Apák napja Angliában

Június harmadik vasárnapja hagyományosan az apák napja Angliában. Az ünnep jelenlegi formájában mindössze száz éves múltra tekint vissza, mára azonban ugyanolyan külsőségek közepette tartják meg, mint az anyák napját.

Aki ezekben a hetekben Anglia utcáin jár, nem tudja nem észrevenni az üzleteket elárasztó Best Dad és hasonló feliratú lufikat, képeslapokat és plüssmackókat. A Valentin-naptól és a Halloweentől eltérően ez az ünnep még alig-alig érte el Magyarországot. A turistáknak és az újonnan kitelepülőknek valóban a meglepetés erejével hathat. De honnan ered az apák napjának szokása, és mióta ünneplik a szigetországban?

A katolikus egyház már a középkortól fogva megemlékezik az apákról. Az egyházi naptárban március 19-e, Szent József ünnepe az apák napja. A hagyományosan katolikus dél-európai országok a mai napig ezt a dátumot tartják.

A túlnyomórészt protestáns angolszász világban azonban a 20. század elejéig nem merült fel az igény a hasonló ünneplésre. Különböző történetek keringenek arról, hogy pontosan hogyan és mikor tartották meg az első apák napját, de az biztos, hogy a mozgalom Amerikából indult.

Az egyik változat szerint a washingtoni Sonora Dodd fejéből pattant ki az ötlet egy anyák napi prédikáció hallgatása közben 1910-ben. Ő maga kisgyerekként veszítette el az édesanyját, ezután az apja egyedül nevelte fel őt és a testvéreit. Igazságtalannak érezte, hogy a hasonló férfiakról nem emlékezik meg senki.

A másik változat 1908-ra datálja a kezdeteket. Egy nyugat-virginiai kisvárost akkoriban egy szörnyű bányaszerencsétlenség sújtott, amelynek során 360 férfi – többségük apa – veszett oda. Az egyik árván maradt lány, Grace Golden Clayton kereste fel a helyi metodista lelkészt az ötlettel, hogy a gyerekek emlékezzenek meg szerencsétlenül járt édesapjukról.

A dátum – június harmadik vasárnapja – ezekből az időkből való, és ez terjedt át lassan Európába is a második világháború után. Amerikában az apák napja 1966 óta hivatalosan is ünnepnapnak számít. Nagy-Britanniában sajnos nem, de mivel amúgy is vasárnapról van szó, a legtöbb család ráér ilyenkor étterembe vagy kirándulni menni.

Minden ok meg is van az ünneplésre. A Getting Personal online kiskereskedő cég számításai szerint, az apák évente 67 ezer fontnyi fizetetlen munkát végeznek. Ebbe beletartozik a heti négy óra taxisofőrködés, évi 27 nap ház körüli karbantartói munka, a pókok rendszeres kiiktatása, a bölcs tanácsok osztása és a gyerekkel való tanulás is.

Miközben az angol gyerekek már buzgón készülnek az iskolában az édesapjuknak szóló ajándékokkal, a nagyáruházak tematikus polcokat rendeztek be az ünnep tiszteletére, ahol a csokitól a kispárnán át az alsónadrágig minden kapható.

Magyarországon még csak mostanában kezdenek el megismerkedni az apák napjával. Odahaza is hallani apák napi ovis ünnepségről, egyre többen emlékeznek meg róla családilag is, de a britekéhez hasonló felhajtásra valószínűleg egy-két évtizedet még várnunk kell. 


  • Lehetne olcsóbb a külföldi pénzküldés? Szerintünk igen.
  • Itt a Te szöveges hirdetésed is futhatna! Érdekel? Katt ide.
  • Facebook oldalunkat itt tudod követni:

About Kercsó Dorottya 30 Articles
Magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végeztem az egyetemen, Skóciába 2015 szeptemberében a férjem tanulmányai miatt költöztünk. Jelenleg itt elsősorban a két gyerekemet nevelem, emellett heti rendszerességgel tartok foglalkozásokat az ovis korosztálynak. Skócia rengeteg meglepetést tartogatott, és tartogat ma is számunkra: nem csak egy idegen országba kerültünk, hanem azzal is szembesülnünk kellett, hogy amit a brit életről hallottunk-olvastunk, az erre az Skóciára igen gyakran nem érvényes. Noha feltett szándékunk a tanulmányi idő lejárta után visszaköltözni Magyarországra, napról-napra jobban szeretjük ezt az országot, és életünk legnagyobb kalandjának tartjuk az itt töltött éveket.