Atlétikai Világbajnokság, Villanyáremelés, Fülöp herceg

Az elmúlt hétvégén kezdetét vette az atlétikai világbajnokság Londonban. Kevésbé jó hír, hogy megkezdődtek a felújítások is Waterloo állomásán. A British Gas bejelentése szerint ősztől villanyáremelés várható. Visszavonult hivatalos kötelezettségeitől a királynő férje, Fülöp herceg.

Az egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt hétfőn 21 ezer új, mentális betegekkel foglalkozó nővérre tett ígéretet 2021-re. A miniszter 1,3 milliárd fontot fektetne be az új nővérek és egyéb egészségügyi dolgozók toborzására, amit az egészségügyi vezetők örömmel, de kissé kétkedve fogadtak. Jelenleg ugyanis 86 ezer állás betöltetlen az angol egészségügyben, és az elmúlt évben húsz százalékkal többen hagyták el a pályát, mint ahányan csatlakoztak.

Kedden a legnagyobb energiaszolgáltató, a British Gas bejelentette, hogy szeptembertől 12,5 százalékos villanyáremelést hajt végre. Ez átlagosan évi 76 fontos áremelkedést jelent.

Sokan bírálták a cég döntését, és a kormányt is, ami a választások előtt ún. ársapka bevezetésére tett ígéretet a legsebezhetőbb családok védelmére. A mostani áremelés azért is furcsa kissé, mert az energia ára jelentősen csökkent az utóbbi időszakban. A szolgáltató a szállítási és egyéb költségek emelkedésével magyarázta az emelést.

Szerdán tartotta Fülöp herceg az utolsó hivatalos programját, munkanapját. A Buckingham Palota előtt olyan tengerészgyalogosokkal találkozott, akik jótékonysági célból rendezett 1664 mérföldes futáson vettek részt.  A 96 éves edinburghi herceg az elmúlt 65 évben 22 219 hivatalos programon vett részt egyedül.

Emellett persze számos más alkalommal a felesége, II. Erzsébet brit királynő oldalán is megjelent. A visszavonuló herceg szerepét a brit királyi család többi tagja, többek között fia, Károly herceg és unokái, Vilmos és Harry herceg veszik majd át.

Csütörtökön a British Airways légi kísérői augusztus 16-tól kezdődő, két hetes sztrájkot jelentettek be. A szakszervezetek továbbra sem tudtak megegyezni a légitársaság vezetőivel a béremeléssel kapcsolatban. A BA vezetői ígéretet tettek, hogy minden utas eléri majd az úti célját, kérdés hány órás késéssel.

Az Angliából utazóknak emellett számos európai nyaralóhelyen is több órás várakozással kell szembenézniük. A szigorított útlevél ellenőrzések a nem schengeni térség országaiból érkező, illetve az oda induló repülőjáratok utasait érinthetik.

Pénteken megkezdődött az atlétikai világbajnokság Londonban. Az Olimpiai stadionban telt ház fogadta a világ legjobb sportolóit, így többek között a hazaiak nagy kedvencét, Mo Faraht is, aki 5000 méteren diadalmaskodott ismét.

Szombaton a sportág legnagyobb alakja, Usain Bolt vett részt pályafutása utolsó 100 méteres futódöntőjén, hatalmas meglepetésre alulmaradva az amerikai Justin Gatlinnel szemben. A kétszer is doppingolás miatt eltiltott amerikai győzelmét először döbbenetes csend, majd fütyölés fogadta, ám a vasárnapi éremosztón már nagyobb volt a tapsolók aránya.

Híreink végén egy jó tanács a Londonba utazóknak. A hétvégén megkezdődött a legnagyobb londoni pályaudvar, a Waterloo állomás felújítása. A munkálatok egészen a hónap végéig kitartanak, ez idő alatt a vonatok közel fele fog csak közlekedni. Az utazásunk előtt mindenképp nézzük meg a londoni közlekedési vállalat honlapját és tervezzük meg utunkat.


Felejtsd el a drága külföldi pénzküldést! Tudunk jobbat.

Hogyan szerezz a legjobb áron repülőjegyet? Megmutatjuk.

Szeretnéd elérni a legtöbb angliai magyart? Hirdess nálunk!

Enikő Blitzer
About Enikő 54 Articles
Enikő vagyok, kommunikáció-történelem szakon végeztem és több mint hat éve élek Londonban, ahova leginkább a kalandvágy és a pénzkeresési lehetőség vonzott. Azóta se bántam meg, hogy kijöttem, persze hiányzik Magyarország, a balatoni nyár, Anyukám főztje és a barátok, de az angolok udvariassága, hagyomány szeretete és a számtalan kultúrális program kárpótol kicsit. Imádok utazni és a munkámnak köszönhetően elég sok új helyet ismertem meg, ugyanis egy utazási irodában dolgozom. Emellett nagy sport és zenerajongó vagyok és persze írogatok is különféle oldalakon és blogon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .