, ami már az autó megvásárlása előtt ismert lesz számunkra, tehát e tekintetben meglepetés nem érhet bennünket.

Üzemanyagköltség

Ez nagyon változó lehet, hiszen nem csak a mi autózási szokásunk változhat az évek alatt, de az üzemanyag ár is. Esetleg megpróbálhatjuk előre kiszámolni, hogy mennyit fogunk üzemanyagra havi szinten költeni, azonban, hogy mikor „vesszük elő” az autónkat, az később sok mindenen fog múlni.

Gondoljuk végig, hogy alapvetően munkába járáshoz kell-e nekünk az autó vagy szeretnénk majd rövidebb-hosszabb utakat tenni Anglián belül? Ezen a weboldalon ingyenesen kiszámolhatjuk az autónk üzemanyag költségét és a káros anyag kibocsátását.

Adó

A brit kormányzati portálon szintén kiszámolhatjuk, hogy mennyi éves úthasználati adót kell fizetnünk az autónk után.

Kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás díját rengeteg tényező fogja meghatározni: életkorunk, mióta vezetünk, mennyit, volt-e balesetünk, az autónk évjárata, továbbá hogy mire is terjedjen ki a biztosításunk (például ha totálkárra is, akkor az természetesen drágább lesz).

Érdemes az interneten legalább egy, a kötelező biztosításokat összehasonlító oldalt megnéznünk, hogy tudjuk, melyik biztosító jöhet szóba nálunk.

MOT

A 3 évesnél régebbi autókat évente el kell vinni levizsgáztatni. Ez a teszt jelenleg maximum £54.85-ba kerülhet. Ugyanakkor a teszt során kiderülhetnek olyan hibák, amik javítást vagy cserét vonhatnak maguk után és amelyek szükségesek ahhoz, hogy az autónk átmenjen a teszten. Tehát itt újabb, nem várt költségek is felmerülhetnek.

Szervízelés

Autónként és személyes igényeinkként változó gyakorisággal érdemes az autónkat elvinni egy szervizbe. Rosszabb esetben ez már akkor történik meg, ha valami rendelleneset tapasztalunk az autóval.

A szervizelés költsége eltérő lehet autó és a szerviz típusától függően, de nagyságrendileg 100 fonttal kell számolnunk. Ezen felül jönnek még az esetleges javítás és alkatrészek költségei.

Parkolás

Angliában szinte alig találunk olyan helyet, ahol nem kell a parkolásért fizetnünk. A parkolás költségét mindenképp vegyük a kalkulációnk során számításba, hiszen hacsak nem tartozik az otthonunkhoz garázs, kocsi beálló vagy ingyenes parkolási lehetőség, úgy mind az otthonunknál mind a munkahelyünknél fizetnünk kell, ha megállunk.

A helyi önkormányzat weboldalán találunk arra vonatkozó tájékoztatást, hogy hogyan és mennyiért tudunk parkolási engedélyt venni a lakóhelyünknél. Az alkalmankénti parkolás díjáról pedig a parkoló óra ad tájékoztatást.

Autó fenntartása Angliában

Egyéb költségek

Ide tartoznak olyan kisebb-nagyobb beruházások, amik az autó használattal szükségszerűen együtt járnak: autómosás, ablaktörlő csere, autós szőnyeg, elsősegély doboz, fényvisszaverő mellény; vagy csak egyszerűen a mi szép érzékünknek kedveznek és a kényelmünket szolgálják mint például az autós mobil telefon töltő, autó illatosító, a GPS vagy egy új üléshuzat.

Összefoglalva az angliai autó vásárlással és fenntartással kapcsolatos tudnivalókat azt kell megjegyezzem, hogy ugyan használt autót nagyon kedvező áron tudunk magunknak vásárolni Angliában, a fenntartással járó költségek jelentősek lehetnek. Minél olcsóbb az autó, annál többe fog kerülni nekünk havonta – magasabb adó, biztosítás és szervízelés.

Többé-kevésbé számoljuk ki a kiszemelt autóval járó költségeket, hogy a későbbiekben ne érjen minket meglepetés. Biztonságos vezetést és jó utat kívánok!


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Ha tetszik, oszd meg másokkal is! Köszönjük! 🙂

About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .