Au Pair Angliában

Babysitter avagy Au Pair Angliában – kitűnő kezdet lehet minden magyar fiatalnak, aki szereti a gyerekeket, szívesen megismerne más kultúrákat és szeretné fejleszteni a meglévő angol nyelvtudását. Szerzőnk Petra – aki maga is ezen a területen tevékenykedik – bemutatja a legfontosabb tudnivalókat saját történetén keresztül.

Mikor a családom elérkezett arra a pontra, hogy megteszi a lépést, ami már évek óta érlelődött, el kellett döntenem, hogy én miként veszem ki részem a költözésből. Azt tudtam, hogy Magyarországon végeztem és, hogy mindenképp a családommal szeretnék tartani Angliába, de fogalmam sem volt, mit csinálok majd.

Szeretnék még tovább tanulni és biztos vagyok abban, hogy a jelenlegi állapotomban, az iskolában tanult nyelvtudásommal nem túl fényes a kilátás. Szóval az elsődleges célom a nyelvtanulás és a pénzkeresés volt, így ugrott aztán be az au pair munka lehetősége, mely ugyan nem hoz túl sok pénzt a konyhára, de ideális nyelvtanulás szempontjából. Szóval hosszas kutatás és blogok ezreinek elolvasása után úgy döntöttem, bele vágok és szerzek magamnak egy munkacsaládot.

Először ügynökséggel próbálkoztam, de szerencsére még mielőtt befizettem volna, rájöttem, hogy talán magam is képes vagyok családot találni, méghozzá ingyen. Ezért aztán regisztráltam az AuPairWorld és a Find Au Pair oldalára is.

Annyi dolgom volt, hogy kitöltöttem egy regisztrációs lapot, írtam egy szöveget magamról. Valamint egy „dear family letter”-t, hogy minél kívánatosabbnak tűnjek. Sőt, az egyik oldalon a személyi igazolványom másolatát is elkérték a biztonság kedvéért. Ezek nem igényelnek nagy erőfeszítést, azonban érdemes a leveleket igényesen elkészíteni. Csak írd, amit te is szívesen olvasnál fordított esetben.

Ezt követően kezdődhet is a vadászat. Ha tudod, hogy pontosan merre, mikortól és mennyi időre keresel családot, akkor egyszerűbb lehet a dolgod, ám nem feltétlenül. Én London területére szűkítettem a kört és nagy meglepetésemre, nem voltam túlságosan elhalmozva a jelentkezőktől.

Szinte minden családnak küldtem üzenetet, de talán tízből ketten írtak vissza. Nem volt egyszerű. Legalább két hétbe került mire megtalált a jelenlegi családom és még ezután egy hónapig beszélgettünk, mielőtt kijöttem. Szóval azt tudnám mondani, hogy időigényes és még annál is idegörlőbb a család keresés folyamata.

Au Pair Angliában 1

Azonnal rá is tértünk a szerződés pontjaira a félreértések elkerülése érdekében, amit mindenkinek ajánlok is utazás előtt. Ilyen nyomtatványt akár a fent említett oldalakról is le lehet tölteni. Tudomásom szerint egy au pair heti 30 órát dolgozhat Angliában 70-80 fontért, amit zsebpénznek nevezünk. Feladata a gyermek (ek) felügyelete és könnyű házimunka, de az utóbbi az adott családtól függ.

Egy éves szerződés esetén a családnak kötelező biztosítania a nyelvoktatást is, ami az én esetemben azt jelenti, hogy hetente egyszer magán nyelvórát vehetek, amit teljes mértékben ők állnak. Az au pair Angliában tulajdonképpen úgy él, mint a család tagja, így lakbérre, megélhetésre nincsen gondja.

Mindezt a szerződés részletesen tartalmazza is. Akármekkora is lesz a szerelem, a szerződésről nem érdemes megfeledkezni. Egy-egy hosszúra sikeredett napból vagy heti egy-két babysittelésből egy szempillantásra szokás lehet. S hirtelen fizetetlen bébicsősz lettél, aki mindig ott van, ha kell. Ne feledd, hogy a munkahelyeden laksz és könnyű átesni a ló túloldalára.

Egy nagyon kedves családot fogtam ki, akik száz százalékban mellettem állnak és támogatnak. Ám még így is akadnak problémák, amik akár a szerződés felbontását is okozhatják. Érdemes sok véleményt kikérni és tapasztaltakkal beszélni egy ilyen lépés előtt, mert százszor is elképzelhetjük, nagy eséllyel a valóságban minden teljesen másképp fog történni.

Én például egy akkor 11 hónapos kisfiúhoz jöttem ki a nyáron, így szerencsésnek gondoltam magam, hogy elég lesz mindössze otthon pihengetnem vele. Akkor vettem észre, mennyire nem egyszerű a dolgom, amikor egy hónap telt el két olyan alkalom között, mikor kiléphettem a házból.

A további hónapok elteltével pedig egyre jobban hiányzik egy értelmes felnőtt szó. Egy jó beszélgetés vagy csak az érzés, amit fél éve még szabadságnak neveztem volna, de ma már nem is igazán ismerem.

Szeretem, amit csinálok, szeretem a családot és nagyon sokat köszönhetek nekik. Ennek ellenére azt hiszem, fél éves szerződés is sok lett volna, én pedig egy teljes évre ígérkeztem. De semmi probléma sincs ebben az esetben és akkor sem, ha bármi más okból inkább új család felé néznél. Mindenképp jelezni kell a problémákat és, ha semmi esély a változásra, úgy fair, ha mindenkét fél keres egy új jelöltet, mielőtt elválnának útjaik.

Mi kitűztünk egy határidőt, míg mindkettőnknek van ideje új terveket szőni, ami szerintem teljesen rendben van. Féltem először, hogy majd hirtelen utálkozás váltja fel a jó hangulatot és, hogy majd csendben kerülgetjük egymást a lakásban. De jobban belegondolva, még talán javult is a légkör. Bármilyen időpont is áll a szerződésben, nem éri meg tolni magunk előtt a problémákat, mert az egyik félnek sem lesz jövedelmező.

Bármi is történt vagy fog történni ezután, én azt mondom, hogy életem egyik legjobb döntése volt au pairként kezdenem az életem Angliában. Lehetőségem nyílt megismerni a kultúrájukat – főként az ételeiket -, megtanulni a nyelvüket.

Rengeteg olyan élményben részesültem, amikre másképp nem lett volna esélyem. De a legfontosabb, hogy mögöttem áll egy olyan család, akikre a jövőben is bármikor számíthatok majd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .