Áprilisban esedékes az 150 GBP önkormányzati adó-visszatérítés – hogyan biztosítsd, hogy ne maradj le

Több millió háztartásnak 150 GBP önkormányzati adó-visszatérítés jár ebben a hónapban, az A-tól D-ig terjedő council tax sávban.

A 150 GBP-s visszatérítést Rishi Sunak kancellár 2021 novemberében jelentette be, hogy segítsen az embereknek megélni a megélhetési válság idején. Ez a visszatérítés sokak számára örömteli megkönnyebbülés lesz, ezért fontos, hogy ne maradj le róla.

A háztartások mintegy 80 százaléka jogosult erre a tanácsi adó-visszatérítésre, amelyet áprilisban kell megkapniuk.

A legtöbb kifizetés automatikusan megtörténik, de aki nem rendelkezik csoportos beszedési (direct debit) megbízással, annak ez késedelmet szenvedhet.

Az a több ezer ember, akiknek nincs beállítva csoportos beszedési megbízása hónapokkal később kaphatja csak meg a pénzt, vagy rosszabb esetben teljesen le is maradhat róla.

A tanácsok arra ösztönzik az embereket, hogy most hozzanak létre csoportos beszedési megbízásokat, hogy megkönnyítsék és felgyorsítsák a folyamatot.

Shaun Davies, a Helyi Kormányzati Hatóság (LGA) szóvivője azt mondta: „Akkor is megkaphatja a pénzt, ha Önnek nincs beállítva csoportos beszedési megbízása, de ez tovább tarthat, mivel a tanácsnak kapcsolatba kell lépnie Önnel, majd pedig Önnek igényelnie kell ezt az összeget.”

Eközben csaknem félmillió ember (400 000) fizet magasabb számlát, mert rossz önkormányzati adósávban vannak.

Martin Lewis pénzügyi újságíró arra biztatja az embereket, hogy duplán ellenőrizzék a besorolásukat, mert ezzel több száz fontot takaríthatnak meg.

Azt mondta: „Ezért minden eddiginél fontosabb ellenőrizni, hogy megfelelő összegű önkormányzati adót fizeti-e, akár azért, mert rossz sávba tartozik, akár mert egyszerűen nem igényel jogos kedvezményeket.

„Több ezren próbálkoztak, és sikerült is, és mindennaposak a 100 vagy 1000 GBP értékű kifizetések vagy engedmények.”

Azok az emberek, akik nem az A-tól D-ig terjedő sávú ingatlanokban élnek, vegyék fel a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, ha pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

Mindegyik tanácsnak van Háztartási Támogatási Alapja, és esetleg segíthet ilyen esetekben.

Ha a kérelmezők bizonyítani tudják, hogy nehézségekkel küzdenek, akkor lehet, hogy követelhetik ennek a támogatásnak egy részét.

Minden önkormányzat a saját szabályait szabja meg, így lehetetlen megmondani, hogy ki lesz jogosult.

Míg emberek milliói számíthatnak 150 GBP-s visszatérítésre, a helyi önkormányzatok több mint fele (151-ből 89) 2,99 százalékkal emeli az önkormányzati adót ebben a hónapban.

Sokakat megdöbbentett a magasabb számla, amely rosszabbkor nem is jöhetett volna.

Bárki, aki nem kapta meg az új számlát, ellenőrizheti az angliai önkormányzatok által 2022 és 2023 között megállapított önkormányzati adó mértékét itt:  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1064229/Council_Tax_Levels_Set_by_Local_Authorities_in_England_2022-23.pdf

Exit mobile version