Anyák napja Angliában

Csupán néhány nap és itt a vasárnap, az anyák napja Angliában. Erről az eseményről azt hiszem szintén lehetetlenség megfeledkeznünk, hiszen a boltok polcairól már több hete visszaköszönnek ránk a képeslapok, ajándékcsomagok, anyák napi pólók/ruhák/pizsamák/táskák. Hetek óta minden hírlevélben valamilyen anyák napjához kapcsolódó szolgáltatást vagy ajándékot próbálnak értékesíteni nekünk. De hogyan is alakult ki ez az ünnep?

Angliában az anyák napja kialakulását a Mothering Sunday nevű vallási eseményhez kapcsolják. A XVI. századtól kezdve ugyanis erre a napra a szolgálók szabad napot kaptak, hogy a helyi fő templomba (mother church) a családjukkal együtt ellátogassanak az istentiszteletre. Sokszor egy család életében az anyák napja volt az egyetlen esemény, ahol együtt lehettek, mert a szolgák az év többi napján nem kaptak szabadnapot.

Erre a napra a szolga sorsú gyerekek és fiatalok is kimenőt kaptak, hogy a családjukkal együtt tarthassanak. Ilyenkor a templomba menet az úton virágot szedtek, amit vagy a templomban helyeztek el vagy az édesanyjuknak adták. Innen aztán szépen lassan kialakult a szokás, hogy az édesanyák ajándékot kapjanak. Ez a nap azonban még mindig egy családi nap volt, a mai értelemben vett anyák napja csak később lett belőle.

Később, a XX. századi Amerikában kezdték el ünnepelni a “világi” anyák napját, mely ünnep az 1950-es évekre elérte Angliát is. A kereskedők ugyanis nagy lehetőséget láttak benne és egész egyszerűen összemosták a Mothering Day napjával, melyet vallási körökben Angliában azóta is folyamatosan évente megtartottak.Anyák napja Angliában 1Az így létrejött, a mai Angliában ismert anyák napjának (Mother’s Day) dátumát a korábbi vallási naphoz igazították, mely mindig a nagyböjt negyedik vasárnapjára esett. Ezért van az, hogy Angliában sosem az év egy fix napján van anyák napja, hanem mindig a húsvét időpontjához kapcsolódik, 2017-ben március 26-ra esik.

Angliában egyébként van tipikusan anyák napján fogyasztott édesség is, ez a Simnel Cake. Érdekesség, hogy korábban az anyák napját nevezték Simnel Sunday-nek, Refreshment Sunday-nek vagy Pudding Pie Sunday-nek is. (Forrás: Wikipedia)

Ma már Angliában valóban nyoma sincsen az anyák napja vallási színezetének. Sokkal inkább a kereskedelmi vonal erős igazán ezen a napon is: rózsaszín képeslapok édes idézetekkel, díszes képkeretek, SPA belépők, gravírozott ékszerek, bonbon különlegességek, fürdősó-szettek, porcelán, selyem sál…

Egy azonban biztos, bármilyen módját is válasszuk az ünneplésnek ezen a vasárnapon, egy anya számára a szívből jövő köszöntésnél nincsen szebb. 🙂 Kellemes anyák napját és csodaszép vasárnapot kívánok minden kedves olvasónak!


About Gebei-Tari Viktória 16 Articles
Gebei-Tari Viktória vagyok, 2012 szeptemberében költöztünk férjemmel Angliába. Online marketinggel foglalkozok, kislányunk születése óta azonban jelenleg csak részmunkaidőben otthonról. Nagyon szeretek utazni és minél több időt a családommal tölteni.